Tulcea: Casa de protocol a lui Ceauşescu, scoasă la mezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna aprilie, Consiliul Județean a decis să scoată la licitație pentru închiriere Centrul de informare „Europa“, cunoscut de toată lumea ca fosta vilă Moruzov sau casa de protocol a lui Ceaușescu. După ce a găzduit numeroase oficialități în timpul perioadei comuniste cât și după 1989, imobilul închis de jumătate de an își așteaptă noul administrator.

La ora actuală vila este închisă, tot personalul aferent fiind concediat încă din luna octombrie a anului trecut. În ciuda reducerii masive a cheltuielilor, autoritățile județene plătesc în continuare 110.000 de lei anual pentru întreținere și pază, motiv pentru care vor să găsească un investitor cu bani care să scoată profit din utilizarea ei. „Iniţial am înţeles că problema la licitație era preţul destul de ridicat, cu toate că vorbim atât de vila în sine, cât şi de o întreagă livadă. Dar suntem deciși să o scoatem la licitație pentru cheltuielile de pază și întreținere nu se justifică“, spune Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean.  Pentru a o face mai atractivă, Consiliul Județean a redus chiar chiria minimă de la 200.000 de lei la aproape 5.000 de lei.

Colț de rai

Amplasată într-o zonă atractivă a orașului, în partea de vest, la ieșirea spre Galați, pe malul lacului Câșlița, vila apare ca un colț de rai: acces la apă, parc, livadă de meri, sală de oaspeți cu șemineu, un apartament la etaj cu vedere spre lac.

image

Faptul că au închis-o e strigător la cer, spune administratorul vilei, Petru Badea (55 de ani). Omul are în grijă imobilul de aproape zece ani iar acum regretă faptul că vila zace aproape părăsită. „A fost construită de 1928 de Mihai Moruzov, a găzduit numeroase oficialități, chiar Nicolae Ceaușescu a dormit o noapte aici, a trecut printr-un incendiu, a fost reconstruită iar în prezent zace nefolosită. E mare păcat“, spune Petru Badea.
Povestea vilei este una zbuciumată, la fel ca și cea a celui care a construit-o,  Mihail Moruzov, creatorul Serviciului Secret de Informații al armatei în timpul regelui Ferdinand, serviciu pe care l-a comandat până la abdicarea regelui Carol al II-lea. Originar din Zebil,  Mihail Moruzov a deţinut în judeţul Tulcea o avere fabuloasă. Acesta  stăpânea zeci de imobile şi suprafeţe întinse de teren, pe care le-a pierdut la arestarea sa de Ion Antonescu.
Printre acestea s-a aflat și vila de pe malului Lacului Câșlița, vilă care a trecut de-a lungul anilor prin administrarea mai multor proprietari.
Vila și livada au fost preluate de „Domeniile Statului“, iar după 1950, de Departamentul Agriculturii de Stat. Într-o vreme a fost administrată chiar de Liceul Agricol, pentru întreținerea livezii de meri. În 1970 vila a ajuns în patrimoniul PCR, cu statut de „casa de oaspeți a secretarului general al partidului“. „Fostul șef al statului, Nicolae Ceaușescu, fost de vreo câteva ori aici, pentru că poposea pe la crama de la 9 Mai, unde făcea degustări de vinuri și mai trecea și pe aici. O singură dată chiar a dormit aici“, spune Petru Badea.

image

La începutul anilor ‘90 casa și un hectar de livadă au fost preluate de Consiliul Județean, pentru ca în 1996 vila să ardă până la temelii, în urma unui incendiu provocat, după cum au scris pompierii în actele de constatare, de un scurtcircuit. În perioada de după renovare, a devenit casă de oaspeți, atunci când fostul președinte Ion Iliescu a fost găzduit de mai multe ori.
„Vila a fost reconstruită păstrând în mare aceeași structură ca la începuturi, bineînțeles cu unele modernizări. O perioadă a fost chiar folosită în interes turistic, fiind clasificată ca unitate de 3 stele. În ultimii ani a devenit centru de informare Europa. Acum am dat și panoul jos pentru că nu-și mai avea rostul. Nu știu ce se va întâmpla cu livada, pentru că această necesită întreținere“, mai spune Petru Badea.

image

Încă în litigii

La şapte decenii de la suprimarea lui Moruzov, în Tulcea se mai duc dispute aprige pentru averea spionului din cauza ca bunurile acestuia nu au fost confiscate cu acte legale, motiv pentru care moştenitorii lui Moruzov nu le pot revendica. Dar în ciuda litigiilor, Consiliul Judeţean, proprietarul vilei de pe malul lacului Câşla este decis să valorifice imobilul familiei Moruzov. Autoritățile au prevăzut însă în caietul de sarcini că în situaţia în care imobilul va fi restituit prin hotărâre judecătorească, noul proprietar se va subroga în drepturile locatorului cu renegocierea celorlalte clauze ale contractului.
 Nivelul minim al chiriei stabilit de către Consiliul Județean este de 4905 lei lunar atât pentru vila propriu zisă cât și pentru terenul aferent, viitorul locatar asumându-și și o serie de cheltuieli pentru efectuarea unor lucrări de investiții. Este vorba de lucrări de reparare şi întreţinere a trotuarelor, a livezii şi a terenului aferent, repararea acoperişului clădirilor din incintă, a pardoselii de la terasă,  reparaţii şi întreţinere la tâmplăria exterioară (balustradă salon, stâlpi de susţinere, ferestre), la subsolul clădirii. Locatarul se va ocupa și de decolmatarea canalului de acces a canalelor de incintă şi igienizarea luciului de apă, refacerea călugărilor, repararea podeţelor și a foişor, dar și la pista de bowling.

Citeşte mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite