O pensionară a fost convinsă să ofere unor escroci 34.000 de lei. Cum au scăpat infractorii nepedepsiţi, deşi au fost prinşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inselaciune

Doi deţinuţi din judeţul Galaţi au reuşit să scape nepedepsiţi după ce au păcălit o pensionară din Vaslui şi au fost la un pas să o lăse fără economiile adunate de o viaţă. Doar o confuzie în privinţa locului de întâlnire a făcut ca femeia să nu piardă o sumă uriaşă.

O femeie din municipiul Vaslui a reuşit să cadă în plasa unor escroci specializaţi în înşelăciuni prin metoda accidentul, fiind dispusă să ofere o sumă uriaşă de bani pentru ”a-şi scoate fiul din necaz”. 

Deşi doar norocul a făcut să nu fie păgubită, pensionara i-a iertat pe escrocii care au păcălit-o la telefon şi şi-a retras plângerea după începerea procesului. Cum Codul Penal prevede în cazul infracţiunilor de înşelăciune că împăcarea părţilor  înlătura tragerea la răspundere, cei doi infractori. care au la activ un palmares impresionant pentru astfel de fapte, au scăpat nepedepsiţi. 

Ba mai mult, statul a rămas păgubit cu chletuielile aferente onorariilor din oficiu care i-au apărat pe cei doi infractori în timpul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti. În cazul de faţă, 2.000 de lei.

Pensionara din Vaslui a fost contactată telefonic de unul dintre escroci, care se afla încarcerat în Penitenciarul Galaţi. Pretinzându-se a fi fiul ei, deţinutul a reuşit să o păcălească pe femeie, care sub imperiul şocului emoţional, după ce a aflat că fiul eu a suferit un grav accident rutier a luat toţi banii din casă şi a mers să se întâlnească cu o presupusă avocată.

”Inculpatul Culache Ioniţă, prin intermediul telefonului, a indus-o în eroare pe persoana vătămată M. V., prezentându-se ca fiind fiul acesteia şi spunându-i că a suferit un accident a determinat-o să se deplaseze în faţa Judecătoriei Vaslui, pentru a înmâna suma de 34.800 lei martorei Colotilă L. M., pe care nu a găsit-o datorită unei neînţelegeri privind locul întâlnirii” se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui.

Citată în calitate de martor, pensionara s-a prezentat în faţa judecătorilor şi a anunţat că doreşte să se împace cu inculpaţii şi că nu are nicio pretenţie de la aceştia.

În atare condiţii, instanţa a dispus incetarea procesului penal faţă de Ioniţă Culache, bărbatul care a contactat telefonic pensionara, şi Săndel Stoica Chirică, deţinutul care şi-a trimis soţia să ridice banii.

Cei doi escroci sunt originari din  judeţul Galaţi şi puneau la cale escrocheriile din spatele gratiilor. Zeci de persoane au fost înşelate în ultimii din de Ioniţă Culache, însă multe dintre persoanele păgubite au ales să se împace cu acesta după ce şi-au recuperat sumele de bani. 

Escrocul Culache, spaima pensionarilor din Moldova

Ioniţă Culache (29 ani) a dovedit o perseverenţă infracţională care i-a uimit şi pe anchetatori. Bărbatul a început să pună la cale escrocherii prin „metoda accidentul“ încă din anul 2014, pe când se afla încerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. A reuşit să intre în posesia unor telefoane mobile, deşi acestea sunt interzise în celule.

Primele victime le-a făcut în judeţul Brăila, ulterior în judeţul Vaslui. De altfel, în ultimele luni Ioniţă Culache a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui în şase dosare de înşelăciune. Infracţiunile au fost comise în anul 2016, în timp ce Culache executa o pedeapsă tot pentru înşelăciuni prin „metoda accidentul“.

Potrivit anchetatorilor, tânărul din judeţul Galaţi a dat dovadă de abilităţi infracţionale, perfecţionându-şi modul de acţiune. Dacă iniţial bărbatul apela la intermediari, rude sau prieteni din ţară pentru a ridica banii victimelor, ulterior, pentru a evita prinderea în flagrant, recidivistul a fost sprijinit de persoane din afară ţării. Intermediarii primeau o cotă 25% din valoarea sumei pe care victimele le virau prin serviciile de transfer rapid. Victimele în majoritatea cazurilor sunt persoane vârstnice, pe care deţinutul le contacta telefonic, apelând la reţelele de telefonie fixe şi formând numere la întâmplare. 

Modificându-şi timbrul vocal de la un caz la altul, deţinutul din Galaţi reuşea să provoace un şoc emoţional bătrânilor contactaţi telefonic, pretinzând că o rudă apropiată (nepot, fiică) a provocat un grav accident rutier. Uneori, deţinutul se prezenta ca fiind avocat, alteori chiar nepotul sau fiul victimei. Vorbind încet, reuşea să păcălească întratât victimele încât acestea divulgau singure numele real al nepotului sau fiicei, în încercarea de a afla dacă el/ea este la telefon.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite