Cum a ajuns directorul de la Protecţia Copilului Vaslui să se dea singur în judecată pentru a câştiga salariul mai mare şi sporuri pe ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.500 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui nu şi-au încasat salariile aferente lunii septembrie, instituţia fiind într-un colaps financiar fără precedent. Între timp, directorul general Ionel Ştefănica Armeanu a câştigat în instanţă un proces intentat instituţiei pe care o conduce şi urmează a încasa drepturi salariale restante aferente anilor 2015, 2016 şi 2017.

În total 120 de angajaţi, din totalul de 2.600, urmează a primi drepturile salariale câştigate în instanţă, actualizate cu indicele de inflaţie, plus bobânzi penalizatoare până în momentul achitării lor la zi. 

Procesul a fost deschis în instanţă de Sindicatul DGASPC Vaslui şi câştigat pe 3 octombrie anul curent. Atât directorul general, Ionel Ştefănică Armeanu, cât şi cei doi adjuncţi Ioan Buruiană şi Simona Hriscu sunt membri de sindicat. Informaţia este menţionată în dispozitivul hotărârii judecătoreşti, dar a foat confirmată şi de liderul de sindicat, Gică Creţu.

În timp ce instituţia pe care o conduc se zbate într-o criză financiară fără precedent, angajaţii aşteptând şi la această dată salariile pe luna septembrie, şi pe fondul unui buget limitat an de an, directorii de la DGASPC Vaslui nu s-au opus acţionării în instanţă a instituţiei pe care tocmai ei o conduc pentru a obţine bani în plus la salarii.

Cine mai apără interesele Protecţiei Copilului

Singurul care a încercat să păstreze aparenţele unui demers juridic echitabil a fost juristul instituţiei care a depus o întâmpinare în instanţă prin care a solicitat respingerea acţiunii susţinută de cei 120 de funcţionari de la DGASPC şi de şefii săi. 

Juristul DGASPC a depus o întâmpinare în instanţă prin care a arătat că ”bugetul instituţiei nu a fost suplimentat luând in considerare posibilitatea uniformizării salariilor funcţionarilor publici prin aplicarea prevederilor Legii 71/2015 pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, astfel încât sa aibă resursele financiare necesare acordării drepturilor salariale solicitate de reclamanţi”.

Judecătorii au apreciat că aceste argumente nu pot fi reţinute pentru nerespectarea dispoziţiilor legale, astfel că a admis acţiunea formulată de cei 120 de angajaţi ai DGASPC, în frunte cu şefii instituţiei.

”Faţă de pasivitatea pârâtului în sensul că nu a emis decizii de salarizare a reclamanţilor la nivelul maxim stabilit în cadrul instituţiei pentru fiecare funcţie/grad/treaptă şi gradaţie, pentru activitatea desfăşurată în aceleaşi condiţii, luând în considerare principiul accesorium sequitur princialae(accesoriul urmează soarta principalului), pentru a acoperi prejudiciul suferit de reclamanţi, pârâta va fi obligat la plata diferenţelor salariale de la data intrării în vigoare a Legii nr. 71/2015 până la data emiterii noilor decizii, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective. De asemenea, va obliga pârâta şi la plata dobânzii legale aferente acestor drepturi de la data naşterii fiecărui drept în parte până la data plăţii efective”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Vaslui, pronunţată de 3 octombrie. 

Sentinţă definitivă

Hotărârea judecătorilor a rămas definitivă. Evident, nu a fost atacată de DGASPC.  Liderul sindicatului DGASPC Vaslui, Gică Creţu, nu a putut preciza care este cuantumul sumelor restante, precizând doar că sunt ”sume mari”.

”Noi am avut două procese câştigate în instanţe, cel cu asistenţii maternali, pentru care am câştigat plata concediilor de odihnă pentru ultimii trei ani, şi cel cu drepturile restante pentru funcţionari. Da, domnul Armeanu, este membru de sindicat, legea nu îi interzice. Nu vă pot spune despre ce bani este vorba, sunt sume mari”, a precizat liderul de sindicat Gică Creţu.

În contextul colapsului financiar în care se află, obligarea la plată a DGASPC Vaslui a drepturilor şi sporurilor restante pe ultimii trei ani va afunda şi mai mult instituţia.

Reamintim că săptămâna trecută, câteva zeci de asistenţi maternali au protestat în faţa Consiliului Judeţean Vaslui, nemulţumiţi de întârzierile salariale. Aceştia au primit promisiuni că până la sfârşitul lunii vor primi salariul aferent lunii septembrie. În plus, la întâlnirea cu sindicaliştii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan a precizat că la nivelul DGASPC Vaslui se impune un audit pe gradul de ocupare şi randament. 

Ionel Ştefănică Armeanu se află la conducerea DGASPC Vaslui de aproape 17 ani.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite