Patroana unei cunoscute clinici din zona Moldovei, condamnată la 5 ani închisoare după ce a încercat să cumpere influenţa unor şefi ai Direcţiei de Sănătate Publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Duţă Niţescu, patroana unei clinici medicale şi a unui spital de îngrijiri paleative din Bacău a fost condamnată de Tribunalul Vaslui la o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Trimisă în judecată în urmă cu doi ani, sub acuzaţia de cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită, Elena Duţă Niţescu, patroana clinicii New Central Med Bacău a fost găsită vinovată de judecătorii Tribunalului Vaslui şi condamnată la 5 ani şi 8 luni închisoare cu executare în regim de detenţie. 

Femeia de afaceri a ajuns să primească o pedeapsă aspră urmare a faptului că infracţiunile reţinute în sarcina sa au fost comise în timp ce se afla în perioada de supraveghere într-o altă condamnare primită de la instanţele din Bacău.

Pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă şi dare de mită, Tribunalul Vaslui a condamnat-o pe Elena Duţă Niţescu la 2 ani şi 8 luni de închisoare. Însă, în 2013, tânăra a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Bacău la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei. În respectivul dosar, femeia de afaceri a fost acuzată că a încercat să recupereze o datorie de 10.000, furând un autoturism Audi A8 de la datornic.

Cum faptele de corupţie reţinute de procurorii din Vaslui au fost comise în perioada de încercare, judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus revocarea suspendării condamnării de 3 ani şi adăugarea acesteia la pedeapsa aplicată în prezentul dosar. Astfel, femeia de afaceri a primit o pedeapsă finală de 5 ani şi 8 luni.

Decizia nu este definitivă, atât inculpata, cât şi procurorii având posibilitatea exercitării căii de atac.

Afaceri ilegale cu fişe medicale

Elena Duţă Nitescu a ajuns să fie pusă sub acuzare la Vaslui după ce şi-a deschis un punct de lucru al clinicii în acest municipiu. 

Punctul de lucru deschis de New Medical Central la Vaslui în anul 2013 s-a aflat în centrul unui uriaş scandal în anul 2014, când conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a reclamat la Parchet că la această unitate se eliberează în mod ilegal adeverinţe medicale viitorilor şoferi. 

Potrivit reclamaţiei preşedintelui Colegiului Medicilor Vaslui, cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolilor de şoferi mergeau la  respectiva clinică achitau o taxă şi primeau fişa auto cu toate parafele necesare, fără a fi examinaţi de medicii specialişti. Cercetările derulate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Vaslui aveau să scoată la iveală o adevărata filieră, punctul de lucru al New Central Medical Vaslui fiind o ”fabrică de fişe auto”.

Preţul influenţei pentru o autorizaţie: 300 de euro şi un parfum

Cu ocazia audierilor, una dintre asistentele medicale, Gianina Ciubotaru, care coordona activitatea clinicii la Vaslui, a formulat un denunţ împotriva administratorului clinicii New Central Medical Bacău, Elena Duţă Niţescu. Denunţul asistentei a venit urmare a interceptărilor care confirmau că aceasta făcea aranjamente pentru a obţine viza anuală de funcţionare a clinicii. Astfel, asistenta a declarat procurorilor că a fost instigată de Elena Duţă Niţescu să ofere directorului adjunct al DSP Vaslui, Luminiţa Costache, suma de 100 de euro şi un parfum în valoare de 69 de euro, iar directorului general al DSP Vaslui, suma de 200 de euro. Sumele ar fi fost oferite de asistenta Geanina Cojocaru şi psihologul care lucra în cadrul clinicii de la Vaslui, Mihaela Cazacu.

În faţa anchetatorilor, atât Mihaela Vlada, cât şi Luminiţa Costache au negat că ar fi primit şpaga, afirmând că au refuzat categoric mita. 

La rândul său, managerul clinicii, Elena Duţă Niţescu, a declarat că nu a oferit niciodată şpagă conducerii DSP Vaslui, pentru că nu a avut motiv. A recunoscut că a oferit un parfum directorului adjunct al DSP, însă a afirmat că a oferit respectivul produs ca pe un gest de politeţe şi nu pentru a obţine vreun favor. New Central Med.

Elena Duţă Niţescu a fost trimisă în judecată şi într-un alt dosar, alături de 17 medici şi asistente medicale. Infracţiunile reţinute în sarcina lor având legătură cu activitatea derulată în cadrul punctului de lucru Vaslui, care a şi fost închis în urma izbucnirii scandalului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite