Poveşti de succes: cum şi-au deschis mai mulţi şomeri afaceri în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Crişan şi-a înfiinţat plantaţia de nuci la marginea Zalăului
Silvia Crişan şi-a înfiinţat plantaţia de nuci la marginea Zalăului

Plantaţie de nuci, atelier de reparaţii aparte electrice şi electrocasnice, pensiune agro-turistică. Sunt câteva dintre afacerile demarate deja ori pe care de a fi iniţiate de câţiva sălăjeni care au refuzat să accepte statutul de şomer pe termen lung.

Silvia Crişan este inginer în industria alimentară de meserie şi s-a ales cu statutul de şomer în urmă cu mai bine de un an, când a fost disponibilizată de la cea mai mare societate de panificaţie din oraş. Rămasă fără un loc de muncă în plină criză economică şi conştientă că îi va fi greu să îşi găsească altul, în meseria sa, în Zalău, proaspăta şomeră s-a apucat să-şi… diversifice calificările profesionale, aşa că s-a înscris la mai multe cursuri de reconversie. „Am făcut curs de expert în achiziţii publice, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar am făcut şi pe banii mei curs de formator şi unul de limba germană. Am făcut chiar şi un auxiliar de team- building, iar anul acesta, când s-a ivit ocazia, am făcut şi un curs de antreprenoriat”, povesteşte ea.

Povestea unui succes. Cum a ajuns o şomeră să devină femeie de afaceri



Silvia spune că atunci când s-a înscris la cursul de antreprenoriat, organizat de AJOFM în cadrul unui proiect european (Sălaj Workacces), s-a gândit iniţial că îi va prinde bine în caz că va dori să muncească în străinătate. „Cursul este recunoscut în Uniunea Europeană, cei care l-au absolvit putând să muncească acolo ca şi persoane juridice”, explică ea. Întâmplarea a făcut ca, în acelaşi timp cu acest curs, să se întâmple ceva care să îi dea posibilitatea să aplice ceea ce a învăţat chiar în România, la Zalău. „Am primit moştenire, pe care o aşteptam de foarte multă vreme – un teren situat lângă Zalău. Aşa că am făcut o şedinţă de familie pentru a discuta ce să facem cu acest teren. Iar concluzia a fost că cel mai bine este să înfiinţăm acolo o plantaţie de nuci”, povesteşte Silvia. Cu această iniţiativă, pusă pe hârtie, ea a câştigat un concurs de idei de afaceri organizat de AJOFM, primind, drept cadoul, un calculator performant şi decontarea cheltuielilor de înfiinţare a firmei. Fosta şomeră a plantat deja nucii şi se gândeşte la modalităţi de exploatare a producţiei lor, inclusiv prin scrierea unui proiect cu finanţare europeană prin care să îşi dezvolte o linie de procesare.


Vasile Ember
a ajuns să fie şomer după ce a fost disponibilizat de la o firmă mare din Zalău, unde a lucrat ca muncitor electronist, şi după ce s-a perindat, pentru scurte perioade de timp, pe la mai multe firme mici, unde s-a ocupat de întreţinerea şi repararea electrocasnicelor. S-a văzut, astfel, la 49 de ani, şomer, ceea ce l-a adus şi pe el la AJOFM, unde s-a înscris, la fel ca şi Silvia, la cursul de antreprenoriat. "Am avut îndoili în capacitatea mea de a putea fi antreprenor, am avut multe rezerve, dar m-am înscris pentru acel curs", povesteşte bărbatul. A participat şi el la concursul de idei de afaceri ce a marcat finalul cursului şi a reuşit să câştige locul al doilea, beneficiind de decontarea cheltuielilor de înfiinţare a firmei. Ideea lui - înfiinţarea unei firme de reparare a dispozitivelor de uz gospodăresc şi a echipamentelor pentru casă şi grădină - s-a transpus deja în realitate.

Tot în urma cursului de antreprenoriat ar putea să apară, în curând, o nouă pensiune agro-turistică în Sălaj. De ea ar urma să se ocupe Dana Oltean, o şomeră în vârstă de 48 de ani, care a ocupat locul 4 la concursul de idei de afaceri. Femeia, motivată, pe de-o parte, de faptul că doreşte să fie propriul său stăpân, iar pe de altă parte că are un teren care s-ar preta la o astfel de investiţie, şi-a pus în plan să deschidă o pensiune agro-turistică, în acest moment căutând soluţii de finanţare.

Nu toţi participanţii la cursul de antreprenoriat au şi devenit, între timp, "patroni". Directorul AJOFM Sălaj, Romeo Sârca, a oferit astăzi, într-o conferinţă de presă, şi exemplul cursantului de pe locul 3, care a câştigat şi el decontarea cheltuielilor de înfiinţare a firmei cu un plan de afaceri care viza deschiderea unei firme de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi a comunicării. "Din câte am înţeles, între timp s-a angajat şi a renunţat, deocamdată, la afacere", explică Sârca.

Poveştile lor şi ale altor sălăjeni, care chiar dacă nu şi-au deschis o afacere au reuşit cel puţin să îşi găsească un loc de muncă în urma unor cursuri de reconversie profesională, sunt cuprinse într-o broşură realizată de AJOFM Sălaj, în cadrul proiectului Sălaj Workacces, un proiect cu finanţare europeană ce are ca obiectiv creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă din judeţ.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite