Aproape 2 milioane de lei pentru sutele de disponibilizaţi de la Cuprom. Fost angajat: „Cu un ochi râdem, cu unul plângem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii angajaţi au fost puşi în drepturi la mai bine de un an după ce societatea Cuprom a intrat în faliment şi la mai bine de un an de când şi-au câştigat drepturile în instanţă.

Vânzarea către TenarisSilcotub a activelor pe care fostul gigant al cuprului le-a deţinut la Zalău aduce în conturile a 386 de disponibilizaţi de la fabricile Cuprom din Zalău şi Baia Mare, aproape 2 milioane de lei, bani reprezentând plăţile compensatorii la care aveau dreptul conform contractului colectiv de muncă.
În Zalău, au fost puşi în drepturi 163 de foşti angajaţi. “În total, foştii muncitori disponibilizaţi de la Cuprom Zalău au primit peste 1,4 milioane de lei. Vorbim despre contravaloarea a până la opt salarii compensatorii, plus dobânda, dobânda penalizatoare şi inflaţia”, ne-a declarat Iulian Cighi (foto jos), reprezentant al salariaţilor sălăjeni. Unii angaţi s-au ales cu mai mult de 20.000 de lei.

Potrivit acestuia, pentru ca foştii angajaţi să fie incluşi în tabelul definitiv al creanţelor ca urmare a intrării în faliment a producătorului de cupru, a fost nevoie de o acţiune în instanţă. Procesul a fost câştigat definitiv în 2017, însă din lipsă de fonduri, drepturile nu au putut fi achitate. Soluţia salvatoare a venit după ce compania TenarisSilcotub a cumpărat, la începutul lunii iunie a acestui an, terenurile şi clădirile fabricii de la Zalău. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă surse de pe piaţă susţin că ar fi vorba despre peste 5 milioane de euro.
"Multi dintre disponibilizaţi îşi pierduseră orice speranţă că îşi vor mai primi banii. Acum, cu un ochi râdem, cu unul plângem; ne-am primit drepturile, dar din păcate a dispărut unul dintre cei mai importanţi agenţi economici pe care i-a avut Sălajul. În perioada comunistă, Cuprom făcea jumătate din veniturile economice ale judeţului", spune Iulian Cighi, care a fost disponibilizat în 2012, după 33 de ani lucraţi în fabrica de sârmă.

Imagine indisponibilă

Cuprom a a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii româneşti din industria neferoaselor. Cinci ani mai târziu, Cuprom a intrat în insolvenţă, iar în 2015, instanţa să oficializat falimentul cerut de băncile creditoare.

Ancheta procurorilor a stabilit că falimentul s-a produs pe fondul gestiunii frauduloase de care au dat dovadă Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaei şi Radu Cristian Ardelean, care "au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile şi prin această modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti şi SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi", potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Maramureş.

Mai puteţi citi:

Tenaris îşi continuă dezvoltarea în România. A cumpărat un fost gigant al cuprului

De la Ana, la Caiafa. Plimbat în ultimii ani între procurori şi judecătorii sălăjeni, dosarul devalizării Cuprom a fost strămutat la Tribunalul Maramureş

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite