Cum se face delicioasa topală de hribi uscaţi cu carne de porc şi zeamă de varză. Reţeta originală a gastronomului Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preparat învăţat de gastronomul Mircea Groza de la bunica sa, din localitatea sălăjeană Hida, poate impresiona papilele gustative ale oricărui gurmand: topală de hribi uscaţi, cu carne de porc şi zeamă de varză.

Gastronomul ne povesteşte cum a învăţat de la bunica lui, o bucătăreasă renumită în zonă, tainele acestui preparat (n.r.- "topală", mâncare cu carne).


"După ce ai dărăbulit (tăiat cubuleţe - n.a.) carnea, costiţă, pecie, on dărab de peşte (muşchiuleţ), pui înt-on laboş (cratiţă - n.a.) on ptic de oloi (ulei - n.a.) şi on ptic de unsoare (untură - n.a.), friji cu grije carnea, dup-o vreme pui şi hiribele pă care le-ai lăsat la muiet (la înmuiat - n.a.). Nu ţâpa (arunca - n.a.)zama-n care-o stat. Lasă să hiarbă cătingan (încet - n.a.) topala pă marjinea ploaptănului (sobei -n.a.), pui, când trebe, câte-on ptic din apa di pă hiribe şi mai amesteci. În alt laboş, mai mnicuţ, topteşti o ceapă tăietă mânânţăl-mânânţăl (mărunt - n.a.), ai grije să n-o arz, pui o lingură de fărină nulaş (făină albă - n.a.), on strop de poprică (boia - n.a.), da nu usturoaie, amesteci bine ş-o potoleşti (o stingi - n.a.) c-o finjie (cană - n.a.)de moare (zeamă de varză - n.a.), o torni încetuc-încetuc, da tăt amesteci! Zdrobdeşti tri-patru căţăi de ai (usturoi - n.a.) şi-i ţâpti în zama aiasta. Mai dai un clocot ş-o torni păstă carne. Amesteci bine, traji laboşu cu topala mai cătă roşteie (pe margine - n.a.). Amu mai îi gata. O traji iară la marjine şi faci mămăliga. Mie-mi place mai ţăpânucă (mai tare - n.a.), tu fă-o cum îi vre! Taie o jumătate de căpăţână de cureti morat (varză murată- n.a.), pticură oloi de floare păstă ie şi tri hire de poprică. În afară de poprică mai pui ş-on ptic de thiper ş-on ptic de sare, da mai cu grije că moarea-i cam sărată", îi explica bunica nepotului ei.


Reţeta, cu ”traducere” şi imagini

image

Ciupercile uscate sunt puse în apă pentru hidratare

image

Carnea porţionată se pune la prăjit în ulei cu untură

image

Se adaugă ciupercile scurse

image

Completează tocana, de câte ori este nevoie, cu apa de pe ciuperci

image

Ceapa tăiată mărunt se căleşte în puţin ulei. Se adaugă apoi usturoiul

image

...făina şi boiaua

image

Se stinge cu zeama de varză

image

Se toarnă peste tocană

image

Se serveşte cu mămăligă şi varză murată.

FOTO MIRCEA GROZA

Vă mai recomandăm:

Cum găteşti acasă cel mai delicios curcan afumat. Reţeta bazată doar pe ingrediente naturale a gastronomului Mircea Groza

Reţete delicioase care îţi curăţă sângele şi ficatul de toxine: cum se face supa-cremă de leurdă sau fuduliile de curcan cu leurdă


 

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite