Cine este noul şef al Agenţiei pentru Zootehnie. „Am ajuns să vorbim la trecut despre performanţele României în ameliorarea raselor“
0Numit în funcţie la începutul săptămânii, noul director are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul zootehnic şi face parte din Partidul Naţional Liberal încă din 1991.
Fostul director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj, Vaida Bela, a fost numit, la începutul acestei săptămâni în cea mai înaltă funcţie din Agenţia Naţională pentru Zootehnie “Prof. dr. G.K. Constantinescu”.
În vârstă de 56 de ani, sălăjeanul, care este membru PNL din 1991, a preluat fotoliul de director general al instituţiei luni, 20 ianuarie. Vaida Bela a absolvit Facultatea de Zootehnie şi are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu, fiind, de-a lungul anilor, şef de fermă CAP, şef de fermp IAS, director pajişti, dar şi director adjunct al Oficiului Judeţean pentru Consultanţă Agricolă Sălaj. Din 2008 şi până la începutul acestei săptămâni a fost director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Sălaj.
Contactat, Vaida Bela a declarat că principalul obiectiv pe care îl are în noua funcţie îl reprezintă demararea activităţii de ameliorare în zootehnie.
"Dacă perioada mandatului îmi permite, vreau să pornesc activitatea de ameliorare în zootehnie, să perfecţionăm rase, să facem programe de metisare, unde este cazul. Cea mai eficientă metodă de a obţine plus valoare în agricultură este prin ameliorare, pentru că dacă nu există potenţial genetic, animalele nu pot da producţie ridicată. Până prin 1994-1995, România era printre cele mai puternice state din punct de vedere al activităţii de ameliorare. De atunci, însă, acest aspect a fost neglijat. Astăzi am ajuns să vorbim la trecut despre performanţele pe care ţara noastră le avea în ceea ce priveşte rasele consolidate ori nou create. Nu avem porci în fermele de reproducţie, să putem creşte purcei, astfel ca fermierii să aibă de unde să îşi cumpere animale şi să nu mai fie nevoiţi să se orienteze către pieţele din Ungaria ori din Danemarca. În ultimii 15 ani, nu am mai auzit de nicio rasă nou creată în România ori de consolidarea raselor existente. Aşa am ajuns ca Bălţata Românească să devină Bălţata Românească tip Simmental, singura rasă de bivoli din România să devină metişi", a spus directorul ANZ.
Mai puteţi citi:
Au început schimbările în deconcentratele din Sălaj. Primul director susţinut de liberali