Bâlbâieli în jurul ”Ordonanţei traseiştilor”. Doi aleşi locali din Sălaj, ameninţati cu pierderea mandatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Potroviţă a dat citire deciziei PNL Sălaj
Stelian Potroviţă a dat citire deciziei PNL Sălaj

Aleşii locali care au părăsit Partidul Naţional Liberal şi s-au înscris, la adăpostul Ordonanţei 55/2014, în Partidul Liberal Reformator, sunt ameninţaţi de conducerea PNL cu pierderea mandatelor. Potrivit legii, însă, decizia în acest sens va aparţine magistraţilor.

Secretarul Municipiului Zalău, Stelian Potroviţă, a dat citire luni, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, unei decizii transmise de organizaţia Sălaj a PNL, prin care cei doi consilieri locali care au trecut, în urmă cu două săptămâni, la PLR, au fost excluşi din partid şi ar urma să îşi piardă şi mandatul.


”Vreau să vă aduc la cunoştinţă o adresă pe care am primit-o astăzi din partea Partidului Naţional Liberal, filiala Sălaj şi căreia îi dau citire: Partidul Naţional Liberal, filiala Sălaj, reprezentat prin domnul Sandu Victor Căpîlnaşiu, prin prezenta vă anunţăm că doamna Rodica Mureşan şi domnul Raul Dragoş nu mai fac parte din PNL, filiala Sălaj, conform statutului PNL, articolul 16, alineatul C şi prin urmare îşi pierd calitatea de consilieri locali. Am ţinut să vă aduc la cunoştinţă această informare, azi am primit-o aşa că o să o analizăm în perioada următoare”, a spus secretarul.


Întrebat care este temeiu legal în baza căruia cei doi foşti liberali îşi pierd mandatul cu toate că Ordonanţa 55/2014 le dădea dreptul să se mute la un alt partid fără repercusiuni, Stelian Potroviţă a invocat, evaziv, o prevedere din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali. Este vorba, mai exact, despre articolul 9, aliniatul 2, litera h, care prevede: ”Calitatea de consilier local sau consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului (...) la pierderea drepturilor electorale”. Pierderea acestor drepturile electorale se justifică, potrivit liberalilor, de faptul că cei doi au semnat adeziuni la Partidul Liberal Reformator, o formaţiune care, în acel moment, nu exista, situaţie valabilă, de altfel, şi azi. Prin urmare, se consideră că ei nu mai sunt înregimentaţi în niciun partid.


Aceeaşi lege precizează, însă, că aceste prevederi devin aplicabile numai după rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti, ceea ce înseamnă că pierderea mandatului trebuie, mai întâi, analizată de instanţă (în urma contestării de către cel în cauză).


Mai întâi este necesară, însă, hotărârea prin care consiliul local constată încetarea de drept a mandatului, hotărâre care nu poate fi inclusă decât pe ordinea unei şedinţe ordinare.


”Vom vedea ce se va întâmpla. Rămâne în discuţie”, a încheiat secretarul.

Citeşte şi A apărut prima victimă a Ordonanţei Traseiştilor: consilier judeţean, exclus din partid. Ce formaţiune a rămas fără aproape toţi aleşii locali

Trei consilieri liberali au trecut la PLR. Reprezentant PNL: ”Îşi vor pierde mandatul. PLR, legal, nu există”

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite