Fostul şef al ADS Vaslui a ieşit din puşcărie. Procurorii DNA s-au opus eliberării condiţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Hudum, fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Vaslui a fost eliberat condiţionat din închisoare. Hudum avea de ispăşit o condamnare de trei ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale, în care a fost condamnat şi fostul subprefect de Vaslui Sergiu Marian.

 Procurorii DNA au contestat hotărârea Judecătoriei Vaslui, privind eliberarea condiţionată a lui Mihai Hudum, însă decizia a fost menţinută şi de Tribunalul Vaslui, astfel că fostul şef al ADS Vaslui a părăsit puşcăria după executarea a doi ani de închisoare.

Mihai Hudum a fost încarcerat în ianuarie 2015, când Curtea de Apel Iaşi a pronunţat condamnarea definitivă. Atunci, fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului Vaslui,  a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare, fostul subprefect Sergiu Marian la 4 ani de închisoare, cu executare, iar fostul şef de la Cadastru, Daniel Prunilă, la 2 ani cu suspendare.

Pe lângă condamnare, Sergiu Marian şi Mihai Hudum au fost obligaţi să achite părţilor civile daune în cuantul de 23.000 de euro, iar Agenţiei Domeniilor statului despăgubiri civile în cuantum de 31.690 lei. 
Judecătorii au instituit sechestru asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Marian Sergiu până la concurenţa sumei de 36844 lei plus echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 18000 euro, asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Hudum Mihai până la concurenţa sumei de 37244 lei plus echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 18000 euro, iar asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Prunilă Daniel până la concurenţa sumei de 35923 lei. 

Acuzaţiile: peste 20 de hectare de la Vidişamp, retrocedate ilegal

Cercetările în acest dosar au început în august 2008, când Serviciul Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu în legătură o o serie de tranzacţii imobiliare orchestrate de şefii Prefecturii Vaslui de la acea vreme. După aproape trei ani de anchetă, procurorii anticorupţie au stabilit că Sergiu Marian a intrat în prosesia celor 21 de hectare aparţinând societăţii Vidişamp Huşi printr-o serie de ilegalităţi.
Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2007, „Sergiu Marian, în calitate de subprefect al judeţului Vaslui, urmărind să dobândească anumite suprafeţe de teren în condiţii avantajoase, a conceput un plan potrivit căruia terenurile respective urmau să fie scoase din patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Vaslui şi retrocedate unor persoane cu care urma să încheie ulterior contracte de vânzare-cumpărare. Deşi persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea în vedere că putea să influenţeze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în funcţie de propriile interese, locaţia terenurilor ce urmau a fi retrocedate".
54.000 euro prejudiciu

Filiera retrocedărilor

Prin scoaterea nelegală din patrimoniul statului (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul ADS) a suprafeţelor de teren totalizând 21 de hectare, a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei (54.000 de euro) în dauna statului, constând în diferenţa de valoare existentă între terenurile retrocedate ilegal şi terenurile la care cele două persoane erau îndreptăţite.

În demersurile sale,susţine DNA, „inculpatul Marian Sergiu a fost sprijinit de inculpatul Hudum Mihai care, în calitate de angajat al ADS Vaslui şi membru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar, fără a avea acordul Comisiei municipale de fond funciar Huşi, a întocmit procesele verbale de delimitare a terenurilor şi schiţele acestora, în condiţiile în care cunoştea că subprefectul doreşte să le obţină pentru sine“.
 
Daniel Prunilă, în calitate de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară Vaslui şi membru al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, la solicitarea expresă a lui Sergiu Marian, a dispus scrierea titlurilor de proprietate pentru cele două persoane cu care fostul subprefect stabilise înţelegerea, deşi nu avusese loc punerea în posesie a proprietarilor. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite