Kelemen Hunor, la Congresul UDMR: „Sperăm că UDMR va fi un factor politic important şi în continuare“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 800 de delegaţi şi 200 de invitaţi au participat sâmbătă, 13 mai, la cel de-al XIII-lea Congres al UDMR, găzduit de Sala Sporturilor din Zalău.

Reprezentanţi ai partidelor politice din ţară şi din străinătate sunt prezenţi, sâmbătă, 13 mai, la Zalău, acolo unde se desfăşoară cel de-al XIII-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România.

Cu acest prilej, Kelemen Hunor, preşedintele formaţiunii politice, a declarat că îşi asumă responsabilitatea de a facilita procesul de revenire la normal a relaţiilor dintre România şi Ungaria, în contextul în care, consideră el, acestea au avut de suferit în ultima vreme.

„Este important ca relaţiile dintre cele două state să fie de parteneriat, echilibrate şi de încredere. Din păcate, în ultima vreme, nu a fost aşa, dar se vede foarte clar intenţia ambelor părţi de revenire la o relaţie de normalitate, de cooperare. Iar noi ne asumăm această responsabilitate, să facilităm acest proces de a reveni la normal", a afirmat Kelemen.

Acesta a opinat că între cele două ţări trebuie să existe o relaţie de competiţie, însă fără tensiune, şi asta pentru că în România trăieşte o comunitate mare de maghiari, care are planuri de viitor pe aceste meleaguri: "Avem nevoie, deci, de convieţuire paşnică, de relaţii normale între cele două state. Îmi exprim încă o dată convingerea că dialogul dintre România şi Ungaria, între reprezentanţii celor două partide politice şi reprezentanţii guvernelor va fi unul intens şi se va întâmpla frecvent în viitorul foarte apropiat".

Liderul UDMR s-a referit şi la sloganul congresului din acest an "Nem hatralunk meg!" (Niciodată înapoi! - n.n), un motto al lui Wesselenyi Miklos, nobilul maghiar din Jibou şi unul dintre liderii revoluţiei paşoptiste din Transilvania, explicând că nu este un strigăt de luptă, ci un îndemn pentru maghiarii din România ca să nu renunţe la dezideratele şi obiectivele lor. "Sperăm că UDMR va fi un factor politic important şi în continuare şi îşi va face auzită vocea nu doar în România, ci şi pe plan european", a conchis Kelemen Hunor.

Dragnea, invitat la eveniment

Printre invitaţi s-a numărat şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care a adresat UDMR invitaţia de a se alăturia social-democraţilor pentru a lucra împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani.

„UDMR, alături de partidele democratice din România, poate participa la construcţia unui proiect nou, pentru România, pentru următoarea sută de ani. La anul vom sărbători împreună Centenarul. Dincolo de rănile istoriei sau de abuzurile unor regimuri profund nedemocratice, avem o istorie comună, mai ales aici, în Transilvania, care a însemnat convieţuire paşnică, prietenie şi solidaritate între oameni, dacă ne uităm la nivel comunităţilor. Chiar dacă politica învrăjbeşte, şi învrăjbeşte, mai ales în campaniile electorale, vă invit să fim raţionali şi pragmatici şi să discutăm aici problemele noastre, aici în ţară, pe care să le rezolvăm împreună. (...) Dacă vom accepta strategiile de dezbinare, unele construite chiar în interiorul ţării, avem şanse să pierdem unele lucruri pe care le-am clădit împreună, şi cu greu, şi cred că cel mai important lucru pe care trebuie să nu îl pierdem este încrederea între maghiari şi români. Vă invit ca, la 100 de ani de la crearea statului român modern, să lucrăm împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani", a afirmat Dragnea.

De asemenea, el a sugerat ca la viitoarele alegeri prezidenţiale, UDMR să susţină candidatul pe care PSD îl va propune pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

Dragnea a menţionat că susţine învăţământul în limba maternă pentru etnicii maghiari, dar le-a recomandat acestora să îşi înveţe odraslele şi limba română, pentru a avea mai multe şanse în găsirea unui loc de muncă în ţară, aproape de familie.

Şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, preşedintel al Partidului Popular Creştin-Democrat, a subliniat importanţa cooperării dintre cele două ţări, pentru normalizarea şi redezvoltarea relaţiilor. "Avem mâna întinsă, avem un rol, şi noi şi dumneavoastră. Suntem interesaţi de eficientizare relaţiilor, de regândirea relaţiilor de cooperare bazată pe încredere între cele două ţări", a afirmat oficialul maghiar. El a adus în discuţie şi subiectul autonomiei, dând ca exemplu alte state europene, unde acest demers a adus o serie de beneficii economie şi sociale regiunii vizate. "Şi noi şi voi, românii maghiari din Transilvania nu am revendicat nimic din ce nu există în altă parte a Europei sau care să nu fi fost cerut în altă parte a Europei", a spus Semjen.

Delegaţii UDMR cânta imnul Ungariei

Vă mai recomandăm:

Delegaţii UDMR se întâlnesc la Zalău pentru a modifica statutul partidului

Postul de subprefect, ştafetă în UDMR. Un fost senator se întoarce în Prefectură

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite