Bolnavii psihic de la Jibou ar putea face terapie muncind într-o minifermă ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezidenţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Jibou şi-ar putea produce, în curând, legumele necesare meselor lor zilnice şi ar face şi tratament în acelaşi timp. Ei ar putea face ergoterapie (metodă de tratament a unor boli psihice în care munca depusă de bolnav constituie factorul activ al vindecării), muncind într-o minifermă ecologică.

Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Consiliului Judeţean, o discuţie purtată luni, 21 mai, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Jibou, între preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, şi reprezentanţi ai comunităţii Aalten, din Olanda, cu care Consiliul Judeţean are proiecte în parteneriat încă din anul 2004, s-ar putea "solda", în curând, cu înfiinţarea, la Jibou, a unei microferme ecologice Greenfarm, unde pacienţii să se trateze muncind. „Ne dorim o diversificare a serviciilor de bază - adăpost, hrană şi medicaţie - oferite în acest centru, terapia ocupaţională fiind unul din serviciile către care ne concentrăm atenţia în prezent. Există deja de câţiva ani şi funcţionează bine câteva ateliere – tâmplărie, împletituri artizanale, ţesătorie, pictură, la care s-a adăugat o microfermă, ale cărei beneficii se întorc tot la persoanele asistate. Pe lângă ergoterapie, beneficiarii au o calitate mai bună a hranei şi un plus în diversificarea ei, prin legumele obţinute aici. Mai mult, efectele benefice ale ergoterapiei s-au concretizat deja într-un consum mai mic de medicamente pentru asistaţii care au dorit să se implice în această iniţiativă”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.


Potrivit Cristinei Ciobanu, directorul CRRN Jibou, cunoştinţele şi experienţa partenerilor olandezi, alături de eforturile Consiliului Judeţean Sălaj, s-au concretizat deja într-o fermă legumicolă modernă, în care circa 40-50 de beneficiari ai centrului fac zilnic activităţi de ergoterapie (metodă de tratament a unor boli psihice în care munca depusă de bolnav constituie factorul activ al vindecării), oferind astfel valenţe noi actului de îngrijire medicală.


Cooperarea Sălaj-Aalten include deja două proiecte, finanţate prin programul Logo East: „Dezvoltarea unui sistem de îngrijire eficient în mediul rural românesc prin intermediul parteneriatului public-privat”, cu un buget de 75.000 de euro, implementat în 2007 şi „Către o instituţie pregătită – CRRN Jibou – în oferirea serviciilor de îngrijire adecvate”, 67.000 euro, implementat în 2008-2009.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite