Managerul celei mai cunoscute clinici medicale din Vaslui, trimis în judecată. Patronul Teoclinik, acuzat de sustragere de sub sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Teoclinik Vaslui, una dintre cele mai cunoscute clinici medicale din judetul Vaslui şi unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din mediul privat, aflat în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Marius Cătălin Botezatu, este acuzat de sustragere de sub sechestru.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui  au dispus trimiterea în judecată a lui Marius Cătălin Botezatu, dosarul fiind înaintat spre soluţionare Judecătoriei Vaslui. Managerul Teoclinik a ajuns inculpat în urma unei plângeri penale formulate de reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice Vaslui Serviciului de Investigare a Fraudelor. 

”În luna martie 2014, AFP Vaslui a formulat o plângere penală împotriva bărbatului de 31 de ani, care administrează o societate comercială din Vaslui, cu privire la faptul că a vândut un autoturism deşi faţă de acesta fusese impusă măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea unor debite către bugetul de stat. În prealabil, AFP notificase societatea comercială în legătură cu instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor”, a precizat comisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, s-a stabilit că, în luna februarie 2014, Marius Cătălin Botezatu a vândut un autoturism Volkswagen, aflat sub sechestru asigurator, unui alt om de afaceri din Vaslui, administratorul SC Acs Pigal SRL, societate care administrează restaurantele Femina şi Stil din municipiul Vaslui.
La finalul urmăririi penale, procurorii au dispus trimiterea in judecată a lui Marius Cătălin Botezatu, arătând în actul de sesizare al instanţei că că probele administrate arată demonstrează săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa. În prezent, dosarul acestuia se află la judecătorul de cameră preliminară, nefiind încă stabilit termen pentru judecata de fond.

Teoclinik şi monopolul investigaţiilor RMN

Teoclinick Vaslui a fost înfiinţată în anul 2007, iar de-a lungul anilor şi-a câştigat statutul de cea mai decel mai important furnizor de servicii medicale din mediul privat, aflat în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fiind prima clinică medicală din judeţ care a oferit servicii de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică.
În ciuda faptul că ani la rând a fost singura clinică medicală care efectua investigaţii medicale prin computer tomograf, aici fiind dirijaţi şi pacienţii spitalelor din judeţ care aveau nevoie de astfel de servicii, clinica lui Cătălin Botezatu a acumulat datorii uriaşe către bugetul de stat şi funizori.

Scandalul computerului tomograf

În 2011, clinica s-a aflat în centrul unul scandal mediatic, după ce presa locală din Vaslui a semnalat că unitatea medicală, care funcţionează la parterului unui bloc, ar fi achiziţionat un nou computer tomograf care nu ar avea toate avizele necesare funcţionării în legalitate a computerului tomograf, existând riscul iradierii locatarilor din bloc.
Reprezentanţii clinicii au reacţionat atunci, arătând că funcţionează în legalitate, prezentând în acest sens avizele de la Comisia Nucleară pentru Controlul activităţilor Nucleare (CNCAN).
“În 2010 s-a investit peste 1 milion de euro şi s-a cumpărat, în premieră pentru judeţul Vaslui, un echipament de rezonanţă magnetică şi un nou echipament computer-tomograf, pentru care obţine de la CNCAN noul aviz de functionare în noiembrie. În cei doi ani si jumãtate, clinica Teoclinik a functionat legal. Fac aceste precizări pentru ca pacienţii să fie liniştiţi. Teoclinik este o clinică privată, în care se fac lunar peste 300 de investigatii tomografice, are o echipă de medici deosebită. Ceea ce s-a scris sunt informatii tendentioase si rãutãcioase, uitând sã spunã ce investitii sunt la Teoclinik, cifre care sunt mult superioare nivelului încasărilor de la CJAS sau spitalele din judet. Toate aceste investitii sunt făcute pe bază de credite bancare, după un plan de afaceri bine stabilit, care nu se va opri aici. Noi investim în continuare pentru sănătatea vasluienilor”, declara medicul Greta Alexe în cadrul conferinţei de presă organizată de reprezentanţii Teoclinik în anul 2011. 

De la succes, la insolvenţă la propria cerere

Societatea a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de 3.900.407  lei şi un profit net de 349.154 lei, iar în 2012 a raportat o cifră de afaceri de 4.198.695 lei şi un profit net de 275.149 lei. La finalul anului 2012, Teoclinik raporta datorii totale de 5.750.294 lei, iar la data de 30 septembrie 2013 înregistra restanţe de plată către bugetul de stat în valoare totală de 609.902 lei.
Sufocaţi de datorii, în 2012, reprezentanţii Teoclinik au solicitat Tribunalului Vaslui intrarea în insolvenţă. Datoriile societăţii  erau cu 1,5 milioane mai mult decât cifra de afaceri înregistrată în 2012.

Cine se află în spatele Teoclinik

SC Teoclinick SRL a luat fiinţă în anul 2007, având ca membri fondatori SC Cremona Lux, având o cotă de participare de 95% şi Filipescu Petre cu 5%.
Potrivit actului constitutiv, la data înfiinţării, administrarea societăţii a fost realizată de Botezatu Marius Cătălin.
În iulie 2008, în cadrul SC Teoclink SRL a fost cooptată Ghena Creţu (mama lui Marius Cătălin Botezatu) prin cedarea părţilor sociale deţinute de Cremona Lux, societate faţă de care Tribunalul Vaslui deschisese procedura falimentului în 2010. O lună mai târziu, în august 2008, Marius Cătălin Botezatu s-a retras de la administrarea SC Teoclinick SRL, în locul său fiind numită Ghena Creţu.
În octombrie 2013, la cererea administratorului judiciar al SC Cremona Lux SRL, Tribunalul Vaslui a anulat contractul prin care societatea ceda cele 95% din părţile sociale deţinute la SC Teoclinik SRL, Ghenei Creţu, astfel că judecătorii au dispus repunerea părţilor din contract în situaţia anterioară cesiunii de creanţă. 
Pe 16 decembrie 2013, Tribunalul Vaslui a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva SC Teoclinik SRL, numind în calitate de administrator judiciar provizoriu pe Expert Management IPURL Vaslui.
La prima Adunare Generală a creditorilor, din februarie 2014, a fost infirmat administratorul judiciar provizoriu, fiind desemnat în această funcţie societatea de insolvenţă Management Reorganizare Lichidare SPRL Iaşi.

Mama lui Botezatu, ”ţap ispăşitor”

În iulie 2015, societatea de insolvenţă ieşeană anunţa în cadrul unui comunicat întocmirea planului de reorganizarea al SC Teoclinik SRL Vaslui de către administratorul special  Gheorghe Mihalache. Potrivit planului de organizare întocmit de administratorul Mihalache, ”datoriile SC Teoclinik SRL sunt reprezentate de angajamentele asumate faţă de diverşi care au crescut în anul 2014, comparativ cu anul 2012 şi 2013, acest lucru datorându-se lipsei de preocupare a fostului administrator statutar al debitoarei, Creţu Ghena, în recuperarea creanţelor societăţii şi a neîncasării creanţelor de la clienţi şi de la debitori diverşi în valoare totală de 3.449.311”.

Cine sunt principalii clienţi ai Teoclinick

Potrivit planului de reorganizare, întocmit de lichidatorul judiciar al SC Teoclinik SRL, principalii clienţi ai clinicii medicale sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul Municipal Huşi, SC Medicover SRL, SC Medlife SA, persoane fizice, asiguraţi prin CJAS Vaslui, Casa OPSNAJ, Clubul Sportiv Spoting Juniorul, Liceul cu Program Sportiv Vaslui, Rugby Club Bârlad, Penitenciarul Vaslui.

Datoriile Teoclinick

Tabelul definitiv al creanţele SC Teoclinik SRL  Vaslui se ridică la 7.489.217,35 lei, din care - 595.559 lei către AFP Vaslui, respectiv 5.328 către Primăria Vaslui - 2. 965.600 lei creanţa creditorului Garanti Bank, respectiv Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii SA IFN şi 3.922.730, 35 lei datorii către furnizori, printre care se regăsesc Garanti Bank, Veneto Banca, dar şi furnizori de aparatură medicală, E-on energie, OTP Leasing România, dar şi SC Acs Pigal SRL, societate căreia Mariul Cătălin Botezatu a vândut autoturismul VW.
Potrivit planului de reorganizare al SC Teoclinick, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, administratorul judiciar propune o reeşalonare a datoriilor pe o perioadă de 36 de luni, preconizând o creştere a veniturilor de 2,5 milioane în anul I din planul de reorganizare, 2,9 milioane lei în anul al doilea şi 3,7 milioane lei în anul al treilea.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite