Mutare surpriză la Parchetul din Bârlad. Procurorul care l-a încătuşat pe fostul şef al Poliţiei, transferat în alt judeţ
0Secţia Procurori a Consiliului Superior al Magistraturi a decis transferul procurorului Simona Mocanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad.
Solicitarea de transfer a fost formulată de procurorul Simona Mocanu şi a fost aprobată de CSM în şedinţa din 26 septembrie. Potrivit hotărârii Secţiei Procurori a CSM, Simona Mocanu urmează a-şi desfăşura activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov începând cu 15 octombrie.
Numele procurorului Simona Mocanu este legat de cel mai mare scandal care a zguduit în toamna anului trecut Poliţia Municipiului Bârlad. Ea este cea care a dispus pe 5 septembrie 2016 reţinerea pentru 24 de ore a şefului Poliţiei Bârlad, comisar -şef Vasile Chelaru, într-un dosar de viol.
Magistratul a solicitat atunci arestarea preventivă a şefului Poliţiei municipiului Bârlad, împotriva căruia a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la delapidare.
Judecătorii au respins, atunci, propunerea de arestare, împotriva comisarului-şef Chelaru fiind luată măsura controlului judeciar. După 24 de ore petrecute în arest, Vasile Chelaru a acuzat-o la rându-i pe procurorul Mocanu de abuz, formulând plângeri împotriva acesteia la unităţile de parchet superioare, dar şi la CSM.
Şeful Poliţiei Bârlad a fost acuzat că ar fi încercat să favorizeze un bărbat acuzat de viol. Chelaru ar fi dispus, contrar normelor de procedură penală, efectuarea unei expertize în cazul victimei infracţiunii de viol, ale cărei concluzii au fost favorabile violatorului. Potrivit Codului de Procedură penală, doar procurorul putea dispune efectuarea unei expertize, iar în cazul de faţă procurorul s-a opus efectuării exertizei în cazul victimei. În plus, procurorul Mocanu l-a acuzat pe comisarul-şef Vasile Chelaru de instigare la delapidare, în sensul că ar fi folosit maşinile de serviciu în interes personal. Printre faptele reţinute în sarcina sa a fost şi aceea că ar fi multiplicat la xerox-ul poliţiei câteva copii ale CV-ului fiului său.
La scurt timp după punerea sa sub acuzare, Vasile Chelaru s-a retras din Poliţie, pensionându-se, iar dosarul în care a fost inculpat a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Iaşi, unde se află şi în prezent pe rol.
”S-a luat decizia preluării acestui dosar de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru a nu exista suspiciuni asupra obiectivităţii procurorilor. Cercetările în cauză nu au fost finalizate, dosarul se află încă în faza de urmărire penală. Se aşteaptă anumite răspunsuri de la instituţii abilitate”, a precizat procurorul Iulian Ispir, responsabil mass-media din cadrul PCA Iaşi.
Un alt dosar, alte acuzaţii
Procurorul Simona Mocanu este cea care a instrumentat şi dosarul de viol în care victimă o elevă, olimpică internaţional, iar inculpat un tânăr designer din Bârlad, Andrei Silvian Spiridon. Trimis în judecată, după ce într-o primă fază a reuşit să convingă victima sa încheie un acord de mediere, Spiridon a înaintat mai multe plângeri împotriva procurorului Mocanu.
Toate însă au fost respinse, procurorii ierarhici superiori, dar şi judecătorii care au soluţionat plângerile, arătând că nu există niciun indiciu care să arate că procurorul Simona Mocanu ar fi făcut abuz de funcţie în acest caz, ci a efectuat un act de urmărire penală, conform atribuţiilor.