Afacerea care strică liniştea din Grădina Zmeilor: „Mai devreme sau mai târziu, natura se va răzbuna”
0Balastierele care scormonesc nisipul din Valea Almaşului chiar în centrul satului Gâlgău Almaşului pun pe jar locuitorii de acolo. Case şi grădini care ameninţă să se prăbuşească în vale, fântâni secate, încercările de agroturism din zonă, toate sunt compromise, spun localnicii.
”M-am născut în cel mai frumos şi binecuvântat loc din lume: Valea Almaşului - un râu mic cu o albie lină, unde ne scăldam, copiii satului, în zilele fierbinţi ale verii. În urmă cu câţiva ani cineva şi-a dat seama că nisipul din albia râului e aur curat şi a început să excaveze fără milă! Acum sunt cel puţin cinci balastiere pe o lungime de nici 20 de kilometri. Drept urmare, albia râului s-a adâncit cel puţin cu 5 metri. Acum nu avem un râu, avem un canion! Pânza freatică a coborât încât majoritatea fântânilor au rămas fără apă! În locul numit Valea Rea, trecerea de pe ”faţă” pe ”dos” se facea foarte bine, cu pasul, acum s-a căscat o adevarată prăpastie. Din cauza rabelor de 50 de tone care circulă de dimineaţa până seara, casele crapă, iar unele se vor duce la vale! Cineva zicea că oamenii care excavează au cumpărat terenul să-şi facă piscină!!! Ce piscină!!! O groapă imensă care în timp va înghiţi Bălanul, Chechişul, Gâlgăul şi Tihăul, locul binecuvântat al copilăriei mele. Oamenii zic că se învârt bani grei, că unii s-au îmbogăţit peste noapte! O fi sau nu aşa, ne păcălim singuri! Mai devreme sau mai târziu natura se va răzbuna! Cine va plăti tributul? Aş fi vrut să rămână (valea - n.a.) aşa cum a fost!Să-mi pot duce într-o zi nepoţii la scăldat, iar mai apoi ei pe copiii lor, în zilele fierbinţi ale verii...”
Aşa îşi începea, în urmă cu câţiva ani, o localnică pe nume Mărioara Puşcaş, petiţia prin care încerca să atragă atenţia asupra situaţiei Văii Almaşului, din Sălaj. De atunci, lucrurile au mers din rău în mai rău, spune femeia care încearcă acum, alături de alţi localnici, să pună capăt măcar în ceasul al 12-lea exploatării haotice a balastrului din valea ce trece prin sat. ”Îşi trebuie scară să cobori în Almaş. Toate pâraiele s-au adâncit de nu le mai poţi trece. Nu suntem noi specialişti, dar sigur toate acestea se întâmplă din cauza balastierelor”, spune femeia.
”Casele au ajuns să fie cocoţate pe marginea prăpastiei, pentru că valea, care altădată putea fi trecută cu pasul, acum este adâncă de zece metri. Unui vecin i s-a prăbuşit o mare parte din grădină în vale”, ne povesteşte, la rândul ei, designerul vestimentar Leontina Prodan, cunoscută prin lupta pe care o duce pentru reînviere culturii inului şi a cânepei. De loc din Gâlgău Almaşului, Leontina Prodan spune că i se rupe sufletul când vede ce a ajuns satul ei drag şi cum nimeni nu vrea să pună capăt, înainte de a fi prea târziu, acestui dezastru ecologic. ”Aceste balastiere sunt acum chiar în mijlocul satului. Fântânile au secat din cauza scăderii nivelului pânzei freatice, iar zgomotul este îngrozitor. Cum să ne aşteptăm să ne vină turişti la Grădina Zmeilor, când îi întâmpinăm cu huruitul motoarelor”, ne descrie o altă latură a problemei designerul.
Leontina Prodan spune că un alt potenţial obiectiv turistic din zonă, neexploatat încă, ar putea dispărea din cauza balastierelor încă înainte ca lumea să afle de el. Este vorba despre un ochi de apă situat într-un teren mlăştinos, despre care bătrânii satului au o sumedenie de poveşti şi legende cu căruţe înghiţite cu boi cu tot. ”În permanent are aceeaşi temperatură şi vara şi iarna. Oamenii spun că acolo ar fi o gaură neagră. Ei bine, exact acolo sunt acum cu balastiera şi dacă spar acel perete dintre vale şi mlastină, tot mâlul se va scurge şi tăul va dispărea”, explică designerul.
Sesizare la prefect
În urmă cu câteva zile, reprezentanţii locuitorilor din Gâlgău Almaşului au făcut o sesizare la prefectului judeţului, Ionel Ciunt, iar acesta a transmis sesizarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj, care a făcut un control la faţa locului. ”În 22 septembrie, o echipă din cadrul SGA s-a deplasat la faţa locului, unde a constatat că pe teritoriul administrativ al comunei Bălan sunt în funcţiune trei balastiere, în vederea realizării de amenajări piscicole. Cele trei balastiere sunt reglementate din punctul de vedere al gospodăririi apelor prin avize de gospodărire a apelor valabile pe toată durata execuţiei lucrărilor la amenajările piscicole. Avizele sunt emise în baza unei documentaţii tehnice elaborată de un proiectant atestat. Există elaborate studii de impact a activităţii de extragere a agregatelor minerale pentru cele trei balastiere, conform cărora acestea nu influenţează nivelul pânzei freatice”, susţine prefectul.
Meteora României, la doi paşi de valea cu pricina
Satul se mândreşte cu una dintre cele mai spectaculoase arii protejate din România,”Grădina Zmeilor”, o aglomerare de stânci cu forme ciudate în jurul cărora au fost ţesute mai multe legende. Rezervaţia mai este denumită şi Meteora României, datorită asemănării cu celebra zonă din Grecia.
Vă mai recomandăm:
Comoara uitată a ţării: cum vor să folosească britanicii cânepa românească



