Cum transformăm pepenele galben într-un desert savuros, ideal pentru zilele de vară
0
Cu puţină imaginaţie şi ingrediente minime, pepenele galben poate fi transformat într-un desert gustos şi răcoros în timpul verii.
Vă prezentăm o reţetă de pepene galben umplut cu cremă diplomat, recomandată de maestrul gastronom Nicolae Curelea, din Bârlad.
Pentru realizarea desertului avem nevoie de un pepene galben, lung, aromat, cu spaţiu încăpător de depozitare a umpluturii, şi cremă diplomat, în cantitatea necesară.
Reţeta standard pentru crema diplomat:
Ingrediente: 8 ouă; 300 ml lapte dulce (pentru înmuiat gelatina); 300 g zahăr cristal; 1 kg frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă; 50 g gelatină; 150 ml martini sau triplu sec; compot de ananas – 2 cutii; dulceaţă de portocale – 1 borcan de 500 ml, din care se folosesc numai bucăţile de portocală, scurse de sirop; esenţă de rom extra – 1 sticluţă (20 ml); zahăr vanilat – 1 plic mare (50 g); coajă de lămâie zaharisită – 2 linguri; coajă de portocală zaharisită – 2 linguri; alte fructe confiate, tocate mărunt: caise, piersici, cireşe, vişine, stafide aurii etc.Cantităţile pot fi dozate în funcţie de cantitatea de cremă de care avem nevoie.
Mod de preparare al cremei diplomat
Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Albuşurile se pun într-un castron, iar gălbenuşurile în ceaunul în care se va pregăti crema. În acelaşi ceaun se mai pun laptele dulce, jumătate din cantitatea de zahăr şi gelatina. Se amestecă energic cu o lingură curată de lemn şi se lasă 30 minute să se înmoaie gelatina, după care se aşază ceaunul pe baia de aburi şi se amestecă până ce gelatina s-a topit. Se ia ceaunul de pe foc şi se lasă să se răcorească.
În acest timp, batem albuşurile troian împreună cu cealaltă jumătate de zahăr. Batem frişca omăt şi o punem la rece. Tăiem mărunt bucăţile de ananas şi bucăţile de portocală scurse de sirop şi le punem într-un castron.
Când conţinutul ceaunului cu gelatină s-a răcorit, începem să amestecăm energic şi să adăugăm alert toate ingredientele: frişca omăt, albuşurile troian, martini sau triplu sec, ananasul şi portocalele tocate, esenţa de rom, zahărul vanilat, coaja de lămâie, coaja de portocale, alte fructe confiate tocate mărunt. Amestecăm foarte bine şi gustăm să vedem ce mai lipseşte.
Crema diplomat se foloseşte imediat, întrucât are gelatină şi se întăreşte rapid. ”Crema diplomat se poate cumpăra din comerţ sau se poate prepara în casă, în cantitatea necesară. Cea pregătită în casă este cu mult mai de calitate decât cea din comerţ”, precizează profesorul Nicolae Curelea.
Cum pregătim pepenele
Se alege pepenele dorit, se spală, se şterge şi i se taie un capac nu prea accentuat, la capătul cu vrej. Cu o lingură inoxidabilă, cu coada lungă, se scot toate seminţele şi se curăţă bine în interior.
Se crestează miezul cu lingura cât mai des pentru a face priză umplutura la miezul pepenelui. Se pune deoparte, în aşteptare. Când crema este gata, se introduce imediat în pepene, presându-se uşor cu lingura, până ce pepenele s-a umplut. I se pune capacul şi se bagă la frigider unde se ţine până a doua zi, să se pătrundă şi să se închege.Când se serveşte, se taie de-a curmezişul cu mare atenţie. Cu imaginaţie, pepenele galben se mai poate umple şi cu alte creme, jeleuri de vin cu fructe etc.
Vă mai recomandăm:
Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă