20 de trucuri în bucătărie, pe care orice gospodină ar trebui să le ştie. Când se adaugă sarea în mâncărurile cu legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trucuri in bucatarie - mancare - gatit FOTO 123 RF
Trucuri in bucatarie - mancare - gatit FOTO 123 RF

Mici trucuri în bucătărie pot face viaţa mai uşoară gospodinelor, mai ales celor care nu petrec multe ore printre oale şi ustensile de gătit.

Maestrul gastronom Nicolae Curelea ne oferă o serie de recomandări pentru a obţine preparatele mai gustoase şi aprecieri pe măsură.

1. Când fierbeţi leguminoase verzi, puneţi sarea la început; când fierbeţi leguminoase uscate, puneţi sarea abia în ultimul act, adică atunci când boabele încep să se înmoaie sau să crape.

2. Fasolea uscată se înmoaie într-o cantitate de două ori mai grea decât greutatea boabelor. Această fasole va fi mult mai acceptabilă pentru stomacul nostru, şi nu ne va crea prea mari probleme, dacă vom arunca prima apă de la fiert, după care în noua apă vom pune circa 50 ml ulei vegetal. Vom lăsa fasolea să fiarbă împreună cu acest ulei.

3. Găluştele de griş vor fi mai aspectuase şi mai gustoase dacă amestecăm grişul cu 2-3 linguriţe de mălai de bună calitate.

4. Cartofii îşi vor păstra culoarea albă la piure, dacă în apa în care au fiert am pus puţin oţet.

5. Puneţi sare în apa în care se fierb ouăle şi ele nu vor mai crăpa la fiert.

6. Varza crudă se sărează mai întâi şi apoi se frământă pentru a se frăgezi.

7. Ardeii copţi nu se curăţă sub apă pentru că îşi pierd din vitamine şi din valoarea nutritivă. Se pun într-un vas acoperit împreună cu o mână de sare, până ce se răcesc. Când se curăţă, se umezesc doar degetele cu apă.

8. Pâinea se reîmprospătează dacă o înfăşurăm într-un tifon sau şervet umed şi o ţinem 10-15 minute la cuptor.

9. Când fierbeţi paste făinoase puneţi în apă o bucăţică de unt; astfel nu se va mai forma spumă.

10. Cât timp se află pe grătar, friptura nu se va înţepa cu furculiţa sau cu cuţitul, căci prin orificii se va scurge sucul.

11. Friptura de porc la tigaie sau cea de vită la grătar sunt mai gustoase dacă se freacă cu unt şi cu cimbru. Untul proaspăt şi cimbrul frecat, amestecate cu mujdei de usturoi, dau un gust deosebit puilor la frigare.

12. Fasolea verde şi mazărea îşi vor păstra culoarea la fiert, dacă vom pune în vas puţin bicarbonat.

13. Înainte de a-l pune la fiert, puneţi orezul la înmuiat, în apă rece. Va fierbe mai repede.

14. Nu folosiţi lapte rece când pregătiţi piureul de cartofi, căci acesta îl înnegreşte, ci folosiţi lapte fierbinte.

15. Pentru ingredientele uscate, nu uitaţi că o lingură rasă trebuie nivelată cu un cuţit; o lingură rotunjită trebuie să aibă deasupra cât are în scobitură, iar pentru o lingură cu vârf, încărcaţi cât ţine lingura.

16. Pentru ingredientele lipicioase precum mierea, melasa, glucoza şi siropul, încălziţi lingura în apă fierbinte mai întâi şi veţi vedea cum conţinutul lingurii alunecă uşor din ea

17. Cartofii la tavă se rumenesc mai bine dacă sunt stropiţi înainte cu ulei

18. Întotdeauna folosiţi sare şi aluaturilor pentru prăjituri.

19. Tăiţeii pentru supă se pregătesc cu o zi înainte. Aşa se usucă mai bine.

20. Atunci când se prepară compot, fructele nu se vor pune de la început la fiert, adică odată cu apa rece, ci numai atunci când apa dă în clocot.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite