Insolventa E Star Distriterm are în proprietate un teren important pentru Michelin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Lucian Bode este preşedintele PDL Sălaj
Deputatul Lucian Bode este preşedintele PDL Sălaj

Informaţia a fost dată, astăzi, într-o conferinţă de presă, de deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj, şi vine în contextul "telenovelei" căldurii din Zalău.

În acest context, deputatul PDL a declarat, azi că pierderile suferite de firma română – maghiară E Star Distriterm în Zalău, estimate la peste 2.000.000 de euro, nu ar fi tocmai reale, în condiţiile în care societatea are încă active de valoare în oraşul nostru.


„Unii le plâng de milă celor de la Distriterm că au venit la Zalău şi au înregistrat pierderi de peste 2.000.000 de euro. Eu îi sfătuiesc să aştepte să vadă cu cât vor vinde cei de la Distriterm cele 4,1 hectare de teren achiziţionate de la Uzina Electrică, gard în gard cu Michelin-ul, în condiţiile în care, se ştie, Michelin doreşte extinderea fabricii de anvelope de la Zalău”, a declarat deputatul. Mai mult, deputatul spune că Distriterm a vândut către firma mamă din Ungaria E Star Budapesta tronsonul de conductă pe care vrea acum Primăria Zalău să-l cumpere cu suma de 3,2 milioane de lei plus TVA. Asta în condiţiile în care municipalitatea vrea, acum, să răscumpere acel tronson cu mai puţin de 1 milion de lei.


Referitor la demersurile de răscumpărare a vorbit, în aceeaşi conferinţă de presă, şi democrat – liberalul Claudiu Bîrsan, consilier local din partea acestui partid. Potrivit acestuia, Consiliul Local şi Primăria Zalău ar fi trebuit să îşi rezerve, prin contractul de concesionare încheiat în 2010, un drept de preferinţă prin care să aibă prioritate la cumpărarea acelui tronson, care ar fi trebuit să fie de la început în domeniul public sau privat al oraşului. „N-am fi ajuns astfel în situaţia de a negocia “cu pistolul la tâmplă” achiziţia acestui tronson. În condiţiile în care municipiul Zalău are de încasat de la SC E-Star Za Distriterm SRL o sumă de aproximativ 400.000 Euro, constând din amenzi, penalităţi, redevenţe, sumă pe care e greu de crezut că o va obţine de la o societate aflată în insolvenţă, se vede nevoit să achiziţoneze cu plata pe loc un tronson care ar fi trebuit să facă deja parte din domeniul public sau privat, tronson care este evaluat la suma de 1.086.076 lei fără TVA, dar pentru care proprietarul cere mult mai mult”, a declarat Bîrsan, precizând că motivul pentru care consilierii PDL au refuzat să facă parte din comisia de negociere este faptul că, până acum, ei au fost „îndepărtaţi sistematic de informaţii esenţiale în ceea ce priveşte situaţia dată - ne referim la reprezentarea acestora, proporţional cu ponderea lor în Consiliul Local, în comisia economică, în comisia de urbanism, în AGA a SC Uzina Electrică SA)”.


"Specialiştii" din consiliile de administraţie


Ideea exprimată de Bîrsan a fost completată de Lucian Bode, care a spus că ceea ce se întâmplă azi cu sistemul centralizat de încălzire din Zalău este cauzat, în mare parte, de cei ce au răspuns de soarta Uzinii Electrice. „Este foarte important modul în care au fost desemaţi în Consiliul de Administraţie al Uzinii Electrice reprezentanţii municipalităţii”, a spus Bode, dând ca exemplu în acest sens intrarea în componenţa acestui important organism de decizie a preşedintelui Sindicatul Liber al Pensionarilor Sălaj, Ilie Gorgan, numit de Bode, cu toate ghilimelele de rigoare, „un mare specialist în distribuţia agentului termic”, care a făcut parte din Consiliul de Administraţie al UE în perioada 2008 – 2009 şi în lunile din 2012 după ieşirea din insolvenţă a societăţii.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite