Cum se pregăteşte dulceaţa de mentă. Ingredientele care dau culoare şi savoare preparatului delicios
0Considerată o adevărată delicatesă în bucătăria gospodinelor, dulceaţa de mentă este un desert delicios care poate fi obţinut relativ uşor.
Astăzi, vă propunem reţeta de dulceaţă de mentă oferită de profesorul bârlădean Nicolae Curelea.
Ingrediente:
– 1 kg frunză de mentă, trecută de prima tinereţe, culeasă în a doua jumătate a lunii iunie, când menta începe să înflorească;
– 5-6 lămâi dolofane, netratate, pentru zeamă;
– 2 kg zahăr cristal;
– 1,5 l apă de izvor sau de fântână;
– 100 g ghimbir tocat fideluţă;
– 3-4 ardei iuţi, verzi, tocaţi mărunt;
– 30 g acid citric (3 pacheţele) pentru frecat menta.
Operaţii pregătitoare:
Frunzele de mentă se rup una câte una de pe tulpina plantei. Se spală în apă rece, se scutură în sac de pânză şi se zvântă la umbră. Se toacă julliene mai mare, se pun într-un lighean zmălţuit sau inoxidabil şi se freacă cu acid citric. Se acoperă cu o pânză impermeabilă şi se lasă în aşteptare.
Lămâile se spală foarte bine, se opăresc, se taie în patru pe lung, se scot sâmburii, iar cele 4 sferturi se toacă felii subţiri cu tot cu coajă şi se pun într-un castron în aşteptare.
Ghimbirul se spală, se curăţă de coajă şi se toacă fideluţă. Se adaugă peste frunza de mentă. Ardeii se spală, se curăţă de cotor şi de seminţe, se taie în două pe lung şi se toacă mărunţel. Se adaugă peste frunza de mentă.
Mod de preparare:
Într-o cratiţă încăpătoare de inox, se fierbe la foc potrivit zahărul cu apa timp de 15 – 20 minute. Se înlătură spuma formată.
După timpul sorocit, se adaugă menta, lămâile, ghimbirul şi ardeii iuţi. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn foarte curată şi se dă amestecul în câteva clocote. Se stinge focul, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă în repaus până a doua zi, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.
A doua zi, se fierbe dulceaţa la foc domol 40 – 50 minute, până începe să se lege. Se spumează când este necesar. Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească în cratiţă. Se pune rece în borcane foarte curate, care se închid ermetic. Se păstrează la loc uscat, umbros şi răcoros.