Scriitorul desăvârșit al Dobrogei mort la doar 31 de ani. Cum arată casa cunoscutului poet și filosof, tur virtual
0Casa poetului și filosofului român Panait Cerna, din județul Tulcea, este o încântare pentru iubitorii stilului specific al zonei: albă cu inconfundabilul albastru, ca o oază de pitoresc.
Mulțumită inițiativei celor care au creat pagină muzeedelasat.ro acum casa lui Panait Cernat poate fi vizitată și online.
Pe lângă frumusețea căsuței vechi cu trei camere în care a crescut celebrul scriitor român, vizitatorii pot admira și o expoziție cu o parte dintre scrierile sale originale, fotografii, uneltele sale de scris, ochelarii săi rotunzi și alte obiecte inedite ce i-au aparținut lui Panait Cerna.
Casa în sine este o încântare, decorată cu obiecte tradiționale neprețuite, scoarțe brodate așezate pe lavițe, ștergare pe pereți și obiecte de mobilier pitorești și dușumele așternute cu rogojini.
Dintre toți scriitorii epocii în care a trăit, Cerna a avut poate cel mai tragic destin. S-a stins din viață la numai 31 de ani, în Leipzig, imediat după ce și-a luat doctoratul pentru care a depus eforturi supraomenești toată viață să.
Poet și filosof român, s-a născut pe 25 septembrie 1881 în satul tulcean Cerna. Numele lui adevărat a fost Panait Stanciov, pentru că părinții săi erau bulgari. Pe tatăl său, învățător, nu a apucat să îl cunoască deoarece a murit înainte de nașterea sa. Mama lui, extrem de săracă, a revenit în casa părinților ei și ulterior s-a recăsătorit.
Panait a urmat liceul în Brăila, a debutat în literatură de la vârsta de 15 ani cu o poezie, iar după liceu a urmat cursurile de filologie modernă și filosofia în București. Impresionat de talentul și capacitatea sa de muncă, Titu Maiorescu l-a recomandat pentru o bursă în străinătate. Acolo a și murit, la doar 31 de ani, răpus de tuberculoză, lăsând în urmă o colecție impresionantă de scrieri.
“Casa Memorială „Panait Cerna” a devenit muzeu în urma donației din 1966, făcută de cel mai mic frate al poetului”, se arată pe pagina muzeedelasat.ro, acolo unde cele mai ascunse bijuterii din mediul rural pot fi acum vizitate pe internet.