Fostul director al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui şi soţia acestuia, ridicaţi de DIICOT. Descinderi şi la societăţile Transmir şi Vascar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
descindere suceava

Fostul director al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agrigultură (CCIA) Vaslui, Adrian Costea şi soţia acestuia, Gabriela, director al BCR Asigurări de Viaţă, sucursala Vaslui, au fost ridicaţi, ieri, de ofiţerii DIICOT. Cei doi sunt acuzaţi de aderare la grup infracţional organizat şi fraude. Pe lângă soţii Costea, poliţiştii l-au săltat şi pe Viorel Ciuburciu, patronul Vascar.

Forfotă mare, ieri, în municipiul Vaslui, după ce zeci de ofiţeri de la Crimă Organizată şi jandarmi au descins,  simultan, la sediul central al BCR din oraş şi la două societăţile cu renume în judeţ: SC Transmir SRL şi SC Vascar.

După mai multe ore de percheziţii, ofiţerii mureşeni, sprijiniţi de lucrătorii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Vaslui, oamenii legii au ridicat mai multe documente, iar trei persoane au fost ridicate cu mandat şi duse cu duba Jandarmeriei la Târgu Mureş. Este vorba de Adrian Costea, fost director al CCIA Vaslui, în prezent broker de asigurări în cadrul BCR, de soţia acestuia, Gabriela Costea, directorul BCR Asigurări de Viaţă, scursala Vaslui,. Cel de-al treilea vasluian care a plecat cu opoliţiştii de la BCCO a fost Viorel Ciuburciu, patronul Vascar. Acesta a devenit administrator al societăţii de preparate din carne după ce, în vara anului trecut, soţia sa, Gabriela Ciuburciu, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită, fraude cu fonduri europene, spălare de bani şi înşelciune cu consecinţe deosebit de grave.

Reţeta de sute de mii de lei

„Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale. Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de <<răscumpărarea clauzei suplimentare>> şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale“, se arată în comunicatul emis ieri de DIICOT.

Anchetatorii mai cred că după reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, aceste prime de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în realitate o formă mascată de plată a drepturilor salarial şi, în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate. Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Din primele cercetări, reiese că prejudiciul cauzat bugetului de stat prin această metodă depăşeşte şase milioane de euro, sumă aferentă activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni.

Pe lângă percheziţiile de la Vaslui, ieri au avut loc descinderi şi în jueţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Jandarmeriei Române, suportul tehnic şi informativ fiind asigurat de către SRI.

Citeşte şi:

Directoarea de la SC Vascar SA Vaslui, anchetată de DNA

DNA a trimis-o în judecată pe Gabriela Ciuburciu, o influentă femeie de afaceri din Vaslui

Descinderi ale DNA la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui

Descinderi pe Valea Prutului la casele unor contrabandişti de ţigări 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite