Cinci dintre cele mai spectaculoase biserici ale lumii. Lăcaşul care adăposteşte moaştele magilor de la Răsărit
0
Bisericile nu sunt doar un loc de închinăciune, de întâlnire cu divinitatea, ci şi adevărate opere de artă, edificii ridicate după planuri arhitecturale impresionante şi inovatoare.
De la grandioasele catedrale europene, cu vitralii spectaculoase şi orgi mari, la mănăstirile modeste ascunse în munţi, bisericile sunt obiective turistice extrem de apreciate pentru arhitectura, ineditul construcţiei şi vechimea lor. Iată câteva dintre cele mai frumoase construcţii religioase din lume.
Bazilica Sfântul Petru din Roma
Situată în Cetatea Vaticanului, Bazilica Sfântul Petru din Roma (foto Wikipedia) este sediul Papei şi, având o capacitate de 60.000 de persoane, este considerată cea mai mare biserică creştină din lume. Bazilica a fost proiectată şi construită de unii dintre cei mai buni arhitecţi, pictori şi sculptori ai Renaşterii, printre care Bramante, Rafael Sanzio, Michelangelo sau Bernini.

Conform tradiţiei catolice, aici ar fi fost înmormântat al Sfântului Petru, unul dintre apostolii lui Iisus, dar şi numeroşi papi. Bazilica găzduieşte faimoasele artă, inclusiv lucrările lui Bernini şi faimoasa sculptură Pietà de Michelangelo şi face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO, din 1984. Este sediul principalelor manifestări ale cultului catolic şi are o funcţie solemnă cu ocazia celebrării sărbătorilor "Naşterii Domnului", "Paştelui", ritualilor din Săptămâna Mare, proclămării noilor papi şi funeraliilor celor defuncţi.
Sanctuarul Las Lajas, Narino, Columbia
Supranumită "miracolul lui Dumnezeu în abis", biserica în stil gotic şi-a primit numele "Las Lajas" de la o rocă sedimentară cu care este pavată întreaga construcţie, o roca scoasă din Munţii Anzi.

Această bijuterie a ingineriei, a fost construită în canionul râului Guáitara, pe marginea unei stânci. Potrivit legendei, în 1754, María Mueses, o localnică, şi fiica ei Rosa, au văzut pe una din rocile din zonă chipul Fecioarei Maria. Această biserică este vizitată de pelerini din toată lumea, mai ales duminica.
Domul din Köln, Germania
Cu cei 20.000 de vizitatori care îi trec pragul în fiecare zi, Domul din Köln este cel mai apreciat obiectiv turistic al Germaniei. Construcţia acestui monument istoric şi de arhitectură a început în 1248 şi s-a derulat în mai multe etape, lucrările fiind întrerupte fie din lipsă de resurse financiare, fie din cauza contextului istoric, marcat de îndelungi conflicte politice şi militare. De peste 800 de ani, aici sunt păstrate, într-un sarcofag uriaş, aurit, moaştele celor trei magi care s-au închinat Pruncului Iisus în Betleem.

Domul din Köln, renumit pentru cele două turnuri gemene ce ating 157 de metri înălţime, a fost adăugat în anul 1996 în Patrimoniu Mondial UNESCO.
Biserica de lemn din Borgund, Norvegia
Una dintre cele mai deosebite şi bine conservate lăcaşuri de cult din Norvegia, biserica de lemn din Borgund (foto wondermondo.com) a fost construită între 1180 şi 1250, de către membrii comunităţii, în cinstea Sfântului Apostol Andrei. Pe lângă aspectul său interesant, asemănător ca formă unei corăbii vikinge, caracteristicile cele mai impresionante ale bisericii sunt capetele dragonului sculptat pe acoperiş. Şi interiorul este la fel de fascinant, cu statui din lemn şi bârne intricate.

Pe pereţii bisericii încă se pot citi inscripţii criptice, inclusiv textul "Thor a scris aceste rune în seara zilei Sf. Olav".
În acest spaţiu nu mai sunt efectuate procesiuni religioase, biserica fiind transformată într-un muzeu.
Biserica Sfintei Treimi din Gergeti, Georgia
Situat la poalele Muntelui Kazbegi, la o altitudine de peste 2.000 de metri, lăcaşul de cult (foto Wikipedia) este renumit pentru panorama spectaculoasă pe care o oferă turiştilor care se aventurează pe culmi. Amenajată în stil arhitectural georgian, biserica are cupola în formă de cruce şi clopotniţa folosită ca turn de intrare, fiind zidită din blocuri masive de granit în secolul al XIV-lea.

Reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, care pot ajunge aici după un urcuş de aproape două ore pe poteci de munte.
Vă mai recomandăm: