Vacanţă în Delta Dunării, experienţa absolută. Mic ghid ecologic pentru turiştii din sanctuarul naturii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti cu barca în Delta Dunării Sursa Youtube / dratiu
Turişti cu barca în Delta Dunării Sursa Youtube / dratiu

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont ca turişti, dacă vreţi ca oamenii să se bucure de raiul sălbatic al Deltei Dunării, fără să tulburaţi sau să stricaţi ceva din sanctuarul naturii.

„Care e vacanţa ideală? Cea petrecută în stil prietenos cu natura, evident. Mai ales atunci când te afli în cea mai mare rezervaţie naturală de la noi, Biosfera Deltei Dunării “- spun ecologiştii de la Societatea Ornitologică Română (SOR).

Ei au adunat un set de recomandări pentru turiştii care vor să se bucure pe deplin de paradisul natural, acum, dar şi altă dată. Redăm micul ghid SOR de călătorie pentru un turism ecologic:

„Fă-ţi prietenii invidioşi şi stârneşte-le dorul de ducă cu postări fabuloase pe Facebook şi Instagram. Aici este raiul păsărilor şi peisajele din deltă sunt unice.

Sigur, atunci când vei pleca, vei purta în suflet #DordeDeltă şi vei reveni în acest loc mirific, ştiind că tu şi ceilalţi turişti aţi respectat DELTA şi oamenii locului, urmând câteva reguli simple.

  • excursiile în Delta Dunării se fac pe trasee turistice aprobate, care exclud zonele strict protejate.
  • de ce să te grăbeşti, doar eşti în vacanţă? În locul bărcilor rapide, care merg cu viteză pe canale şi fac pustiu pe unde trec, alege să admiri în voie frumuseţea locului din ambarcaţiuni care nu poluează – caiace, bărci cu vâsle sau vele, ambarcaţiuni cu propulsie electrică.
  • păstrează distanţa. Da, ştim, auzim aceste două cuvinte foarte des în ultima vreme. Dar şi păsările au nevoie de spaţiu: pentru hrănire, cuibărit şi alte activităţi zilnice. Apropierea noastră le stresează pentru că percep omul ca pe un prădător. Efortul de a face faţă pericolului le epuizează, iar în timpul sezonului de cuibărire, acesta poate duce chiar la pierderea ouălor sau a puilor. De aceea, chiar dacă eşti extrem de curios, nu te apropia de stolurile care plutesc pe apă, nu intra în colonii ca să vezi cuiburile, ouăle sau puii. Poţi afla mult mai multe detalii captivante despre păsările acvatice urmărind emisiunile de pe canalele de natură sau explicaţiile ghidului.

Avem pentru tine un pont: poţi vedea păsările „de aproape” cu ajutorul a patru instrumente optice.

  • primul, larg răspândit în rândul turiştilor de toate vârstele este telefonul. Noile generaţii de telefoane mobile au camere performante, cu zoom puternic, aşa că ce mai aştepţi: cu un singur click vezi pasărea de aproape şi ai un instantaneu memorabil din deltă.
  • al doilea, cunoscut şi pentru faptul că poate „cauza” un hobby ce va ţine toată viaţa, este aparatul de fotografiat. Nu este niciun secret în faptul că pasionaţii de fotografie devin foarte uşor împătimiţi ai fotografiei de natură şi sfârşesc prin a ajunge păsărari cunoscuţi. Modele de aparate foto sunt nenumărate, aşa că alege-l pe cel care ţi se potriveşte.
  • ultimele două – binoclul şi luneta – fac parte cel mai adesea din echipamentele alese de cei care au ca  pasiune birdwatching-ul.  Sunt nelipsite din tururile ornitologice organizate de SOR, iar binoclul este element de identificare pentru păsărari.
  • şii încă un sfat: uită de dronă în orice arie naturală protejată, în orice zonă aleasă de animale sălbatice ca habitat. Animalele se vor simţi hăituite, vor părăsi zona, lăsând neprotejate cuiburile, culcuşurile şi puii.

 

În loc de final

Lasă totul aşa cum ai găsit, protejează speciile de plante şi animale. Oricât de frumoase ar fi, nu atinge florile, nu culege plante sau ouă, nu prinde fluturi ori alte insecte, lasă puii animalelor acolo unde i-ai găsit. Ştii că locul gunoiului nu e în natură, aşa că nu lăsa nimic în urma ta şi foloseşte containerele amplasate în acest scop.

Spune-le şi altora despre vacanţele prietenoase cu natura, susţine cauza păsărilor, plantelor şi a celorlalte animale sălbatice. Fii ambasador al biodiversităţii, protejează natura nu pentru că e trendy, ci din convingerea izvorâtă prin conectarea la lumea vie.“ 

Pe aceeaşi temă: 

Cine deţinea somnul african găsit în Delta Dunării, considerat un pericol pentru fauna autohtonă 

PETlican, proiectul pentru combaterea poluării Deltei Dunării

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite