FOTO Cum arătau jucăriile pe vremea bunicilor. Un colecţionar a adunat peste 12.000 de jucării vechi şi de o sută de ani, dar pe care le ţine în garaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucării cu care s-au jucat copii născuţi în urmă cu mai bine de o sută de ani. Păpuşele, maşini de pompieri şi trenuleţe care le-au fermecat copilăria părinţilor şi bunicilor noştri. Sunt lucruri de calitate care au rezistat timpului şi care sunt colecţionate, de mai bine de 20 de ani, de un bucureştean.

V-aţi întrebat vreodată cum aratau jucăriile cu care se jucau părinţii sau chiar bunicii noştri? Răspunsul îl are Cristian Dumitru, un bucureştean de 49 de ani, inginer de meserie, care şi-a descoperit de câţiva ani o mare pasiune, aceea de a colecţiona jucării vechi. L-am întâlnit pe neobişnuitul colecţionar azi, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, acolo unde îşi pregătea preţioasele exponate pentru expoziţia "Universul copilăriei - jucăriile de odinioară", ce va fi vernisată mâine. Colecţionarul recunoaşte că pasiunea sa nu este tocmai comună şi că puţini sunt cei - în România, cel puţin, care-i împărtăşesc dragostea pentru jucăriile vechi.


Cristian Dumitru spune că a început să colecţioneze jucării - la început inconştient - încă din perioada copilăriei. "Am fost genul de copil care avea grijă de jucării, iar fiind şi trei fraţi - băieţi - eram oarecum obligaţi să avem grijă de ele, pentru a le putea folosi şi cei mici", povesteşte el. A ajutat şi faptul că tatăl său este pasionat de târguri şi de câte ori mergea la talciocul de la marginea capitalei îi cumpăra câte ceva. "Aşa m-am ales cu prima mea maşinuţă Schuco", spune colecţionarul, apreciind că, până la vârsta liceului, avea deja câteva sute de exponate. Colecţia lui a crescut în liceu primind jucării de la colegi, care simţeau că nu mai au ce face cu ele. De colecţionat s-a apucat, mai serios, după ce a venit din armată. "Aveam atunci câteva sute de jucării şi eram fericit. Acum am 12.000 şi sunt nefericit, pentru că ştiu că mai sunt 20.000 pe care mi le-aş dori", mărturiseşte colecţionarul.


De la cele câteva sute la peste 12.000 de jucării, câte numără azi colecţia sa, Cristian Dumitru a ajuns cumpărând de prin târguri ori de la alţi colecţionari, uneori la preţuri de nimic, alteori dând pe jucăriile mai valoroase sume de până la 100 de euro. Printre jucăriile pe care le consideră cele mai valoroase se numără un motor cu abur funcţional, de fabricaţie germană şi vechi de mai bine de o sută de ani, ce acţiona ca şi mecanismul unui carusel, rotind jucăriile ataşate. "A aparţinut unei familii de medici din Braşov, care a plecat din ţară. Era în familie de trei generaţii", explică el. Colecţionarul ne mai arată şi o păpuşică din porţelan, veche şi ea de peste un secol, dar şi o pereche de răţoi Donald, făcuţi în România în perioada comunismului, dar care au o particularitate anume: "Sunt singurele jucării româneşti cu tatuaj, făcute în acea vreme", susţine el.
Marele său regret este că, în România, nu există un Muzeu al Jucăriilor, aşa că face tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva acest neajuns. A înfiinţat deja Asociaţia Muzeul Jucăriilor, prin care încearcă să facă diligenţele pentru a înfiinţa un astfel de muzeu. A început deja şi lucrul la un catalog al jucăriilor româneşti, în care să fie prezentate toate modelele de jucării produse în România.


Până se vor concretiza proiectele sale, îşi ţine cele peste 12.000 de jucării în garajul său din Bucureşti, închise în cufere din lemn. Le scoate, din când în când, pe cele mai reprezentantive, pentru a le arăta celor interesaţi să le vadă, aşa cum este cazul, acum la Zalău.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite