Finanţarea angajaţilor care au grijă de stocul de apă grea de 1,3 miliarde de euro, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţarea unităţii de management a apei grele, stocate la ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin, rămâne în continuare sub semnul întrebării.

La ROMAG PROD (fostul combinat de apă grea de la Drobeta Turnu Severin) se află depozitată, în acest moment, o cantitate de aproximativ 2.000 tone de apă grea, ce valorează circa 1,3 miliarde de euro şi care trebuie conservată în condiţii de siguranţă, pentru a nu se deprecia. Cei aproape 100 de angajaţi care au mai rămas să aibă grijă de apă au fost plătiţi până acum, dar, având în vedere ca RAAN este în faliment, este nevoie de o sursă sigură care să asigure veniturile lunare a angajaţilor. O altă problemă este găsirea unei surse de bani pentru plata facturilor.

Concret, lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturiilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă. Vasele în care este depozitată această apă grea au nevoie de o temperatură corespunzătoare, astfel încât să nu îngheţe, caz în care produsul ar fi compromis total. Practic, stocul de apă grea se poate degrada în orice moment fără această căldură, apa grea având ca particularitate faţă de apa obişnuită îngheţul la trei grade.

Oprirea fabricării apei grele a avut loc în data de 28 august 2015, iar începând cu data de 1 octombrie 2015 a fost disponibilizat peste 80 la sută din personalul uzinei.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în faliment în data de 14.06.2016. După deschiderea procedurii falimentului, lichidatorul judiciar de la RAAN, Euro Insol SPRL a avut misiunea dificilă de a identifica sursele financiare necesare păstrării în condiţii optime a acestui depozit de apă grea.

La Romag Prod a fost produsă apa grea necesară primei încărcări pentru reactoarele 1, 2, 3 şi 4 de la Cernavodă şi cea necesară pentru completările anuale, pentru o durată de viaţă a acestor reactoare, estimate la 30 de ani.

Crearea unei noi entităţi

Încă din 2015, prin memorandumul cu tema „Măsuri pentru oprirea controlată a producţiei de apă grea la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin”, aprobat în şedinţa de Guvern din data de 04.03.2015, s-a prevăzut crearea unei noi entităţi pentru managementul apei grele. Un memorandum asemănător a fost promovat şi în anul 2016, dar la fel ca şi primul document a rămas doar la stadiul de discuţii. Un nou memorandum este promovat acum de Ministerul Energiei, dar în prezent documentul este blocat la Ministerul Finanţelor Publice.

Problema actuală este găsirea sursei de finanţare a activităţii unităţii de managament a apei grele.

Neîntreţinerea corespunzătoare a stocului de apă grea ar avea drept consecinţă deteriorarea cu 0,1% a parametrilor prevăzuţi în contractele de fabricaţie, ceea ce ar însemna pierderea calităţii de produs de interes nuclear. În afara depozitului de la Romag Prod, nu există niciun alt loc în ţară care să poată depozita în condiţii de securitate întreaga cantitate de apă grea existentă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite