Lecţie de îngrozit copiii în manualul de religie de clasa a II-a: exemplul unei fetiţe care plânge în hohote că tatăl ei este grav bolnav, pe patul de moarte la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine dintr-un manual de religie, clasa pregatitoare
Imagine dintr-un manual de religie, clasa pregatitoare

Conţinutul manualelor de religie, mai ales cele din clasele primare, a stârnit, în ultimii ani, nenumărate critici. Deşi o parte dintre manuale, care cuprindeau imagini cu impact emoţional mare asupra copiilor, au fost retrase de pe piaţă, noile manuale introduse în reţeaua şcolară la începutul anului şcolar nu sunt lipsite, la rândul lor, de controverse.

În România, Religia se studiază de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, iar majoritatea covârşitoare a elevilor studiază cultul ortodox. Manualele şcolare sunt realizate de mai multe edituri însă doar după ce au avizul Patriarhiei Române,  aşa cum este prevăzut în Protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, semnat de Ministerul Educaţiei şi conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). De altfel, programa şcolară pentru cultul ortodox se realizează tot sub supravegherea Patriarhiei.

Începând cu anul şcolar 2014 - 2015, în clasele întâi şi doua au fost introduse manuale de religie noi, care, cel puţin teoretic, ar trebui să insufle elevilor valori şi atitudini pozitive. Informaţiile din noile manuale ar trebui să respecte învăţătura şi spiritualitatea Bisericii, să fie adaptate experienţei de viaţă a copiilor. În plus, profesorii trebui să se axeze pe relaţiile dintre diferite evenimente istorice şi religioase, iar activităţile practice să promoveze experienţele religioase ale copilului din familie şi biserică.

Teoretic, noile manuale ar fi trebuit să elimine complet lecţiile care ar putea avea un impact emoţional asupra copiilor. Practic, nu s-a întâmplat aşa.

În manualul de Religie, creştin ortodoxă, de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumnezeu. 


 

religie clasa a II a

În acelaşi manual, la pagina 75, autorii prezintă un text în care este relatată situaţia unei fetiţe, al cărei tată este grav bolnav. După ce află că Alexandra plânge în hohote şi relatează învăţătoarei că doctorii au cerut mamei că să îl ia acasă, pentru că nu mai au ce se îi facă, elevii decoperă, în final, că tatăl Alexandrei s-a făcut bine după ce învăţătoarea le-a cerut să se roage pentru el şi să îl pomenească în rugăciuni, atât colegilor, cât şi elevilor de la alte clase. 

religie clasa a II a

Scandalul manualelor de religie

Conţinutului manualelor de religie a fost criticat vehement în 2012,  când Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a cerut retragerea lor, pe motiv că îi „agresau psihic pe copii”.

În septembrie 2012, ASUR a cerut Ministerului Educaţiei să retragă „de urgenţă“ manualele de religie care promovează „intoleranţa religioasă“ şi care îi agresează psihic pe copii, prin repetarea obsesivă a temelor despre păcat, iad şi diavoli.

Concret, spuneau cei de la ASUR, copiilor li se inducea ideea că nerespectarea cu stricteţe a „poruncilor“ îi condamnă la „osânda veşnică“. În replică, Patriarhia Română a solicitat atunci la rândul său ministerului să intervină pentru a clarifica condiţiile prevăzute de lege pentru predarea religiei în şcolile publice.

În manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, le exemplifica elevilor ce păţeşti dacă minţi sau dacă faci rău.  Dacă minţi, atunci vei fi calcat de maşină, în manual fiind o ilustraţie cu un copil accidentat. Invatatura: "Bine faci, bine gasesti. Rău faci, rău gaseşti".

Violenţă în manualul de Religie

În manualele de Religie elevii au exerciţii în care trebuie să raspundă unor întrebări precum: 

"Ce poruncă încalcă un creştin care: 
a) poartă la gât alte semne decât sfânta cruce?
(...)
c) face glume despre Dumnezeu, Biserica şi cele sfinte?
d) în zilele de sărbatoare sau duminica - Ziua Domnului - se distrează sau merg în alte locuri, în afara de biserica, negândindu-se deloc la Dumnezeu?"

Reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală. “Dorim ca aceste manuale să fie îmbunătăţite, să ţină cont de faptul că noua generaţie de copii este mai precoce, să transmită valori”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Pe aceeaşi temă:

Criteriile pentru redactarea noilor manuale de religie, publicate de Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

GALERIE FOTO Ministerul Educaţiei, somat să retragă manualele de religie care promovează ”intoleranţa religioasă”

Patriarhia Română cere Ministerului Educaţiei să intervină în disputa privind manualele de religie

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite