Dunărea ameninţă casele unor localnici din satul Cozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dunărea la Cozia-Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Dunărea la Cozia-Mehedinţi FOTO Corina Macavei

La Cozia, Dunărea s-a lăţit câteva sute de metri inundând 40 de hectare de izlaz comunal. Dacă debitul Dunării va continua să crească în zilele următoare, există pericolul ca apa să ajungă la casele unor localnici care trăiesc la marginea satului.

Oamenii sunt de-a dreptul speriaţi pentru că le este teamă ca istoria să nu se repete. La inundaţiile devastatoare din 2006, şi-au pierdut toată agoniseala de-o viaţă, atunci când Dunărea umflată a măturat totul în cale. Nici atunci, dar nici acum nu a existat un dig de protecţie. Imediat după inundaţiile din 2006, autorităţile le-au primis acestor oameni, a căror singură vină dacă se poate spune aşa este acea că locuiesc aproape de Dunăre, că vor amenaja un dig de protecţie. Anii au trecut, dar promisiunea nu s-a mai concretizat.

“Eu am avut apă până aici la temelia casei. O lună de zile eu am stat plecat de aici. Dacă s-ar fi făcut dig pe margine nu am mai sta şi noi cu frică. În 2006 nu am mai rămas cu nimic, a căzut temelia casei,  aici era totul numai o apă. A fost foarte greu. Atunci primarul a zis că face digul, dar a rămas tot aşa”, a spus Ion Răduţ. „Stăm cu frica în sân că ştim ce-am păţit. Beciul, pătulul mi-au fost inundate. Te plimbai cu barca prin sat. Bine ar fi să nu vină Dunărea peste noi, că ziceau că fac dig, dar nu s-a întâmplat nimic”, a spus Ion Cioabă, un alt localnici din Cozia. „Se apropie Dunărea de case, dar ce putem noi face? Ne ducem tot timpul să-i luăm seama mai ales că ştim ce-am păţit în 2006. Am plecat atunci de acasă o lună de zile”, îşi aminteşte Elena Tutunaru de prăpădul din 2006.

Viceprimarul comunei Pristol de care aparţine satul Cozia spune că primăria monitorizează debitele Dunării.

„Avem o suprafaţă de 40 de hectare de izlaz comunal inundate şi până la locuinţa caselor este o distanţă de vreo 200 de metri.  Chiar dacă debitele nu vor mai creşte, dacă Dunărea va staţiona la acest debit există riscul să se infiltreze în beciuri, în fântânile oamenilor”

a declarat Adrian Constantinescu, viceprimarul comunei Pristol. 

Cota de atenţie pe fluviul Dunărea la staţia hidrometrică Gruia, de 610 centimetri, a fost depăşită, astăzi, cu 62 de centimetri, doar 28 de centimetri despărţind-o de cota de inundaţie. Această situaţie se datorează volumului de apă deversat la barajul Porţile de Fier II (kilometrul 863+358), debitul defluent înregistrând valoarea de 11.825 mc/s, cu 3.925 mc/s peste media multianuală a lunii aprilie.

“Tendinţa este de creştere a debitului în cursul zilei. De aceea centrul Operaţional Judeţean împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă monitorizează evoluţia fenomenelor. S-au luat măsuri de atenuare a efectelor inundaţiilor în cazul în care apele Dunării se vor revărsa către gospodăriile oamenilor”, a precizat Gabriel Puşcaşu, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.

În judeţul Mehedinţi, pe raza localităţilor riverane Dunării - Gruia, Pristol, Gîrla Mare, Vrata şi Salcia - au fost inundate 334 de hectare de teren agricol, păduri şi păşuni.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite