Jandarmul care le predă karate copiilor: „Artele marţiale îi învaţă să depăşească obstacolele vieţii“
0Deşi a început să practice karate când era adolescent, jandarmul sălăjean Dan Chiş a dovedit că pasiunea, perseverenţa şi munca pot duce la performanţă. În prezent, îi ajută pe copii să descopere beneficiile acestui sport şi plăcerea de a-l practica.
În vârstă de 43 de ani, jandarmul sălăjean Dan Chiş a descoperit frumuseţea şi complexitatea artelor marţiale în 1989, când, proaspăt admis la Liceul Silvic din Năsăud, a descoperit că în oraşul în care studia se deschisese o sală de karate. „Până în 1989, artele marţiale fuseseră interzise în Romania. La acea vreme exista doar un centru micuţ pe la Braşov, condus de pionierii karate-ului în Romania, Adrian Popescu Săcele şi Dan Stuparu“, îşi aminteşte Dan Chiş, care lucrează din 2004, în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, având gradul de plutonier-adjutant.
Ambiţia de a rupe coada de mătură
Momentul primei intrări într-un Dojo - sală de karate - îi este şi astăzi proaspăt în memorie. La insistenţele unui prieten, Dan Chiş a accepta, să îl însoţească la antrenamente şi chiar să încerce să îi imite demonstraţia de forţă cu o coadă de mătură. Dacă amicului i-a reuşit mişcarea, coada fiind înjumătăţită cu doar o lovitură, Dan a eşuat lamentabil. Extrem de ambiţios din fire, liceanul a luat întreaga întâmplare drept o provocare, aşa că a decis să se înscrie la cursurile de karate.
Jandarmul practică arte marţiale de aproape trei decenii FOTO Facebook.com/Jandarmeria Sălaj
„Ţin minte că mişcările specifice acestui sport erau ceva nou pentru noi toţi, dar, odată intrat în sala de antrenament am început să mă pregătesc continuu, dorindu-mi cu ardoare să obţin primul grad în karate, şi anume, centura galbenă“, rememorează sălăjeanul.
În anii ce au urmat, a participat la numeroase competiţii, iar rezultatele notabile nu au întârziat să apară. Printre titlurile cu care se mândreşte se numără două de campion european la kata individual, un altul de campion european la kumite individual, un titlu de campion mondial şi unul de vicecampion mondial la proba de kata individual, locul I la kumite cu echipa la Campionatul de Karate pe Ministerul Afacerilor Interne şi multe alte clasări pe podium la diverse competiţii naţionale.
Dan Chiş este sportiv-antrenor FOTO Arhivă personală Dan Chiş
Extrem de dedicat acestui sport, Dan Chiş a reuşit să le insufle dragostea pentru artele marţiale şi celor doi băieţi ai săi: „Artele marţiale, karate-le mai exact, fac parte din viaţa noastră de familie, au devenit un simbiont, iar copiii, trăind într-un astfel de mediu au ajuns să iubească acest sport şi să îl practice cu drag. De multe ori plecam toată familia la stagiile de pregătire la care eu luam parte şi îi vedeam pe margine dând din mâini şi din picioare încercând sa ma imite. Uşor, uşor, au intrat şi în formaţie, şi au rămas acolo“. Karateka recunoaşte că a insistat ca fiii săi să intre în sala de antrenament şi să persevereze în pregătire, conştient fiind de rolul extrem de important pe care sportul în general şi artele marţiale, în special, îl au în viaţa copiilor.
Au călcat pe urmele tatălui
Dacă pe mezinul Mihail (10 ani) l-a convins cu uşurinţă, cu Andrei (13 ani), cel mare, mai încăpăţânat de felul său, a avut de dus muncă de convingere. „Uneori trebuie sprijiniţi şi încurajaţi, alteori, «împinşi de la spate»’, pentru că se întâmplă să fie distraşi de la obiectivele pe care singuri şi le fixează. Viaţa unui sportiv înseamnă de multe ori renunţarea la unele activităţi care îţi fac plăcere. De fapt este o autodisciplinare“, explică sportivul sălăjean.
Alegerea tatălui s-a dovedit a fi una extrem de inspirată, nu de alta dar ambii băieţi (foto stânga - arhivă personală Dan Chiş) fac performanţă în domeniu. În octombrie 2018, Mihail Chiş a cucerit argintul la Campionatul European de Karate din Bulgaria, în timp ce fratele său, Andrei a devenit pentru prima oară campion european. În total, sportivii C.S. Dani-San Zalău s-a întors din Bulgaria cu nu mai puţin de 24 de medalii, dintre care trei de aur, cinci de argint şi 16 de bronz.
O lună mai târziu, la Campionatul National de karate-do Shotokan şi Cupa Romaniei la karate-do, elevii săi cucereau alte 47 de medalii: 10 de aur, 15 de argint şi 22 de bronz. Printre laureaţi, şi fiii săi: Andrei a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de trei ori, la diferite probe, în timp ce Mihail s-a clasat al treilea.
Despre decizia de a începe şi o carieră în antrenorat, în paralel cu cea de sportiv, Dan Chiş spune că a venit de la sine: „Trecerea către antrenorat a fost un gest firesc; fiind elevul cel mai avansat din Dojo, eu conduceam încălzirea şi mai apoi antrenamentele în lipsa sensei-ului. Ulterior, am creat clubul, locul unde mă exprim liber prin metodica şi strategia de antrenament pe care o abordez în educarea şi perfecţionarea sportivilor“.Dan Chiş lucrează la IJJ Sălaj FOTO Facebook.com/Jandarmeria Sălaj
Deşi recunoaşte că nu îi este foarte uşor să se împartă între serviciu, pregătirea personală şi antrenamentele de la club, jandarmul susţine că făcând totul cu plăcere reuşeşte să se organizeze: „În momentul în care am hotărât să deschid o sală de arte marţiale, lucrurile au devenit mai presante, activităţile organizatorice ocupându-mi mare parte a timpului. Însa toate aceste probleme pălesc în momentul în care intru în sală şi mă întâlnesc cu elevii dornici să acumuleze informaţii noi“.
Educaţie prin arte marţiale
La antrenamente, promovează artele marţiale drept o metodă de educaţie, convins fiind că acest sport şlefuieşte caractere, disciplinează, dezvoltă curaj, determinare şi respect. Iar satisfacţia cea mai mare este, dincolo de premii şi medalii, faptul că îi pregăteşte pe copiii care trec pragul Dojo-ului său, „să devină oameni capabili de a depăşi obstacolele vieţii“.
Medaliaţii de la CS Dani-San Zalău FOTO Arhivă Dan Chiş
„Prin prisma locului meu de muncă, am intrat în contact cu toate păturile sociale şi, într-o mare măsură, cu persoanele certate cu legea. Am văzut, cu părere de rău, multe cazuri de copii care nu au luat-o pe cel mai bun drum în viaţă, iar asta m-a determinat să încerc ca în Dojo-ul pe care îl conduc să fac atât cu băieţii mei, cât şi cu ceilalţi elevi, nu numai arte marţiale, ci şi educaţie“, explică Dan Chiş.
Vă mai recomandăm: