55 de bebeluşi rechemaţi în maternităţi pentru a fi vaccinaţi
0Ministerul Sănătăţii a decis reluarea vaccinării nou-născuţilor împotriva tubericulozei, după ce o comisie mixtă formată din reprezentaţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a stabilit că vaccinul nu reprezintă un pericol pentru cei mici.
Vaccinarea bebeluşilor a fost suspendată în 22 noiembrie, după ce în ţară au fost raportate mai multe cazuri de reacţii postvaccinale indezirabile, în special inflamarea ganglionilor subaxiali. Potrivit informaţiilor primite de la dr.Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, ordinul cu privire la anularea suspendării a sosit încă de vineri, 30 noiembrie, în judeţ, cele două maternităţi din judeţ – cea Zalău şi cea din Şimleu Silvaniei – fiind anunţate imediat cu privire la începerea procesului de vaccinare.
Până ieri, maternităţile au avut de centralizat şi cazurile de copii născuţi în perioada 22 – 30 noiembrie, nevaccinaţi din cauza suspendării. Părinţii acestora vor fi contactaţi în perioada următoare pentru a veni cu micuţii la maternităţile în care au fost născuţi, aici urmând să le fie administrat vaccinul pe care ar fi trebuit să-l primească, în mod normal, în ziua externării. Vorbim, la nivelul Sălajului, de 55 de bebeluşi, dintre care 51 s-au născut la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi patru la cea a Spitalului orăşenesc „Dr.Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei.
Astăzi, marţi, 4 decembrie, medicii de familie şi asistentele vor fi reinstruiţi cu privire la avertismentele specifice şi precauţiile ce trebuie luate în utilizarea vaccinului. Potrivit directorului DSP, este foarte important ca vaccinul să fie administrat „strict intradermic”, nu în muşchi. De asemenea, este esenţială respectarea dozajului – 0.05 mililitri la copiii cu vârsta sub 12 luni şi 0,1 mililitri la cei peste 12 luni şi la adulţi.
DSP recomandă părinţilor care la orice reacţie ce apare la copil după vaccinare să se adreseze medicului de familie, care va şti ce este de făcut.
Un caz de reacţie postvaccinală şi în Sălaj
De la schimbarea, în 2011, a vaccinului produs de Institutul Cantacuzino cu unul de fabricaţie daneză, la nivel naţional au fost raportate peste 130 de cazuri de reacţie vaccinală indezirabilă. Unul singur este din Sălaj. Potrivit dr.Ligia Marincaş, este vorba despre un bebeluş vaccinat la începutul lunii mai şi căruia i s-au inflamat, ulterior, ganglionii subaxiali. Bebeluşul a fost consultat de specialişti din Cluj Napoca, nefiind nevoie de intervenţie chirurgicală.