Promisiuni în an electoral. Ce s-a ales de „profeţiile” făcute la Zalău de membrii Guvernului Ponta
0![Victor Ponta, pe platforma Michelin de la Zalău](https://cdn.adh.reperio.news/image-4/47158e41-669f-443a-ad3e-1599d7eb1a2a/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Membri ai Cabinetului Ponta, în frunte cu premierul, s-au perindat prin Sălaj, în anul electoral 2014, lansând ”profeţii” despre viitoare realizări regionale ori naţionale.
Primul a ajuns în Sălaj premierul Victor Ponta, însoţit de ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea. Ei s-au aflat aici la începutul lunii mai, ocazie cu care Victor Ponta a anunţat, în premieră, că lucrările la Autostrada Transilvania vor fi reluate în toamna acestui an, în luna septembrie. Premierul Victor Ponta anunţa atunci că pentru tronsonul Nădăşelu – Mihăieşti, situat integral în judeţul Cluj, lucrările de construcţie vor putea începe în 28 noiembrie 2014. Pentru tronsonul Mihăieşti – Suplacu de Barcău, ce include şi porţiunea de 84 de kilometri din judeţul Sălaj, este nevoie de ceva mai mult timp de pregătire, întrucât fiind vorba despre o distanţă mai mare, este necesară revizuirea studiului de fezabilitate. Premierul a specificat că lucrările la Autostrada Transilvania vor fi finanţate din fondurile suplimentare încasate din acciza la carburant.
Promisiunea referitoare la reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania a fost respectată, lucrându-se pe tronsonul Gilău - Nădăşelu încă înainte de luna septembrie. Rămâne, acum, de văzut dacă vineri, 28 noiembrie, vor începe lucrările şi pe tronsonul Nădăşelu - Mihăeşti.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat vineri, 31 octombrie, la Zalău, unde a declarat, printre altele, că din 17 noiembrie va începe distribuirea alimentelor prin programul PEAD, finanţat de Uniunea Europeană şi de Guvernul României. Suntem în 26 noiembrie şi nici măcar nu se ştie nici măcar estimativ când vor ajunge aceste produse la beneficiari, cu toate că aceştia au fost înştiinţaţi încă din luna octombrie că le vor primi.
Referitor la exerciţiul financiar 2014 - 2020, Teodorovici s-a declarat încrezător că ”vom începe cu dreptul, pentru că vor fi finanţări care vor începe din 2014, iar procedurile vor fi mai simple”. El a apreciat că ”este foarte important ca beneficiarii să cheltuiască bani chiar din prima parte a perioadei”. Întrebat ce finanţări vor fi disponibile în acest an, ministrul a dat ca exemplu programul de capital uman, unde vor fi lansate, în luna noiembrie, două axe. ”În principal, lansăm pe probleme de capital uman, actualul POS DRU, cum îl denumim noi, două axe pentru tineri în care noi avem alocate ca fonduri undeva la 600 de milioane de euro, doar bani europeni. Insistăm foarte mult pe zona de tineri şi de asta vor fi primele cereri de proiecte pe această zonă prin care vom putea finanţa cam tot ce înseamnă sprijin pentru zona de tineri, de la partea de pregătire, formare, partea de sprijin în acorda credite pentru burse pentru tineri. De asemenea, în situaţia în care sunt studenţi care doresc să se mute într-o altă zonă decât cea în care ei au învăţat, putem deconta acele cheltuieli, prin care să încurajăm şi o astfel de abordare. Subvenţionăm şi locuri de muncă pentru absolvenţii unor forme de învăţământ, fie superior fie mediu. În noiembrie, veţi vedea pe site ghidurile lansate de noi, în prima fază spre consultare publică, pentru câteva zile, iar după aceea lansare oficială. Estimăm că undeva în decembrie deja se închide depunerea de proiecte”, a spus el.
Între cele două tururi de scrutin a ajuns la Zalău şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a promis o strategie pentru sănătate. "Săptămâna viitoare practic intră în şedinţa de guvern şi strategia de sănătate care are chiar un capitol special pentru bolile rare. Este un element de noutate, dar în momentul de faţă atingem normalitatea practic. M-au asigurat şi colegii mei că este pregătit să intre în următoarea şedinţă de guvern. Asta înseamnă că va fi şi aprobat şi, sper eu, cât mai repede publicat şi, pentru prima oară, avem o strategie în domeniul sănătăţii coerentă", a afirmat Nicolae Bănicioiu, după o vizită la Centrul pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo din Zalău.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa din 18 noiembrie Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020 şi a Planului de acţiuni pe perioada 2014-2020 pentru implementarea Strategiei naţionale.
FOTO Ministrul Fondurilor Europene, la Zalău: ”În noiembrie lansăm primele programe de finanţare”