FOTO Episcopul Ignatie, despre civilizaţia make-up şi a gadget-urilor: „Totul devine un joc, totul se relativizează. Valorile sunt devalorizate“
0Episcopul Huşilor, PS Ignatie, a vorbit sâmbătă, 25 august, la Intâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Judeţul Vaslui, despre civilizaţia make-up şi a gadget-urilor, dar şi despre tendinţa societăţii moderne de a relativiza valorile.
Prima ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Vaslui a adunat în municipiul reşedinţă de judeţ peste 1.000 de persoane, tineri din toate colţurile judeţului dar şi din Diaspora.
Manifestările organizate de Episcopia Huşilor, cu sprijinul autorităţilor judeţene, au debutat încă de la primele ore ale dimineţii şi s-au derulat pe tot parcursul zilei. Organizarea a fost una matematică, 70 de voluntari fiind mobilizaţi pentru buna desfăşurare a evenimentului: de la implicarea activă în dezbateri, până la strângerea deşeurilor din zona desfăşurării evenimentului.
ITOV 2018 a debutat cu Liturghia oficiată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui şi a continuat la Teatrul de Vară cu o conferinţă susţinută de părintele Constantin Necula.
Tot aici PS Ignatie a adresat celor peste 1.000 de participanţi un cuvânt de bun venit.
”Sunteţi lumină ,aşa vă văd, foarte multă bucurie, foarte multă dragoste şi mai presus de toate, extraordinar de multă libertate. Am un mic gând pe care aş vrea sa vi-l împărtăşesc, să vi-l aşez la suflet. Gândul acesta este un îndemn: să nu-i lăsaţi pe alţii să vă transforme pe nesimţite visele voastre în coşmaruri!”, a transmis episcopul Huşilor celor prezenţi.
ITOV 2018 FOTO Simona Voicu
Înaltul prelat a subliniat că tendinţa lumii de astăzi este ca tot ceea ce ţine de masculinitatea bărbatului, de feminitatea femeii să devină chestiuni pur funcţionale.
”Civilizaţia aceasta make-up, care, ce face, ascunde trăsăturile reale ale fiecăruia. Asta înseamnă de fapt masculinitate şi feminitate funcţională, nu una antologică pe care Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi. Civilizaţia aceasta make-up, cum o ştiţi, este cea în care ascundem trăsăturile reale pentru a scoate la iveală trăsăturile abstracte”, a subliniat PS Ignatie.
Civilizaţia mak-up: Cum ar trebui să arate un bărbat la 40 de ani
”Vă dau un exemplu: cum ar trebui să arate un bărbat la 40 de ani, adică cam aşa, cam cum sunt eu. Veţi vedea că tot ceea ce se spune în acest text, legat de masculinitatea funcţională este o foarte mare eroare. Vă citez: ”40 de ani. Civilizaţia modernă îl obligă să rămână tânăr. Burta, odinioară simbol al reuşitei sociale, este acum sinonimă cu decăderea, cu ieşirea pe tuşă. Superiorii, subordonaţii, soţia, secretara, copii, fata cu fustă scurtă cu care pălăvrăgeşte pe terasa unei cafenele, spunându-şi că nu se ştie niciodată. Toţi îl judecă după calitatea şi stilul vestimentaţiei, despre cum îşi asortează cravata şi parfumul, după cât de suplu şi zvelt îi este trupul. Este obligat să le supravegheze pe toate: pliul pantalonilor, gulerul cămăşii, jocurile de cuvinte, picioarele în timpul dansului, regimul de alimentaţie, respiraţia când urcă scările, vertebrele, atunci când face un efort brusc.
Dacă ieri eficienţa îi era încă de ajuns pentru a fi apreciat la locul de muncă, astăzi, i se cere să fie în aceeaşi măsură elegant şi în bună formă. Bărbatul de 40 de ani este complicele acesturi imagini, un neonarcis al vremurilor moderne: îi place să se ocupe de el însuşi şi îi place să fie la rândul lui plăcut. Îşi savurează regimul, medicamentele, cultura fizică, dificultatea de a abandona, fumatul. Conştient că reuşita lui socială depinde de imaginea pe care o au alţii despre el, că forma lui fizică este asul din mânecă, bărbatul de 40 de ani îşi caută un alt suflu şi o altă tinereţe. Acest lucru înseamnă masculinitate funcţională”, a transmis episcopul Huşilor, subliniind că tendinţa societăţii moderne este a a pune accent ”pe ceea ce pari că eşti”, nu pe stare, pe ”ceea ce eşti tu”.
ITOV 2018 FOTO Simona Voicu
Civilizaţia gadget: ”Viaţa devine o opţiune”
”Trăim într-o civilizaţie a gadgetului. Toţi avem câte un gadget. Şi mie îmi plac, vă plac şi vouă, sunt foarte convins de acest lucru, însă civilizaţia aceasta a gadgetului ne transpune undeva într-o zonă, îi spunem noi aşa, pretenţios, a ludicului, a jocului, în sensul că tot este convertit în joc. Un gadget poate să îţi fie un bun prieten în vremurile în care te plictiseşti în clipele în care poate nu ai ce face. De aceea, ludicul, în general jocul, te scoate dintr-un anumit corset, din anumite reguli care îţi sunt impuse şi, fără să-ţi dai seama, această dimensiune a ludicului pe care o instaurează civilizaţia gadgetului este cea care, uşor, uşor, te transformă într-un om care transformi şi valorile de lângă tine tot într-un joc”, a completat PS Ignatie.
ITOV 2018 FOTO Simona Voicu
Episcopul Huşilor a mai transmis tinerilor, referitor la civilizaţia gadgeturilor, că totul devine un joc şi dacă devine un joc, totul se relativizează: ”Valorile sunt devalorizate, să ştiţi, mai ales cele supreme, despre care vorbesc în general filosofii, iar forma cea mai interesantă de secularizare este aceasta, că valorile supreme: familie, tradiţie, toate celelalte sunt devalorizate. Civilizaţia aceasta a gadgetului, de care toţi ne bucurăm şi este o binecuvântare, să ştiţi că nu demonizez, însă undeva te plasează pe nesimţite să consideri totul în jurul tău un joc”
Îndemnul episcopului de Huşi către tineri: ”Ţineţi la viaţa voastră, ţineţi la autenticitate!”
”Navigarea pe Internet acutizează, deschide apetitul pentru opţiune. Viaţa devine o opţiune, tot ceea ce este în jurul nostru este o opţiune. Nu mai este responsabilitate, nu mai există raportare la referinţe, la rădăcini şi se instaurează această luptă între opţiune şi rădăcini. Nu observaţi că lumea în care trăim noi astăzi nu face altceva decât săşi renege rădăcinile, punându-se foarte mare accent pe opţiune, pe ceea ce alegi, pe ceea ce vrei tu să devii, nu pe ceea ce, în mod responsabil ar trebui tu însuţi să fii.
De aceea, eu atât vă spun: aveţi grijă de visele voastre. Ţineţi la viaţa voastră, ţineţi la autenticitate şi la toate darurile cu care Dumnezeu v-a înzestrat pe fiecare în parte: inteligenţa pe care o aveţi, frumuseţea pe care o aveţi, modul acesta de a relaţiona cu cei din jurul dumneavoastră. Să ţineţi la ele! Nu le transformaţi în simple funcţii ale corpului sau ale minţii sau ale inimii dumneavoastră! Trebuie să fie mult mai mult decât atât – să fie ceea ce v-am spus mai înainte: stare.
Ştiţi unde ne dăm seama de patrimoniul de care dispunem, de limba pe care o vorbim? Vă spun eu unde: în străinătate. Nichita Stănescu spunea că adevărata patrie este limba pe care o trăieşti şi eu aş extinde acest aforim extraordinar: patrie este acolo unde poţi să crezi, unde poţi să simţi că vorbeşti în limba ta, poţi să îţi afirmi identitatea ta, cu discreţia necesară şi, desigur, şi cu demnitatea de care este atâta nevoie în lumea în care trăim”.
ITOV 2018 FOTO Simona Voicu
După-amiază, tinerii au participat la o sesiune de comunicare, împărţiţi pe grupe. A urmat „Marşul Tineretului” pe străzile din municipiul Vaslui, iar seara s-a încheiat cu un spectacol tradiţional în Parcul Copou.
ITOV 2018 FOTO Simona Voicu