Cum se face delicioasa topală de hribi uscaţi cu carne de porc şi zeamă de varză. Reţeta originală a gastronomului Mircea Groza
0Un preparat învăţat de gastronomul Mircea Groza de la bunica sa, din localitatea sălăjeană Hida, poate impresiona papilele gustative ale oricărui gurmand: topală de hribi uscaţi, cu carne de porc şi zeamă de varză.
Gastronomul ne povesteşte cum a învăţat de la bunica lui, o bucătăreasă renumită în zonă, tainele acestui preparat (n.r.- "topală", mâncare cu carne).
"După ce ai dărăbulit (tăiat cubuleţe - n.a.) carnea, costiţă, pecie, on dărab de peşte (muşchiuleţ), pui înt-on laboş (cratiţă - n.a.) on ptic de oloi (ulei - n.a.) şi on ptic de unsoare (untură - n.a.), friji cu grije carnea, dup-o vreme pui şi hiribele pă care le-ai lăsat la muiet (la înmuiat - n.a.). Nu ţâpa (arunca - n.a.)zama-n care-o stat. Lasă să hiarbă cătingan (încet - n.a.) topala pă marjinea ploaptănului (sobei -n.a.), pui, când trebe, câte-on ptic din apa di pă hiribe şi mai amesteci. În alt laboş, mai mnicuţ, topteşti o ceapă tăietă mânânţăl-mânânţăl (mărunt - n.a.), ai grije să n-o arz, pui o lingură de fărină nulaş (făină albă - n.a.), on strop de poprică (boia - n.a.), da nu usturoaie, amesteci bine ş-o potoleşti (o stingi - n.a.) c-o finjie (cană - n.a.)de moare (zeamă de varză - n.a.), o torni încetuc-încetuc, da tăt amesteci! Zdrobdeşti tri-patru căţăi de ai (usturoi - n.a.) şi-i ţâpti în zama aiasta. Mai dai un clocot ş-o torni păstă carne. Amesteci bine, traji laboşu cu topala mai cătă roşteie (pe margine - n.a.). Amu mai îi gata. O traji iară la marjine şi faci mămăliga. Mie-mi place mai ţăpânucă (mai tare - n.a.), tu fă-o cum îi vre! Taie o jumătate de căpăţână de cureti morat (varză murată- n.a.), pticură oloi de floare păstă ie şi tri hire de poprică. În afară de poprică mai pui ş-on ptic de thiper ş-on ptic de sare, da mai cu grije că moarea-i cam sărată", îi explica bunica nepotului ei.
Reţeta, cu ”traducere” şi imagini

Ciupercile uscate sunt puse în apă pentru hidratare

Carnea porţionată se pune la prăjit în ulei cu untură

Se adaugă ciupercile scurse

Completează tocana, de câte ori este nevoie, cu apa de pe ciuperci

Ceapa tăiată mărunt se căleşte în puţin ulei. Se adaugă apoi usturoiul

...făina şi boiaua

Se stinge cu zeama de varză

Se toarnă peste tocană

Se serveşte cu mămăligă şi varză murată.
FOTO MIRCEA GROZA
Vă mai recomandăm: