Masajul de drenaj limfatic, o metodă importantă de prevenire a unor boli şi de refacere a sănătăţii. De ce este considerat „regele masajului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masajul de drenaj limfatic este unul din cele mai importante dintre toate formele de masaj cunoscute, câştigând o poziţie binemeritată atât în lumea medicinii ştiinţifice, cât şi în cea a terapiilor complementare, fiind o parte componentă a unora dintre secţiile de masaj, fizioterapie sau refacere ale marilor spitale din lume.

Masajul de drenaj limfatic accelerează mişcarea limfei în organism de peste 20 de ori cu efecte benefice greu de cuantificat ca număr. Din cap până-n picioare, această apă numită “limfă” ne curăţă organismul de deşeurile acumulate, provenite din poluare, medicamente sau stres şi ne administrează sistemul imunitar.

“Ştim cu toţii că suntem alcătuiţi majoritar din apă – peste 75% din greutatea corporală şi compoziţia chimică a fiecăruia dintre noi. Din această cantitate totală de apă, doar 20% se află în sânge. O cantitate dublă, aproape triplă este conţinută de un sistem discret despre care multă lume nu prea ştie mare lucru – sistemul limfatic.

Această apă limfatică, limpede, clară, purificată de staţiile de purificare ganglionare – este responsabilă de regenerarea, reînoirea celulelor noastre, de repararea ţesuturilor bolnave şi de hrănirea celulelor în fiecare secundă a vieţii noastre”, spune kinetoterapeutul severinean Dan Alexoae.

Practic, acest sistem limfatic nu este doar marele gunoier, el este şi marele filtru întrucât filtrează acel ocean apos interior, adică circa patru litri zilnic.

„Sistemul limfatic este asemeni mamei care ne-a purtat în pântece: ne hrăneşte în tăcere, cu multă dragoste, dar în acelaşi timp cu şi mai multă umilinţă, ne curăţă de gunoaie, toxine, bacterii, viruşi, ciuperci, paraziţi. Supraîncărcarea sistemului limfatic cu bălegarul celular duce la încetinirea circulaţiei limfei, al îngroşarea şi întărirea ei şi la iniţierea haosului în interiorul corpului nostru. Activitatea celulelor se modifică, iar cele mai sensibile încep să degenereze şi să moară sufocate de propria murdărie”, mai spune Dan Alexoae.

Indicaţii şi efectele masajului de drenaj limfatic

Potrivit kinetoterapeutului severinean, masajul limfatic grăbeşte procesele de reparare-ciatrizare (escare, ulceraţii cronice, răni care se vindecă greu, arsuri, etc) prin mobilizarea limfocitelor şi proteinelor necesare.

De asemenea, creşte forţa sistemului imunitar grăbind vindecarea după intervenţii chirurgicale, amigdalite, sinuzite, etc; încetineşte şi reduce efectele îmbătrânirii prin restabilirea echilibrului hidric (efecte cosmetice de întinerire). Mai este recomandat persoanelor cu insuficienţă venoasă cronică, “apă la genunchi”, picioare umflate, în caz de edeme post-traumatice, limfedem post-mamectomie, cervicalgii, sechele după accident vascular cerebral, insomnie, migrene, stres.

Contraindicaţiile masajului de drenaj limfatic

Există şi câteva contraindicaţii cum ar fi: astm bronsic şi orice inflamaţie acută febrilă, bacteriană, virală sau alergică, întrucât există riscul ca aceste substanţe otrăvitoare să fie răspândite în organism, eczeme, insuficienţă cardiacă, hipertiroidism, tuberculoză, tumori maligne, tromboză şi flebită (prin masaj pot fi eliberate şi mobilizate cheaguri de sânge).

Reguli de respectat

Dan Alexoae atrage atenţia că în zilele în care i se efectuează masaj de drenaj limfatic pacientul nu va folosi creme, loţiuni sau parfumuri, iar hainele trebuie să fie largi, confortabile.

„Degetele terapeutului efectuează mişcări asemănatoare valurilor pentru a favoriza contracţia armonioasă a unităţilor musculare aflate în calea limfei. Manevrele drenajului trebuie să fie extrem de blânde, deoarece limfa circulă chiar sub epidermă. Pentru a nu traumatiza ţesuturile, nu trebuie niciodată să palpăm sau să se efectueze mişcări de frământare, ci doar mişcări mici, foarte delicate care pot fi surprinzatoare la început, dar extrem de eficace”, precizează Dan Alexoae. O şedinţă de drenaj limfatic trebuie să dureze o oră.

Citeşte şi:

Masaj cu satârul, metodă de relaxare la modă în Asia

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite