Pörkölt, deliciul culinar din bucătăria maghiară. Cum prepari gustoasa tocăniţă
0O mâncare delicioasă şi săţioasă, perfectă pentru zilele friguroase de toamnă, îşi are originea în bucătăria tradiţională maghiară. Este vorba despre Pörkölt, o tocăniţă a cărei reţetă este oferită cititorilor "Adevărul" de către renumitul bucătar sălăjean Mircea Groza, care a cules-o de la gospodinele din zona în care a copilărit.
Pörkölt este un preparat culinar specific bucătăriei maghiare, care se prepară în multe sate din zona Sălajului, îmbină în mod armonios savoarea cărnii de vită cu aroma inconfundabilă a seminţelor de chimion. Cunoscut pentru interesul acordat promovării mâncării tradiţionale din această parte a ţării, gastronomul Mircea Groza ne dezvăluie cum obţinem un Pörkölt delicios.
Într-o cratiţă punem o lingură generoasă de untură de porc ori de raţă (cea de raţă va asigura preparatului final un gust mai deosebit), peste care se adaugă o ceapă feliată grosier şi o linguriţă de seminţe de chimion, precum şi puţină sare. Se lasă la foc mic, până când ceapa devine sticloasă. Este momentul în care punem bucăţile de carne de viţel, amestecând continuu, până când carnea îşi schimbă culoarea, după care tragem cratiţa de pe foc, pudrăm carnea cu o linguriţă de boia dulce şi completăm imediat cu apă fierbinte, cât să acopere bucăţile de vită. Acoperim vasul cu un capac şi dăm din nou la foc mic.
Pentru un plus de savoare, zdrobim un căţel de usturoi şi lăsăm să fiarbă totul, până când zeama scade, iar carnea este pătrunsă. Condimentăm cu sare şi piper, după gust.
Aceste fel de mâncare se poate servi fie alături de mămăligă, fie de cartofi. Bucătarul sălăjean ne propune să încercăm un alt preparat tradiţional - "pere în laboş", o mâncare de cartofi cu ardei, ceapă verde şi frunze de ţelină.
Cartofii se taie felii, ardeii, ceapa şi frunzele se mărunţesc şi se adaugă toate într-un vas în care am pus în prealabil untură sau ulei. Se sărează, se acoperă cu capacul şi se lasă la foc molcom timp de aproximatic o jumătate de oră, fără a amesteca în vas. Când cartofii s-au fiert, se zdrobesc cu ustensila de făcut piure şi, dacă e nevoie, se mai adaugă sare.
Această mâncare delicioasă merge de minune cu o salată de castraveţi şi ceapă.
Poftă bună!
Vă mai recomandăm:
Cea mai simplă reteţă de salată de ouă. Cum se găteşte rapid deliciosul preparat