FOTO Zalău, locul unde Carol al XII-lea al Suediei a poposit o noapte şi şi-a recăpătat forţele după Războiul Nordului
0Centrul Zalăului păstrează amintirea trecerii pe aici, în secolul al XVIII-lea, al Regelui Carol al XII-lea al Suediei. Locul unde regele, în drumul său de la Marea Neagră, unde a fost mânat de bătăliile din Războiul Nordului, spre casă, a poposit pentru o noapte şi şi-a refăcut forţele este marcat printr-o placă informativă, amplasată de clădirea de patrimoniu aflată acolo.
Despre istoricul poposirii regelui Suediei la Zalău şi despre casa în care acesta a înnoptat scriu istoricii Monica Druţă şi Marin Pop, în albumul "Zalău - locuri de poveste", scos anul trecut de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cu finanţare de la Primăria Municipiului Zalău.
Potrivit istoricilor, întreaga domnie a lui Carol al XI-lea a fost marcată de Războiul Nordului, dus de ţara sa împotriva Danemarcei, Rusiei şi a Poloniei. Se pare că, după un şir de victorii militare răsunătoare, armata condusă de însuşi Carol al XII-lea a fost înfrântă la Poltava de armatele ruseşti, în data de 8 iulie 1709.
După înfrângere, regele suedez se retrage pe malul Mării negre unde, în apropiere de Varniţa - localitate aflată acum pe teritoriul Republicii Moldova, îşi ridică o tabără militară, pe care o părăseşte în 1713, după o încercare nereuşită de a reîncepe lupta împotriva armatelor ruseşti, cu ajutorul sultanului turc.
Îndreptându-se spre casă, regele trece şi prin Zalău, evenimentul fiind descris de un istoric din secolul al XIX -lea, Ferencz Szilagyi: "Carol XII - regele Suediei - în drumul lui prin Ardeal, a ajuns în oraşul Zalău n a doua săptămână a lunii noiembrie a anului 1714, într-o stare precară de sănătate. După biografia lui Zovany (protopopul oraşului, în a cărui casă a poposit regele), acest lucru s-ar fi petrecut pe data de 14 mai a lunii, dar există şi documente care motivează că regele ar fi ajuns cu câteva zile mai devreme în oraş (...). Înainte ca delegaţia regală să ajungă într-un anumit oraş, acest lucru era anunţat înainte pentru a fi posibile pregătirile ce se cuveneau pentru primirea lui, acest lucru cu atât mai mult şi datorită faptului că regele obişnuia să poposească pe la alete case şi nu neapărat unde era aşteptat, întreaga delegaţie nefiind oficială, întreg drumul şi popasurile se petreceau incognito".
Despre popasul în sine, Ferencz Szilagyi spune că regele s-a oprit la casa particulară a lui Zovanyi Gyorgy, protopopul Zalăului, după ce acesta a făcut toate demersurile necesare ca să fie el privilegiatul care să îl primească pe rege. Se pare că Zovanyi îl cunoştea pe rege din perioada în care acesta îşi făcea studiile în străinătate. Locuinţa protopopului se afla pe strada Tyuk - Ol (coteţ de găini - în limba maghiară - denumire dată acestei străzi după ce în urma unui mare incendiu au ars toate casele, rămânând doar un coteţ de găini), în prezent strada Corneliu Coposu. "Ajuns la această locuinţă, regele şi generalul care îl însoţea, pe nume Liewel, a fost întâmpinat de gazdă cu mâncăruri alese şi vinuri scumpe din struguri stafidiţi. Primirea călduroasă l-a făcut pe rege să rămână în casa zălăuanului până a doua zi dimineaţa, deşi ar fi avut în plan să pornească la drum în aceeaşi seară", relatează Ferencz Szilagyi. Mai mult, se pare că deşi a ajuns în Zalău cu sănătatea şubredă şi foarte obosit, după ce s-a odihnit în casa protopopului , a doua zi regele s-a simţit mult mai bine şi a fost gata să pornească la drum spre casă.
Din păcate, casa în care a poposit regele Carol al XII-lea nu s-a păstrat în forma sa originală. Pe locul respectiv a fost ridicată, în secolul XIX, o nouă construcţie, pe a cărei faţadă a fost amplasată o placă de marmură ce aminteşte de trecerea regelui Suediei pe la Zalău. Noua clădire adăposteşte în prezent o farmacie, o altă parte fiind oferită spre închiriere. Nimic din activitatea de acolo nu are legătură cu trecutul locului şi, cu excepţia includerii în albumul "Zalăul - locuri de poveste", nu sunt alte demersuri pentru promovarea clădirii.