Ipoteza emisă de un profesor român, despre paşoptistul Alesandru Papiu Ilarian. „Numele său a fost Maruzian Şandor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papiu Ilarian a fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluţiei din 1848 FOTO Arhivă Mirel Matyas
Papiu Ilarian a fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluţiei din 1848 FOTO Arhivă Mirel Matyas

Interesul faţă de istoria locală, dar şi dorinţa de a marca o importantă aniversare au stat în spatele unui amplu demers de documentare prin care să pună în lumină aspecte neclare din biografia unuia dintre principalii organizatori ai Revoluţiei de la 1848.

În anul în care se împlinesc 190 de ani de la naştere şi 140 de ani de la moartea lui Alesandru Papiu Ilarian, unul dintre principalii organizatori ai Revoluţiei de la 1848, Mirel Matyas, un cadru didactic de la Colegiul Tehnic din Zalău ce poartă numele marelui înaintaş a reuşit să adune o serie de informaţii preţioase, unele prea puţin cunoscute.

Deşi predă matematică, profesorul Matyas este pasionat de tot ce înseamnă istorie locală, iar cele două aniversări au constituit un prilej pentru a se implica într-un nou proiect. "Există momente când se simte nevoia evocării unor personalităţi istorice, cu atât mai mult cu cât în vremurile de acum se simte acut nevoia existenţei unor repere. Sau dacă vreţi un alt argument, în anul premergător Centenarului Marii Uniri, este cumva o datorie a noastră, a celor de acum, de a ne aduce aminte de cei care au contribuit prin ideile lor la cristalizarea conştiinţei de neam a românilor transilvăneni. Iar dacă acea personalitate pe care vrem să o evocăm şi să o avem ca şi reper este patronul spiritual al unei instituţii de învăţământ, atunci cu atât mai mult este necesar acest demers", mărturiseşte Mirel Matyas.

Fiul vitreg al preotului

Una dintre primele informaţii peste care a dat preciza că numele adevărat al lui Alesandru Papiu Ilarian ar fi fost Maruzian Şandor şi că ar fi fost fiul vitreg al preotului Pop din Bezded.

"Era o informaţie cel puţin interesantă, care dădea peste cap multe teorii. Curios din fire, am început să caut prin documentele de arhivă şi în Registrul de stare civilă al localităţii, în capitolul "Protocolul botezaţilor", am găsit, scris cu caractere slavone, dar formulat în limba română, că în 27 septembrie 1827, vehiculată ca fiind data naşterii lui Papiu Ilarian, era înregistrat ca "prunc botezat şi miruit" cineva cu numele Maruzian Şandor, cu părinţii Marizian Ioan Bucur Pop şi Anika. În anul 1827 nu am gasit alte înregistrari care să semene cu Papiu, Pop, Alexandru etc... Singura înregistrare care se potrivea cât de cât a fost aceasta", spune profesorul.
documente papiu ilarian

Ca urmare, a emis trei variante de concluzii: nu a fost înregistrat; nu s-a născut în Bezded la data care este vehiculează ori numele său era, într-adevăr, Maruzian Şandor: "Prima variantă e greu de crezut, iar în ceea ce o priveşte pe a doua, niciun istoric nu a demonstrat contrariu. Nu afirm cu tărie că varianta a treia stă în picioare, însă cred că este cea plauzibilă. Totuşi, niciun istoric, niciun biograf al lui Papiu nu aminteşte nimic despre înregistrarea din "protocolul botezaţilor" de la Bezded. Fără a avea competenţele necesare în acest domeniu, ne este greu să facem presupuneri sau să avansăm ipoteze. Acest aspect ar putea fi lămurit în anii următori de către istoricii interesaţi de subiect".

Muncă intensă de documentare

Un alt detaliu important despre care profesorul susţine că nu ar fi foarte clar vizează data naşterii revoluţionarului paşoptist, în condiţiile în care în unele sursele biografice apare 27 septembrie/9 octombrie 1827 (stilul vechi - 27 septembrie în calendarul iulian, respectiv stilul nou - 9 octombrie în calendarul gregorian). "Regatul Ungariei adoptase stilul nou cu câteva secole înainte, dar Regatul Româniai trece de la stilul vechi la stilul nou doar în 1919 după Unire, când ziua de 1 aprilie 1919 devenea 14 aprilie 1919. De aceea, românii din Transilvania şi din Ungaria foloseau atât stilul nou folosit în mod oficial de ţara în care trăiau) cât şi stilul vechi (folosit de românii din regatul României). Nu este însă foarte clar în ce stil se ţineau evidenţele de stare civilă de către preoţii greco-catolici din Transilvania. Am fi tentaţi să credem că, prin apartenenţa la religia catolică, datele erau trecute în stil nou. Iar actele oficiale în relaţie cu statul - registrele de stare civilă intră în această categorie - erau datate după stilul nou. Aşadar 27 septembrie 1827, ziua de naştere a lui Alesandru Papiu Ilarian este pe stil nou", subliniază cadrul didactic.

mirel matyas

În munca de documentare a dat şi peste un extras după foaia matricolă de la Colegiul Reformat Tîrgu-Mureş, acolo Papiu Ilarian a studiat, în care este numit Pap Alexander Valachus ex Mező-BodonCom. Thorda.

"Numele tatălui este Ioannes Parochus (Ioan preotul) ceea ce confirmă prenumele şi ocupaţia tatălui (adoptiv). Prenumele s-a transformat din ungurescul Sandor - aşa cum apărea în protocolul botezaţilor din Bezded - în latinescul Alexander. Iar numele s-a transformat din Maruzian în Pap. Este plauzibil să credem că odată acceptată ideea că preotul Ioan Pop îi era tată adoptiv, înregistrarea în actele şcolare să se facă cu numele de Alexandru Pop, sau aşa cum apare în latineşte Alexander Pap. Trecerea din românescu Pop în ungurescul Pap (pronunţat ”Pop”) se poate explica prin faptul că încă ne aflăm în Regatul Ungariei", punctează Mirel Matyas.
documente papiu ilarian

Alte surse amintesc despre faptul că pe vremea studiilor liceale la Liceul Piarist din Cluj, după moda elevilor români, ca o reacţie la încercările autorităţilor de maghiarizare forţată, şi-a schimbat numele în Papiu şi şi-a luat supranumele de Ilarian: "Un supranume ce provine din faptul că pe tatăl lui îl chema şi Bucur; iar Bucurie - Hilarius duce spre Hilarianus, fiul lui Bucur, iar de aici spre Ilarian - după modelul cognomenului latin".

Alesandru sau Alexandru

Un alt aspect încă sub semnul întrebării se referă la forma corectă a prenumelui: Alexandru ori Alesandru, câtă vreme în matricolele de la Oşorhei/Târgu Mureş apare prima variantă, însă Colegiul din Zalău are în denumire prenumele patronului spiritual scris "Alesandru". În încercarea de a face lumină, profesorul sălăjean a răsfoit presa vremii, acolo unde paşoptisul a publicat diferite articole, descoperind, astfel, că Papiu Ilarian obişnuia să se semneze în ambele forme.

"Nu mi-am propus să realizez o biografie completă, au făcut-o numeroşi istorici şi biografi de-a lungul celor 140 de ani scurşi de la moartea lui. Cred, doar, că ar trebui lămurite unele aspecte neclare din biografia sa, de exemplu ipoteza conform căreia Papiu Ilarian ar fi fost fiul vitreg al preotului Ioan Pop din Bezded. Şi chiar dacă legătura lui cu Sălajul este una de scurtă durată, faptul că la Zalău se află două busturi ale acestuia sunt motive în plus pentru a-i cunoaşte în detaliu viaţa şi activitatea. Cu atât mai mult cu cât tinerii de astăzi au nevoie de modele de urmat", conchide sălăjeanu.

Vă mai recomandăm:

FOTO Frumosul oraş Zalău, văzut de sus. Imagini spectaculoase făcute de la înălţime de un blogger-fotograf

Versuri secrete pe clopotele din bisericile din Sălaj. „Dacă interpretarea anului este corectă, clopotul datează de la 1514“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite