FOTO Ce poţi face în parcul central din Zalău după modernizarea care a costat peste 3 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3,3 milioane de lei şi doi ani. De atât a avut nevoie Primăria Zalău pentru a încerca să dea o nouă faţă parcului central din oraş. Principalele schimbări sunt date de obiectele de artă decorativă ce au împânzit parcul, dar şi de diversificarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber.

Recepţia lucrărilor a avut loc zilele trecute, dar reprezentanţii Primăriei Zalău admit că mai sunt multe de făcut. Mai trebuie lucrat la împrejmuire, semnalizarea lipseşte aproape cu desăvârşire, iar urmele şantierului care a fost acolo în ultimii doi ani încă nu s-au şters.


Partea de proiect care a suscitat cel mai viu interes din partea zălăuanilor, dar şi cele mai mari controverse, a fost cea reprezentată de amplasarea în parc a 35 de lucrări de artă decorativă, ralizate de un artist clujean, ale căror forme ar putea stârni imaginaţia celui care o are. Primarul Radu Căpîlnaşiu a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu angajaţii Primăriei au ales lucrările şi că "va fi, probabil, ca şi cu arta modernă: vom înţelege mai târziu ce vor să reprezinte".


Proiectul a inclus şi montarea unor antene wireless, graţie cărora zălăuanii vor putea merge cu laptop-ul sau tableta în parc şi vor putea naviga gratuit pe internet. Pe lângă internauţi, proiectul i-a avut în vedere şi pe posesorii de animale de companie, pentru care au fost amenajate două parcuri, la extremităţi, cu precizarea că, deocamdată, ele nu sunt semnalizate. Proprietarii animalelor le pot repera după gardul care le delimitează de restul parcului.


Amatorii de sporturi extreme îşi pot testa în parc abilităţile de "spiderman", pentru că în partea superioară, lângă scările centrale, a fost construit un perete pentru căţărat. Nu este unul foarte înalt, însă pentru începători este suficient.


Pentru ciclişti, a fost construită şi o pistă, iar iubitorii sportului minţii vor avea la dispoziţie mese şi piese de şah asigurate prin proiect.


Proiectul de modernizare a parcului a inclus şi reabilitarea aleilor pietonale şi a scărilor, inclusiv cu realizarea de balustrade, amenajarea cascadei şi a unei fântâni arteziane, şi a fost realizată şi împrejmuirea parcului. Locul de joacă a fost complet refăcut şi dotat cu mobilier nou, au fost realizate instalaţiile de iluminat şi instalaţiile de alimentare cu apă, luîndu-se în considerare cerinţele de eficienţă energetică şi au fost înlocuite toate băncile şi coşurile de gunoi. Prin lucrările de reamenajare a spaţiului verde s-au realizat plantări şi transplantări de arbori şi arbusţi, semănare gazon, lucrări de curăţare a terenului şi toaletare  a vegetaţiei existente. O realizare aparte este reabilitarea şi acoperirea amfiteatrului, rezultând o construcţie de referinţă pentru municipiul Zalău, care va fi utilizată pentru organizarea de evenimente culturale.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite