Peste o sută de alocaţii pentru susţinerea familiei au fost suspendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani pentru familiile cu probleme financiare (foto arhivă)
Bani pentru familiile cu probleme financiare (foto arhivă)

Din cei 2.372 titulari de alocaţie existenţi la începutul campaniei, au fost selectaţi un număr de 1.174 (un procent de 50 % din numărul de titulari existenţi) de titulari ce au fost supuşi unui control al Inspecţiei Sociale.

În Tulcea a fost dispusă măsura suspendării pentru un număr total de 126 dosare, respectiv pentru 118 dosare ca urmare a verificărilor efectuate administrativ şi opt dosare ca urmare a verificărilor efectuate la domiciliu.
De asemenea, la nivelul judeţului Tulcea a fost dispusă măsura încetării pentru un număr de 36 dosare, ca urmare a verificărilor efectuate la domiciliu.
„Neregulile constatate ca urmare a verificărilor efectuate la domiciliu, cu impact financiar asupra cuantumului alocaţiei au fost determinate de modificările intervenite în nivelul veniturilor beneficiarilor şi de deţinerea de către aceştia a diferite categorii de bunuri, cuprinse în Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării acestui beneficiu social, atât din vina beneficiarilor cât şi din vina personalului cu atribuţii în domeniu de la nivelul primăriilor“, spune Aurica Mihalcea, director al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială.
Probleme: titularii nu şi-au îndeplinit obligaţia de a comunica modificările intervenite (mulţi dintre ei nu cunoşteau această obligaţie), iar cei cu diferite categorii de bunuri din lista menţionată anterior nu cunoşteau restricţiile impuse în acest sens, considerând că acest beneficiu social este „un drept al copilului” şi nu o prestaţie acordată în funcţie de veniturile familiei.
„Pe de altă parte, această deficienţă a fost favorizată şi de instrumentarea defectuoasă a cazurilor de către persoanele responsabile din cadrul primăriilor care, fie nu au luat în considerare la stabilirea dreptului restricţiile impuse de Lista bunurilor care conduc la excludere, fie nu au efectuat evaluări ulterioare, cel puţin o dată la 12 luni“, a mai precizat Aurica Mihalcea.
În unele cazuri însă, această situaţie a fost favorizată de lipsa de informare a beneficiarilor de către persoanele responsabile din cadrul primăriilor cu privire la obligaţiile pe care le au, ceea ce a şi condus la identificarea unui număr semnificativ de titulari care nu şi-au îndeplinit obligaţia de a depune din 6 în 6 luni după stabilirea dreptului la alocaţie o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.
Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.   Acordarea acestei alocaţii are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării de către copiii de vârstă şcolară, aflaţi în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învăţământ, organizate potrivit legii.
Beneficiază de alocaţia pentru susţinere familiile formate din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, dar si familiile formate din persoane singure şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora şi care locuiesc împreună denumite familii monoparentale.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite