Cioroboreni, comuna din Mehedinţi cu oameni gospodari şi solarii cât vezi cu ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompilia Bădâi, unul din legumicultorii de succes din comuna mehedinţeană Cioroboreni FOTO Corina Macavei
Pompilia Bădâi, unul din legumicultorii de succes din comuna mehedinţeană Cioroboreni FOTO Corina Macavei

Localitatea mehedinţeană Cioroboreni trăieşte din legumicultură. Proprietarii de sere sunt optimişti şi spun că sunt semne bune pentru recolta din acest an întrucât iarna a fost destul de blândă în Mehedinţi.

Cumpărătorii abia aşteaptă să simtă gustul roşiilor româneşti. Pentru că iarna a fost blândă, iar vremea s-a încălzit în ultimele zile, este foarte posibil ca primele legume produse în serele de la Cioroboreni să ajungă în pieţele din Drobeta Turnu Severin la mijlocul lunii mai.
 
Puţini ştiu că munca acestor oameni este deosebit de grea şi că, în plus, trebuie să facă faţă concurenţei produselor aduse din import. Nu au gustul legumelor româneşti, dar preţul îi atrage pe clienţi.

Şi totuşi agricultorii din Cioroboreni nu se dau bătuţi, se încăpăţânează să rămână pe această piaţă, convinşi că într-o zi şi munca lor va fi răsplătită aşa cum trebuie. Un exemplu de perseverenţă, de muncă susţinută şi de ataşament pentru pământul românesc este familia Nelu şi Pompilia Bădâi, doi tineri din această localitate, care de 16 ani se ocupă numai cu legumicultura. Şi-au clădit singuri această afacere, amenajând pe o suprafaţă de 10 arii patru solarii aşa cum scrie la carte. Au încercat să atragă fonduri europene, dar atâtea piedici li s-au pus că în final s-au lăsat păgubaşi. Au clienţi fideli care le apreciază efortul, aşa că ori cât de grea este munca în sere au satisfacţia că scot din mâinile lor un lucru de calitate.

“Timpul a fost acceptabil, nu a fost un an rău, nu a fost zăpadă mare, nu am avut nicio problemă. Noi oricum ne pregătisem cu lemne, cu rumeguş, am avut de toate.  Deja au început să planteze solariile şi s-ar putea până în 20 mai să iese cu legumele pe masă. Dacă nu mai dă niciun îngheţ, au destul timp să se dezvolte”, spune Nelu Bădâi.

“Nu avem unde să vindem”

Din păcate, o mare parte din legumele lor sunt cumpărate la preţuri de nimic de comercianţii care au acaparat pieţele din Drobeta Turnu Severin. Pentru familia Bădâi, dar şi pentru alţi legumicultori din Mehedinţi salvarea ar însemna un depozit en-gross care să le achiţioneze produsele.

“Noi în Turnu Severin nici nu avem unde să vindem, abia vindem răsadurile că nu avem mese. Mai vindem prin târguri, iar surplusul îl dăm la un preţ de nimic la cei cu societăţi comerciale. Nu avem de ales, nu avem alte posibilităţi. Ce să facem altceva, dacă asta am învăţat, acum e prea târziu, ne cunoaşte lumea, avem clienţi Să plecăm în altă ţară, nu e o soluţie”, mai spune Nelu Bădâi.

“Noi ieşim mai târziu cu legumele la piaţă, de regulă în iulie fiindcă avem solariile ocupate cu răsaduri. Noi ne axăm mai mult pe răsaduri. Lumea s-a învăţat cu noi, avem clienţii noştri fideli şi nu putem să-i dezamăgim.  Sperăm să fie un an mai bun decât anul trecut. Munca în solar este foarte grea, muncim câte 8-10 ore pe zi la temperaturi deosebit de mari, mai lucrăm şi noaptea”, spune şi Pompilia Bădâi (35 de ani).

Munca în solariile de la Cioroboreni începe chiar în prima zi, după Revelion, când se pun în pământ primele seminţe. Rodica Ilie, un alt membru al familiei din Cioroboreni, spune că munca de la ţară nu este răsplătită: 

“E foarte grea munca în seră şi nu este plătită, se lucrează şi noaptea, mori dacă stai ziua în timpul lui 12,00. Munca noastră nu e răsplătită pentru că se munceşte greu şi când te duci la piaţă te ia poliţia, că unde este certificatul. Dar ce nu vin acasă să vadă că avem de toate. Dacă nu ai un preţ afişat te amendează imediat”.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite