Chinurile facerii „Pălincii de Zalău“ sau cum a ajuns brandul judeţului un produs de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de lei sticla de 700 de mililitri. Cu atât se vinde ”Pălinca de Zalău”, produsă de primul antrepozit fiscal din judeţ. La ”negru”, un litru de pălincă de prune, făcută în gopodăriile din Sălaj, nu trece de 15 - 20 de lei!

În localitatea Bocşiţa din judeţul Sălaj, Vasile Aciu produce „Pălinca de Zalău“ pe care o vinde apoi în magazinele din marile oraşe din ţară şi în cele duty-free, dar pe care ar vrea să o comercializele şi peste graniţe. Preţul unei sticle de pălincă este unul destul de piperat, însă, după cum spune producătorul, taxele şi impozitele cântăresc semnificativ.

Astfel, producătorul Aciu, care are primul, dar şi singurul antrepozit fiscal din judeţul Sălaj, vinde cu 119 lei sticla de 0,7 litri, cu 94 de lei pe cea de jumătate de litru şi cu 49 de lei recipientul cu 200 de mililitri de pălincă.  


Vasile Aciu, administratorul antrepozitului, spune că preţul unei sticle de pălincă creşte odată cu taxele pe care acesta le are de plătit. Costului de producţie a apreciatei băuturi i se adaugă acciza, de 24 de lei pe litru, Taxa pe Valoarea Adăugată, taxele şi impozitele aferente antrepozitului, dar şi taxele de mediu pentru ambalaje. „Numai pentru sticlă, pe care o aduc din Italia, plătesc 2 lei pe kilogram. Iar o sticlă are 740 de grame. Plătesc apoi taxe de mediu pentru ambalajele din carton“, a explicat producătorul.

Nu în ultimul rând, în preţul final al unei sticle de pălincă se regăseşte şi o parte din investiţia pe care administratorul a trebuit să o facă în construcţia propriu-zisă. „Direcţia Vamală impune, mai întâi, o clădire care să beneficieze de condiţii de securitate maximă, deci o construcţie sigură, cu o împrejmuire pe măsură. Apoi este nevoie de autorizaţii sanitar-veterinare, de mediu şi de la Ape. Nu am făcut încă un total, dar am cheltuit peste 100.000 de lei“, spune Aciu.

Vrea să ducă pălinca peste graniţe

Dacă antrepozitul presupune o clădire nou-nouţă, recent construită, procedeul după care este preparată apreciata băutură este unul folosit de sute de ani în familia lui Aciu, o familie cu tradiţie în distilatul pălincii. „Folosim recipiente din cupru, iar pălinca este din prune alese, învechită în butoaie din lemn de stejar, de unde provine aroma ei şi culoarea aurie. Este o băutură pe care o producem cu o tărie de 50 de grade, pentru a se putea bea“, a explicat Aciu.

Dat fiind preţul mai mare al pălincii comparativ cu cel al altor spirtoase de pe piaţă, băutura producătorului din Sălaj se vinde doar în marile oraşe din ţară şi în magazinele duty-free din aeroporturi. Aciu caută însă oportunităţi de a putea vinde „Pălinca de Zalău“ şi în străinătate.

În plus, administratorul singurului antrepozit din judeţul Sălaj a depus dosarul de atestare a pălincii preparate de el ca produs tradiţional şi, totodată, a început demersurile pentru a înregistra marca „Aciu Pălincă de Zalău“ la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).


Piaţa neagră, singura concurenţă

„Pălinca de Sălaj“, marcă înregistrată la OSIM în 2011, nu se mai produce, oficial, după ce Asociaţia Patronală a Producătorilor de Pălincă Naturală din Sălaj, titularul mărcii înregistrate, nu a reuşit încă să-şi deschidă un antrepozit fiscal. Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei, susţine că, în aceste condiţii, tradiţionala băutură se poate procura aproape numai de pe piaţa neagră, preţul fiind de 20 de lei/litru sau chiar mai ieftină. Potrivit lui Ardelean, în Sălaj există mii de cazane în care se produce – teoretic pentru consum propriu - pălincă.

Citeşte şi Ţuica de Zalău, „moneda de schimb” care a deschis uşi, a cumpărat bunăvoinţă şi a ţinut generaţii de tineri în facultate

Pălinca de Sălaj are certificat de naştere. Acum poate lua calea exportului

VIDEO Au făcut avere vânzând ţuică de prune „falsă”


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite