Cum îşi propune un profesor român să eficientizeze sistemul de învăţământ: Tabletă în loc de manuale şi caiete de teme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalogul, carnetul de elev şi caietele ar putea fi înlocuite în şcolile din Zalău cu un Ebook reader şi laptopuri. Pentru asta este nevoie de voturile sălăjenilor.

Profesorul de fizică Dumitru Pop de la Liceul Tehnologic "Voievodul Gelu" din Zalău speră să poată introduce în şcolile din oraş un altfel de suport didactic, care să înlocuiască desuetele manuale şi caiete. Pe motiv că acestea din urmă "nu înglobează mecanismele de căutare, editare, vizualizare, simulare pe care le oferă un microprocesor puternic, o memorie echivalentă cu mii de cărţi, o cameră video de înaltă rezoluţie, senzori", cadrul didactic a iniţiat un proiect prin care toţi elevii ar urma să primească tablete pe care să îşi ia notiţe şi să îşi facă temele.

"Ideea pentru această platforma a venit de la elevii noştri care folosesc frecvent dispozitivele mobile -telefoane în general- pentru a face fotografii sugestive ale lecţiilor scrise pe tablă", explică prof. Dumitru Pop. Soluţia o reprezintă platforma DELTA pentru e-learning, formată dintr-o componentă hardware şi una software. Astfel, fiecare elev va dispune de un laptop convertibil în tabletă, cu digitizor care permite scrierea de mână, în timp ce profesorul va avea o tablă interactivă şi un dispozitiv pentru arhivarea tuturor lecţiilor, experimentelor, temelor digitale, notelor, absenţelor. Practic, cadrul didactic va putea urmări în timp real modul în care fiecare elev lucrează independent pe tableta sa şi va proiecta pe tabla interactivă orice laptop.

Întrucât scrisul de mână influenţează mecanismele gândirii, antrenează creierul şi creşte creativitatea, proiectul nu prevede înlocuirea creionului sau stiloului cu tastatura. "Motivaţia mea pentru implementarea proiectului este de a face lecţiile mai eficiente, mai plăcute şi mai interesante", a mai spus profesorul.

Potrivit spuselor sale, în sistemul clasic de învăţământ, elevul trebuie să aibă carnet de elev şi câte un manual pentru fiecare materie, caiet pentru notiţe, pentru teme, stilou:

"Din păcate, nu toţi elevii îşi cumpără manual dacă nu primesc unul gratuit, în schimb peste 75 la sută dintre ei posedă telefoane din clasa smart, pe care le încarcă la timp, chiar dacă uită de teme sau de carnetul de elev. Dispozitivele mobile nu sunt închise întotdeauna în timpul orei, ceea ce duce la întreruperi ale expunerii deci timp pierdut. Verificarea temelor pentru o clasă cu 25 de elevi poate afecta bugetul de timp al profesorului în ora respectivă. Atenţia pe care o acordă elevii în timpul predării poate fi cu greu cuantificată atunci când aceştia mimează concentrarea pe subiect. Corectarea caietelor de teme şi de notiţe arată la final că sub 50 la sută au fost atenţi la oră şi au putut rezolva temele date. Este nevoie deci de instrumente didactice noi care să folosească avantajele tehnologiei digitale".

Pentru a obţine cei 15.000 de euro necesari materializării acestei idei, Dumitru Pop a înscris proiectul în competiţia "Ţara lui Andrei" şi are nevoie de voturile tuturor celor care susţin interesanta idee.

Vă mai recomandăm:

Laboratorul cu imprimante 3D, „arma“ cu care un liceu din Zalău încearcă să-i atragă pe absolvenţii de gimnaziu

Un profesor de matematică predă o lecţie de promovare a locurilor natale

Cadranul solar gigant construit în scop didactic în curtea unui liceu din România. Cum funcţionează ceasul străvechi

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite