"Noi despre noi", ghidul-manual prin care Sălajul îşi promovează zestrea cultural-istorică

0
0

Comorile dacilor, cetăţile şi castelele, bisericile şi mănăstirile, îndeletnicirile de odinioară, obiceiurile de iarnă ori oamenii de seamă ai Sălajului sunt promovate prin intermediul primului ghid-manual conceput în acest sens de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Cine suntem, de unde venim, ce am făurit şi ce ne caracterizează sunt întrebările la care îşi propune să ofere răspunsuri ghidul "Noi despre noi", lansat zilele trecute de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă. Volumul cuprinde prezentări ale elementelor reprezentative ale patrimoniului cultural sălăjean, semnate de specialiştii instituţiei şi se doreşte a fi nu doar un ghid, ci un manual pentru elevii de liceu.

"Volumul a apărut ca răspuns la o nevoie. Am constatat că deşi există o producţie importantă de instrumente de promovare a parcursului nostru identitar, nu toate beneficiază de rigoare ştiinţifică. Din păcate se proliferează foarte multe inadvertenţe, greşeli vizavi de ce a insemnat acest parcurs identitar al nostru, aşa că ne-am gândit că suntem instituţia cea mai îndreptăţită să oferim informaţii corecte, sintetice despre ce înseamnă patrimoniul cultural local şi care îi sunt elementele reprezentative, cu ce ieşim noi în lume şi cu ce ne legitimăm în faţa celor care vin să ne cunoască. Am vrut să oferim o bază corectă de informare cu privire la istoria locală”, a precizat Corina Bejinariu, directorul Muzeului.

În paginile ghidului, cei interesaţi vor putea afla o serie de informaţii despre elementele reprezentative ale patrimoniului cultural sălăjean, de la cele despre Porolissum, un oraş la frontierele Imperiului Roman, ori comorile dacilor, la cetăţi şi castele, biserici şi mănăstiri, îndeletniciri de odinioară. Nu au fost neglijate nici obiceiurile de iarnă, legendele locale ori personalităţile de seamă ale Sălajului.

image

După cum susţine oficialul Muzeului Judeţean, lucrarea a pornit ca un manual de patrimoniu, în contextul în care colaboratorii instituţiei şi cadrele didactice au cerut informaţii despre istoria acestor meleaguri. Aşa se face că ghidul a fost structurat în 15 capitole, asemeni unor lecţii pentru elevii de liceu.

“Trăim într-o societate globalizată, tinerii noştri pleacă, de foarte multe ori, în alte ţări, se confruntă cu alte paradigme culturale, cu alt stil de viaţă, iar dacă nu le furnizăm niste repere esenţiale pentru identitatea lor, ce vor putea să ducă acolo şi cum vor putea să păstreze aceste lucruri şi cum se vor valida în faţa străinului?”, a subliniat managerul Muzeului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a dat asigurări că autorităţile judeţene vor sprijini demersurile de transformare a ghidului într-un manual pentru elevi. “Majoritatea specialiştilor afirmă că există trei funcţii principale ale patrimoniului: socială, educativă şi economică. Dincolo de descoperirea şi păstrarea elementelor de patrimoniu, ele trebuie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare. Avem în vedere, printr-o finanţare de la Consiliu Judeţean, trei tipuri de proiecte care să urmărească punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu şi realizarea celor trei funcţii. Un proiect prin care să finanţăm transformarea ghidului în manual, pe de-o parte şi să premiem şcoala sau şcolile care îl introduc în curicula lor opţională ar putea fi o idee. Aici pot aplica profesori şi şcoli. Pentru funcţia socială, unde ar putea aplica ONG-uri, inclusiv asociaţii şi centre de promovare, urmărim valoarea socială a elementelor de patrimoniu, iar pentru o a treia categorie, care să valorifice economic patrimoniu, să ne adresăm societăţilor comerciale”, a punctat Marc.

Vă mai recomandăm:

Târgul online cu produse româneşti de poveste. „Arta de a dărui începe prin a cumpăra de la tine de acasă, de la ai tăi“

FOTO În excursie la Castrul Roman de la Porolissum. Cât costă o vizită la cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane

Pasiune pentru portul popular românesc. Cum s-a transformat un tânăr din Sălaj din inginer în meşter popular

Mai multe - Zalău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite