FOTO Cum au ajuns Băile Bizuşa dintr-o staţiune plină de turişti, în pragul ruinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băile Bizuşa din Sălaj, în pragul ruinei FOTO amfostacolo.ro
Băile Bizuşa din Sălaj, în pragul ruinei FOTO amfostacolo.ro

O staţiune unde îşi găseau alinarea suferinţelor, în fiecare an, mii de sălăjeni, dar şi locuitori ai altor judeţe din Transilvania şi din România. Asta erau pe vremuri Băile Bizuşa. Astăzi, mare parte din facilităţile de acolo sunt nefolosite şi cochetează tot mai mult cu ruina.

Staţiunea balneoclimaterică Băile Bizuşa se află pe Valea Someşului, în comuna sălăjeană Ileanda, la 60 de kilometri faţă de Zalău şi la 45 de kilometri faţă de Baia Mare. Din păcate, de strălucirea de altădată a cochetei staţiuni s-a cam ales praful, mare parte din facilităţile de acolo fiind în pragul ruinei. Cum s-a ajuns aici? Potrivit primarului comunei Ileanda, Petru Satmari, de vină ar fi faptul că, la privatizarea staţiunii, o parte din clădiri "a ajuns pe mâna unor neputincioşi". Edilul spune că singura parte funcţională în prezent este cea administrată de Ministerul Muncii, ce include pavilionul cu baza de tratament şi hotelul Ceres.

Zona privată, adică băile vechi, include un restaurant, o vilă, căsuţe, un bloc conceput iniţia ca bloc de garsoniere pentru primărie şi o staţie de pompare. Primarul spune că o parte dintre aceste clădiri aparţin unor fraţi, care nu au reuşit să facă nimic bun cu averea lor: restaurantul a dat faliment în urmă cu trei ani, iar peste spaţiile de cazare s-a aşternut, treptat, degradarea. Blocul de garsoniere şi staţia de pompare au fost cumpărate de un alt investitor, care a încercat să facă investiţii acolo. "A luat un credit din bancă, a reabilitat blocul şi a transformat centrala în restaurant, dar s-a împotmolit. Totul a fost luat de bancaă, iar acum este scos la vânzare", explică Satmari.

Primarul spune că neşansa acestei staţiuni a fost faptul că nu au fost interesaţi să investească acolo oameni cu bani. "Mă doare că nu-i interesează staţiunea pe cei care au bani. Cu atât mai mult cu cât în maximum doi ani şi-ar recupera investiţia", spune el.

Chair dacă starea staţiunii este, după cum spune şi primarul, una "jalnică", baza de tratament administrată de stat este ocupată aproape în permanenţă la capacitatea maximă, dovadă că cerere pentru serviciile oferite aici există.

Impresiile turiştilor

O opinie despre condiţiile oferite de staţiune am găsi pe site-ul amfostacolo.ro, unde "Dorgo" şi postat impresiile în urma vizitei sale la Bizuşa: "Posibilităţi de cazare sunt la Hotel Ceres, de două stele, cu propria bază de tratament. Hotelul are 75 de locuri şi oferă cazare şi masă completă. Intru aşadar în judetul Sălaj şi mă îndrept spre cea mai vestită staţiune a sa, Bizuşa-Băi, staţiune balneară permanentă, acolo unde aflasem din cărţi că există un hotel de cură din lanţul Ceres. Apele ce predomină în judeţul Sălaj sunt cele sulfuroase. Odată ieşit din judeţul Cluj, se cam termină şi patria apelor minerale sărate. Staţiunea Bizuşa - Băi nu e deloc o staţiune neatractivă, dimpotrivă, e situată chiar lânga şosea, are un mic parc unde poţi să te odihneşti după băile destul de solicitante cu sulf din baza de tratament, are o cantină restaurant, o sală de odihnă şi “socializare" în care poţi juca şah, table sau poţi privi televizorul. Iar în jurul staţiunii, cât vezi cu ochii, ai numai codri nesfârşiţi şi deşi ca pe vremea lui Ştefan cel Mare. La recepţia hotelului Ceres nu găsesc însă pe nimeni, ci doar mai multe numere de telefon. În hol, câţiva pensionari, veniţi aici cu bilet de tratament, stăteau şi aşteptau ora mesei. Sala de mese era aranjată cu mult gust, iar bucătăreasa îmi spune că fata de la recepţie e ieşită pentru o vreme, dar “să ştiţi că acum în week-end băile nu funcţionează”. Urc la etajul întâi, unde întâlnesc o a doua persoană în halat alb, e vorba de o cameristă, care mă lămureşte “că aici nu locuiesc cadre medicale ci atunci când vine seria, vine şi cineva de la Ileanda sau Jibou şi prescrie fişele de tratament, apoi pleacă şi mai vine doar când e necesar". "Însă să ştiţi că avem şi-o dentistă pe-aici, e foarte amabilă…intervine un bătrânel, în restul săptămânii, rămân doar asistentele şi fetele de la băi, care se pricepe la toate, fac şi masaj…ni se mai dezmorţesc încheieturile bătrâne şi ruginite…suntem mulţumiţi de toate iar la cantină, e curat şi nu putem mânca tot ce primim, e prea mult! ”. Dau să plec, dar o femeie între două vârste mă însoţeşte până afară să-mi arate clădirea fostelor băi, prin pereţii căreia apare un rest de vană ruginită. Ma roagă s-o duc până “la baltă”, care în fiecare weekend e principala distracţie a pacienţilor. La nici doi paşi de hotel, lângă şosea, e într-adevăr o baltă cu mult stuf şi cu şi mai multe broaşte ce se aud orăcăind. Oamenii, înarmaţi cu câte un băţ, au pornit la vânătoare. O întreb pe femeie dacă personalul medical locuieşte în hotel. Clienţi sunt berechet, apa e destulă, hotelul şi zona sunt frumoase…“Cine să vină pe-aici domnule, ce să facă, să prindă broaşte ca noi? … dar dacă doriţi să vorbiţi cu ei, aveţi la recepţie numerele lor de telefon”.

Citeşte şi Ştrandul Tineretului se deschide sâmbătă şi va avea cele mai mari preţuri din judeţ

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite