Unul dintre puţinii supravieţuitori ai bătăliei de la Stalingrad a împlinit 104 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii mehedinţeni alături de generalul Titu Stoicheci
Jandarmii mehedinţeni alături de generalul Titu Stoicheci

O delegaţie din partea Jandarmeriei Mehedinţi l-a vizitat joi, 26 martie a.c., la Craiova, pe generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, veteran de război, cu ocazia zilei sale de naştere. În fiecare an, în semn de respect şi preţuire pentru cel mai în vârstă veteran născut în judeţul Mehedinţi, jandarmii mehedinţeni sunt alături de el în acest moment.

„Înarmaţi” cu  un tort aniversar, în săptămână premergătoare sărbătorii a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, cu o sticlă de şampanie personalizată şi o ediţie din Revista Jandarmeria Română, care să-i reamintească împlinirea celor 103 ani,   jandarmii au ajuns acasă la general.

Preţ de câteva ore, jandarmii au primit adevărate lecţii de istorie şi de viaţă, despre ce înseamnă curaj, onoare, demnitate şi sacrificiu.

Jandarmul veteran se bucură de fiecare dată când generaţiile tinere îi trec pragul, atât militari, cât şi foşti elevi, domnia sa fiind, pentru mulţi ani, dascălul elevilor de la Şcoala Zegaia din judeţul Mehedinţi.    

Supravieţuitor al bătăliei de la Stalingrad, generalul Titu Stoicheci a rememorat, cu lacrimi în ochi, momentul despărţirii de familie:

,,Nu plânge - i-a spus soţiei - n-am să mor pe front, dar nu mă voi întoarce mai devreme de doi ani, am presimţirea că vom pierde războiul’’.
         

„Chiar dacă are probleme de sănătate, se deplasează cu greutate, iar auzul nu mai este ca în tinereţe, amintirile războiului, soldaţii pe care îi avea în subordine sau  tancurile care sfârtecau trupuri, în cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, sunt încă vii în memoria sa.  Generalul în retragere Titu Stoicheci este printre puţinii veterani de război care mai sunt în viaţă, iar acum la venerabila vârstă de 104 ani continuă să aibă  forţa şi tăria caracteristice unui militar”, spune Claudia Mendea, purtătorul de cuvânt al IJJ Mehedinţi. 

Generalul de brigadă în retragere Titu  Stoicheci s-a născut în comuna mehedinţeană Husnicioara, pe  data de 9 ianuarie 1911. După Şcoala Normală de Invăţători din Drobeta Turnu Severin,  a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie de la Ploieşti pe care a absolvit-o în anul 1933, iar în anul 1936 a fost avansat la gradul de sublocotenent.  Între anii 1936-1939 a pus condeiul în mâna elevilor de la Şcoala Zegaia din judeţul Mehedinţi. În anul 1939 a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj, iar în anul 1941 a fost trimis pe frontul de la Odessa. La Stalingrad a fost cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, când a stat adesea cu moartea în faţă fără însă a pune în balanţă sacrificiul vieţii.

În anul 1942 s-a întors de pe front, iar în luna martie din anul 1943 a fost avansat la gradul de locotenent şi lăsat la vatră. În luna septembrie a aceluiaşi an a fost concentrat în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj având diferite etape de concentrare şi desconcentrare, până în anul 1947, când a fost avansat pentru rezultate excepţionale la gradul de căpitan şi trecut în rezervă. În perioada următoare şi-a continuat profesia de  învăţător la Şcoala de la Zegaia, unde a fost director până în anul 1971, când a ieşit la pensie. Între anii 1991-1995 a fost avansat la gradul de  maior şi respectiv locotenent colonel, iar în anul 2008, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, veteranul de război Titu Stoicheci a primit gradul de colonel în retragere.
         
                           
                                 
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite