Cum scapi natural de muşte şi ţânţari. Cinci plante care ţin insectele la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ţine la distanţă ţânţarii, muştele şi alte insecte neplăcute, nu este nevoie să vă aplicaţi pe piele diverse loţiuni lipicioase şi nici să vă înarmaţi cu spray-uri pline de chimicale. Vă puteţi bucura de aerul proaspăt şi de privelişte din grădină fără să fiţi deranjaţi de insecte apelând la soluţii naturale.

Există numeroase plante recunoscute pentru proprietăţile lor de a ne proteja de insecte şi de a alunga dăunătorii din grădini. Şi asta mai ales graţia uleiurilor esenţiale pe care aceste ierburi le conţin şi care nu sunt agreate de micile zburătoare. Iată câteva dintre ele:

Busuiocul. Alungă muştele din casă, dar şi ţânţarii. Puneţi busuioc în ghivece pe care să le amplasaţi la intrarea în casă ori plantaţi-l în grădină, în apropierea locului în care obişnuiţi să vă relaxaţi. De asemenea, îl puteţi folosi pentru a prepara un spray anti-insecte: turnaţi 4 măsuri de apă clocotită peste o legătură de busuioc proaspăt şi spălat în prealabil, lăsându-l câteva ore la macerat; îndepărtaţi frunzele după ce le-aţi stors bine de apă, iar în lichidul rămas adăugaţi 4 măsuri de alcool de 30-40 grade. Puneţi amestecul rezultat într-un pulverizator şi aplicaţi când ieşiţi în aer liber.

Lavanda. În ciuda mirosului său plăcut, această plantă nu este agreată de molii, purici, muşte ori ţânţari. Puneţi bucheţele de lavandă în diverse locuri din casă, plantaţi-o în grădină ori în apropierea căilor de intrare în casă pentru a ţine departe insectele. În plus, puteti aplica pe piele ulei de lavandă pentru a vă bucura de o plimbare liniştită pe afară.

Menta. Aroma răcoritoare a acestei plante nu este deloc pe placul ţânţarilor, aşa că o poţi folosi pentru a-ţi proteja pielea de înţepăturile acestor insecte. Menta se cultivă mai degrabă în ghivece, decât la sol, deoarece se răspândeşte foarte repede, iar după ce a pus stăpânire pe grădină, poate fi dificil de îndepărtat. Prin urmare, plantează mentă în ghivece pe care să le aşezi strategic în grădină, iar ţânţarii nu vor mai da târcoale casei tale.

Rozmarinul. Îndepărtează nu doar ţânţarii, ci şi o varietate de dăunători ai plantelor. Rozmarinul poate fi cultivat în jardinire, pe terase, ori în grădini. Puteţi prepara o loţiune naturală care să vă protejeze pielea de atacul deranjantelor insecte fierbând o cană plină de plante într-un litru de apă timp de 20-30 minute, apoi strecuraţi, iar lichidul rezultat combinaţi-l cu o 250 ml de apă rece. Pulverizaţi pe corp înainte de a merge afară.

Crizantemele. Aceste frumoasă floare este o armă împotriva gândacilor, a furnicilor, a puricilor ori ploşniţelor; şi asta graţie piretrinei, o substanţă cu efect insecticid pe care o conţin crizantemele.

Citiţi şi:

De ce poate fi letală înţepătura de albină. Simptomele clare ale şocului anafilactic

Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite