Top 10 cele mai spectaculoase cascade din România. Feeria naturală unde apa cade de la 120 de metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România deţine o colecţie impresionantă de cascade, unele dintre ele incluse în topuri internaţionale. Vă prezentăm un top al celor mai spectaculoase cascade din România, raportat la înălţimea acestora.

1. Cascada Cociu - 120 de metri  

În munţii Mehedinţi, nu departe de Băile Herculane se află Cascada Cociu, cunoscută drept cea mai înaltă cascadă din ţară. Cu o înălţime de aproximativ 120 de metri, cascada mai este cunoscută şi sub denumirea de cascada Roşeţ întrucât se formează pe pârâul Ogaşul lui Roşeţ. 

Situată în partea centrală a Munţilor Mehedinţi, cascada se întinde pe toată înălţimea peretelui muntelui şi are o cădere de peste 120 de metri, de la altitudinea de aproximativ 790 de metri până la altitudine de sub 660 de metri.

Cascada este permanentă pentru că pârâul nu seacă în ciuda faptului ca e scurt şi dezvoltat pe calcare. Apa curge continuu, vertical, fără trepte. Spre deosebire de braţul stâng (în sensul curgerii) cel drept, care creşte mult după ploi, nu poate fi văzut în toată lungimea şi splendoarea sa deoarece cade între doi pereţi. 

Imagine indisponibilă

2. Cascada Cailor- 100 de metri

Situată în judetul Maramures, în apropiere de staţiunea Borşa, Cascada Cailor se află în cadrul Rezervaţiei Piatra Rea. Cascada s-a format pe cursul râului Fântana iar caderea de apa începe de pe podisul ”Podul Cailor'.

Altitudinea la care este aflată cascada este de 1.300 m, iar inaltimea ei este de aproximativ 100 m. Numele cascadei este legat de o legendă Si in jurul acestei cascade s-a auzit de o legenda, potrivit căreia o turmă de cai a fost încolţită în timpul unei furtuni de catre un urs pe marginea platoului de unde se formează cascada iar din cauza spaimei şi a lipsei vizibilitaţii, caii au sarit in gol pe langa cascadă şi au murit.

Imagine indisponibilă

3. Cascada Bâlea- 60 de metri

Situată la peste 1200 m altitudine, cascada Bâlea este considerată cea mai spectaculoasă cădere de apă în trepte din lanţul Carpaţilor româneşti, cu o înălţime de 60 m. Accesul se face dinspre Sibiu peTransfăgărăşan până la cabana Bâlea Cascadă, iar de aici, pentru a ajunge în dreptul cascadei, trebuie să urmaţi un traseu de aproximativ 50 de minute.  

Cascada Bâlea FOTO: Skytrip.ro

Imagine indisponibilă

4. Cascada Vânturătoarea - 50 de metri

Este cea mai cunoscută cascadă de pe Valea Cernei şi fără doar şi poate, una dintre cele mai frumoase din România. Vânturătoarea se laudă cu o înălţime de aproximativ 50 de metri, dar cu cea mai mare cădere liberă: 40 de metri. E clar că apa este vânturată, de aici trăgându-şi numele cascada. E de vizitat după ploi abundente, în special primăvara.

Cascada Vânturătoarea FOTO: Montaniarzi.ro

Imagine indisponibilă

Traseul spre Cascada Vânturătoarea începe de la coada Lacului Prisaca, se trece râul Cerna şi se urcă prin pădure timp de 90 de minute..
 

5. Cascada Vălul Miresei - 47 de metri

Cascada Vălul Miresei, cunoscută şi sub numele de Cascada Răchiţele, este situată în versantul estic al masivului Vlădeasa, pe Valea Stanciu, în aria comunei Mărgău din judeţul Cluj. Cascada se află la graniţa cu parcul natural Munţii Apuseni şi ofera privelisti extraordinare atât vara cât si iarna.

Este formata din trei trepte de 5m, 8m si 34m, iar apa se împrăştie în evantai, dând senzatia unui val de mireasa. Numele cascadei este legat, însă de o legendă, potrivit căreia o mireasă ar fi căzut în cascadă, iar vălul i-ar fi ramas agăţat de stânci. 

6. Cascada Capra- 40 de metri

Foto Turism România

Imagine indisponibilă

Cunoscută şi sub denumirea Cascada Iezerului, Cascada Capra se află în judeţul Argeş, pe versantul sudic al munţilor Făgăraş la altitudinea de 1690 metri, la apriximativ 5 kilometri de Bâlea Lac sunt 5. Apa cascadei provine din Lacul Capra şi are o cădere de peste 40 m. Datorită debitului mare apa cascadei nu îngheaţă decât în iernile geroase. 

7. Cascada Lotrişor- 30 de metri

Considerată o adevărată comoară a Văii Oltului se află o comoară, Cascada Lotrişor se află între localităţile Călimăneşti şi Brezoi, din judeţul Vâlcea, se află un torent ieşit din comun. În Cheile Lotrişorului din Parcul Naţional Cozia, în Munţii Căpăţânii, găsim Cascada Lotrişor, având o cădere a apei de 30 de metri, fiind singura amenajare artificială de acest gen din România. La începutul anilor ᾽70, unul dintre afluenţii Oltului a fost deviat printr-un tunel făcut de mâna omului, iar drumul forestier deseori inundat – refăcut.

Cascada Lotrişor iarna

Aşa a ajuns cursul de apă să fie domolit cu ajutorul tunelului. Apa pârâului a fost deviată cu circa 500 – 600 metri mai sus. De altfel, este singura cascadă din România ale cărei ape trec înainte de a se prăbuşi printr-un tunel săpat în stâncă.  

Imagine indisponibilă

8. Cascada Duruitoarea- 25 de metri

Cascada Duruitoarea se află în Masivul Ceahlau, judetul Neamt, la o altitudine de 1.021 m. Cascada impresionează căderea apei care produce un zgomot special, de unde i se trage şi numele. Sunetul căderii de apă se aude puternic datorită căderii aproape verticale pe o distanţă de 20 de metri la primul prag, plus încă vreo 5 metri la al doilea. Intensitatea zgomotului produs de căderea apei este şi mai mare în perioada în care cascada are debitul ridicat. 

Imagine indisponibilă

Pârâul pe care se formează cascada se numeşte Pârâul Rupturii. Alimentarea acesteia este permanentă prin izvorul Fântâna Rece, dar şi prin alte izvoare periodice, precum şi din topirea zăpezii şi ploi. La Cascada Duruitoarea se poate ajunge relativ repede pe traseul care porneşte din staţiunea Durău.  

9. Cascada Moara Dracului - 25 de metri

Cascada Moara Dracului se afla în judeţul Vâlcea, pe versantul vestic al Munţilor Vlădeasa în apropiere de Lacul Galbenu. Cascada are o înălţime de 20-25m, căderea de apă realizându-se în două trepte. Se poate ajunge la ea pe drumul care leagă Stâna de Vale şi Valea Drăganului, din dreptul cantonului Ciripa.

Cascada Dracului FOTO merg.in

Imagine indisponibilă

10. Cascada Urlătoarea - 15 de metri. Aflată la o altitudine de 1.100 de metri, deasupra Poienii Ţapului, Buşteni, şi la poalele Jepilor, Cascada Urlătoarea din munţii Bucegi este unul dintre cele mai cunoscute şi mai căutate obiective turistice din ţara noastră. Pe timpul verii cel puţin, sute de turişti români şi străini ajung zilnic la cascadă pentru a se răcori, dar mai ales pentru a fotografia impresionanta cădere de apă, cu un debit puternic şi o înălţime de peste 15 metri. Cascada se remarcă prin vuietul puternic care tulbură liniştea pădurii.

Imagine indisponibilă
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite