Poştaşul tâlhărit la marginea drumului, lăsat de poliţişti să-şi rezolve singur cazul. „După doi ani, au venit de la poliţie şi m-au întrebat dacă am aflat ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz de superficialitate crasă a anchetatorilor din Poliţia Română, chemaţi să cerceteze o tâlhărie brutală petrecută în 2007, poate reprezenta un indiciu în legătură cu numărul uriaş al dosarelor cu autor necunoscut înregistrate în ţară, peste 600.000, analizate de „Adevărul“ în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“.

Poştaşul comunei mehedinţene Căzăneşti a fost tâlhărit în stil mafiot pe 17 octombrie 2007 într-o zonă pustie a localităţii. Au trecut de atunci mai mult de 9 ani, iar făptaşii nici n-au fost prinşi şi nici nu există vreun indiciu în privinţa identităţii lor. Tâlhăria s-a petrecut ziua-n amiaza mare, în jurul orei 12.00, în vecinătatea unei ferme de vaci, unde poştaşul Ion Cucu, pe atunci în vârstă de 57 de ani, se oprise să aranjeze cupoanele pentru a distribui banii pensionarilor din Gîrbovăţu, unul dintre satele comunei.

Ion Cucu tocmai primise banii (20.000 de lei) şi corespondenţa de la maşina Poştei din oraşul mehendinţean Strehaia. Ca de obicei, poştaşul se întâlnea cu maşina poştei în acel loc izolat, practic la marginea unui câmp. Poştaşul Cucu ducea pensiile la oameni din cinci sate aparţinătoare comunei Căzăneşti. În ziua în care a dat de necaz urma să livreze banii la 70 de pensionari.

image

Locul unde s-a petrecut tâlhăria FOTO Alexandra Georgescu

El se deplasa cu calul şi căruţa proprie, dat fiind faptul că traseul era extrem de lung.

„Îmi alegeam cupoanele şi mă pregăteam să plec când mă trezii lovit pe la spate de doi indivizi cu cagule pe faţă. Mă luară de umeri şi mă bătură rău. Apucai să iau pe unul de picior, dar celălalt îmi smulse geanta de pe umăr şi apoi se urcară într-o maşină“, declara la vremea respectivă poştaşul tâlhărit.

„Unul mascat mi-a dat la tâmplă“

Sunt nouă ani de la acea păţanie, dar nea Cucu, aşa cum îi spun sătenii din Gîrbovăţu de Sus, nu a uitat acele clipe. A trecut pe lângă moarte atunci şi numai norocul a făcut să scape cu viaţă, fiindcă cei doi mascaţi l-au lovit cu pumnii în tâmplă. Este însă un bărbat robust, care a rezistat şirului de lovituri. „Venea o maşină de la Strehaia, acolo cobora mânuitorul şi cu şoferul, îmi predau geanta sigilată şi eu predam lor ce aveam la mine. Am luat geanta, m-am aşezat acolo în marginea şoselei, că nu aveam unde să stau, am stat jos pe iarbă, am desfăcut geanta şi m-am apucat să număr banii. Între timp, când eu număram banii, am simţit o mână pe spate. Când m-am uitat în spate, unul mascat mi-a dat aici la tâmplă un pumn, apoi m-a lovit un alt individ tot la tâmplă. Eu am încercat să-l iau cu mâinile de picior pe unul, cât eram eu de lovit, mi-au luat tot ce am avut eu acolo, geanta cu banii şi au plecat“, spune acum Ion Cucu, actualmente pensionar.

Sancţionat de Poşta Română

După ce a petrecut câteva săptămâni prin spital, unde medicii i-au oblojit rănile, omul s-a trezit sancţionat de şefii săi de la Poşta Română, care i-au tăiat 10% din salariu. Asta după ce l-au suspectat ceva vreme că a înscenat totul pentru a-şi însuşi o parte dintre banii dispăruţi.

„Nu interesa pe nimeni, eu eram înlocuitor pentru soţul meu, te lăsa cu traista cu bani, nu stăteau să-i numeri, îţi dădeau geanta sigilată. A venit un revizor contabil m-a căutat şi pe sub perne, au crezut că a fost totul o înscenare. Eu cred că a fost cineva de pe aici, că i-au dat în cap numai aşa cât să-l ameţească, nu să-l omoare“, spune soţia lui Ion Cucu.

Astfel, Direcţia Regională de Poştă Craiova emite în 20 decembrie 2007 decizia nr. 33182: „Domnul Ion Cucu – agent poştal la agenţia poştală Gîrbovăţu de Sus, pendinte de O.P.R.M. Strehaia, se face vinovat pentru abateri disciplinare, constând în: - în data de 17.10.2007 a efectuat schimbul de expediţie neinstrucţional, în câmp, fără a lua măsuri de asigurare a valorilor ce se aflau asupra sa, a prelucrat expediţia în câmp, pe marginea drumului, cu spatele la drum, toate acestea au favorizat un atac asupra persoanei sale din partea unor persoane necunoscute, care au sustras diverse valori ce se aflau asupra sa“.

image

Ion Cucu FOTO Alexandra Georgescu

Cu alte cuvinte „şi bătut şi cu banii luaţi“, Ion Cucu a trebuit să-şi dovedească nevinovăţia în toată această poveste. Asta în condiţiile în care Ion Cucu nu avea la el un telefon de serviciu, vreun spray paralizant, un obiect cu care să se apare. Pentru un salariu de 700 de lei, acesta trebuia să ducă pensiile oamenilor din cinci sate împrăştiate care încotro folosind căruţa sa. „Poliţia le-a spus şefilor de la Poştă: «Să ziceţi mersi că nu l-au omorât». Când am ieşit din spital a venit la mine dirigintele şi m-a întrebat dacă mai continui sau nu, iar eu le-am spus că-mi continui activitatea, dar să-mi asigure securitatea. Au avut şedinţă şi au hotărât să vină maşina la poartă şi de atunci intram şi eu în casă, număram banii“, spune Ion Cucu.

Totuşi, cele întâmplate cu nea Cucu au pus pe jar mai marii din Poşta Română de la acea vreme, astfel că poştaşii din Mehedinţi au fost dotaţi după acest incident cu sprayuri paralizante şi telefoane de serviciu.

„Poliţia nu este bună, asta e părerea mea“

Acum, când povesteşte cele întâmplate, Ion Cucu susţine că poliţiştii n-au acţionat în mod profesionist, n-au intervenit în cel mai scurt timp astfel încât cei doi indivizi care l-au atacat să poată fi prinşi. La faţa locului, a sosit un echipaj de la poliţia din comuna Şişeşti, apoi poliţiştii de la postul comunal din Căzăneşti şi abia într-un târziu au sosit şi cei de la poliţia judeţeană. Nici nu este de mirare, în opinia sa, că infractorii zburdă în libertate. „Poliţia nu este bună, asta e părerea mea, că nu e bună!“, crede fostul poştaş tâlhărit în 2007.

Hoţii au lovit şi primăria

Cine au fost cei doi bărbaţi care l-au atacat pe Ion Cucu, de unde au primit pontul, cât timp a fost urmărit poştaşul, sunt întrebări la care nu s-a găsit răspunsuri. Cert este însă faptul că localitatea Căzăneşti a fost la vremea respectivă ţinta unor hoţi profesionişti care au acţionat ca la carte şi în baza unor ponturi grase. La circa trei săptămâni după tâlhăria comisă asupra poştaşului, hoţii au acţionat la Primăria comunei Căzăneşti, de unde au sustras seiful cu totul, în care se găsea suma de 25.000 de lei. Nici Primăria de la Căzăneşti nu şi-a mai recuperat banii pentru că autorii faptei au rămas necunoscuţi.

Răspunsul sec al poliţiei

La doi ani după incident, poştaşul tâlhărit a fost informat de poliţie că dosarul a rămas cu autori necunoscuţi.

image

„La circa doi ani de la incident a venit cineva de la poliţie şi m-a întrebat dacă am aflat ceva. Păi eu să aflu domnule? Eu? De atunci nu m-a mai căutat nimeni şi m-am pomenit cu hârtia asta că s-a închis dosarul cu autor necunoscut. Hoţu-i hoţ, cinstit, eu cu banii luaţi“, spune Ion Cucu. Acum, la nouă ani de la cele petrecute, IPJ Mehedinţi, la solicitarea noastră, precizează că: „Dosarul penal privind infracţiunea de tâlhărie, comisă în anul 2007 asupra poştaşului Ion Cucu, pe raza comunei Căzăneşti, se află în lucru, autorii nefiind identificaţi până în prezent“.

Între timp, Ion Cucu a ieşit la pensie. Omul crede că meseria de poştaş rămâne în continuare una periculoasă, în mod deosebit pentru femei, iar despre cele petrecute în urmă cu nouă ani nu mai are nicio speranţă că poliţia va reuşi vreodată să găsească vinovaţii.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite