Factori de risc în dezvoltarea cancerelor din sfera ORL. Cât de periculoase sunt fumatul şi consumul de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul este asociat cu apariţia cancerului FOTO Arhivă
Fumatul este asociat cu apariţia cancerului FOTO Arhivă

Cancerul se poate forma în orice ţesut al organismului uman, atunci când unele celule se dezvoltă necontrolat. Semnele bolii sunt, de cele mai multe ori, silenţioase.

Cancerele în sfera ORL reprezintă tumori maligne care pot apărea la nivelul nasului, al urechilor, al faringelui ori laringelui. Întrucât afectează extremitatea cefalică, aceste tipuri de cancer au un impact estetic major faţă de alte forme ale acestei boli, spune medicul ORL-ist Anamaria Matioc, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Potrivit acesteia, asemeni altor tipuri de cancer, şi în aceste situaţii simptomatologia apare în stadii avansate de boală.
În ceea ce priveşte cauzele apariţiei bolilor, medicul susţine că nu au fost identificate cu precizie. Există, în schimb, factori de risc care cresc incidenţa cancerului în sfera ORL, spune medicul.

"În privinţa factorilor de risc, cu predilecţie vorbim despre un statut socio-economic precar al pacienţilor care dezvoltă asemenea patologie. Unul dintre principalii factori îl reprezintă consumul de alcool şi de tutun, această boală apărând mai frecvent la marii consumatori, în special la nivelul cavităţii orale, a orofaringelui, hipofaringelui şi laringelui. Totuşi, există studii care arată că in sfert din patologia neoplazică apare la oamenii care nu au fumat niciodată ori care au consumat alcool doar ocazional", explică dr. Matioc.

Specialistul mai spune că în apariţia cancerelor din sfera ORL este incriminat şi virusuil papiloma, care poate produce carcinoame la nivelul orofaringelui. "În patologia localizată la nivelul faringelui, este incriminat virusul Epstein-Barr, pacienţii cu această infecţie dezvoltând mai des carcinoame la nivelul rinofaringelui", subliniază medicul. În lista factorilor de risc intră şi expunerea de lungă durată la diverse substanţe precum azbestul, praful de lemn ori pulberile rezultate din măcinarea grâului.

Citiţi şi:

Cele mai periculoase complicaţii ale diabetului: de la orbire la amputarea piciorului

Cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale. Cum ne putem proteja de boala numită „ucigaşul tăcut“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite