Înşelaţi prin metoda „concursul“: ce trebuie să ştii pentru a te proteja de aceste infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înşelăciunea prin telefon, cea mai simplă metodă de operare Foto: Arhivă Adevărul

„Bună ziua, sunteţi fericitul câştigător al sumei de 10.000 de euro!”, aşa începe de obicei lungul şir al dezamăgilor persoanelor care se încântă la câştiguri substanţiale venite din partea unor persoane ce pretind că sunt reprezenzanţi ai firmelor de telefonie mobilă, bănci sau furnizori de servicii.

Întrebarea logică pe care ar trebui să şi-o adreseze cei care primesc astfel de telefoane este dacă au participat vreodată la vreun concurs organizat de vreuna dintre firmele ce pretind că îi premiază, deoarece, în mod normal, pentru a fi vreun finalist trebuie întâi să te înscri într-un concurs.

Nimeni nu îşi alege finaliştii la întâmplare sau eventual din cartea de telefoane şi nimeni nu oferă sume substanţiale doar pentru simplul motiv al existenţei unor înscrisuri în vreun document.

Pentru a fi cât mai credibilă înşelăciunea, autorii vor cere câteva date personale, iar dacă nu aveţi cont deschis la o anumită bancă vor da dovadă de multă amabilitate şi vă vor promite că acest lucur îl vor rezolva ei în numele dumneavoastră.

„De la toate aceste promisiuni frumoase, pline de amabilitate până la o situaţie dezamăgitoare şi total păguboasă nu este decât un pas foarte mic. Rezultatul scontat este iminent, infractorii reuşind să îşi uşureze traiul prin acumularea de venituri necuvenite, iar victimele nu fac nimic altceva decât să se afunde în datorii băneşti mult mai mari“, spune Daniela Condrea, purtător de cuvânt al IPJ Tulcea.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Tulcea vă recomandă să aveţi în vedere următoarele aspecte:

1. nicio firmă de telefonie mobilă, unitate bancară sau altă instituţie prestatoare de servicii nu organizează concursuri ascunse în care câştigătorii sunt aleşi aleatoriu din cărţile de telefoane sau de pe internet; de obicei, concursurile organizate de diferite instituţii beneficiază de o bună mediatizare atât la nivel local cât şi la nivel naţional, prin intermediul tuturor canalelor media sau internet.

2. premiile reale oferite de diferite firme serioase sunt de cele mai multe ori simbolice sau modice şi în niciun caz nu se ridică la sume de zeci de mii de euro.

3. nu oferiţi date cu caracter personal apelanţilor care pretind a fi reprezentaţii diferitelor firme şi vă informează de câştigarea unor concursuri.

4. nu postaţi pe site-uri de socializare date cu caracter personal sau diferite aspecte care să reflecte bugetul de care dispuneţi sau eventual vreun impas finaciar în care vă aflaţi.

5. nu depuneţi bani în conturi bancare menţionate de către cei ce v-au promis câştiguri substanţiale în urma unor concursuri.

6. nu trimiteţi coduri de reîncărcare ale cartelelor telefonice persoanelor străine.

7. nu daţi crezare persoanelor care vă promit deschiderea de conturi bancare în numele dumneavoastră; un cont bancar se deschide în mod normal numai de către viitorul titular al acestuia.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

Mai citiţi şi:

Înşelăciuni prin telefon: Victimele sunt minţite că o rudă de-a lor ar fi provocat un accident rutier

Primele arestări după înşelăciunile telefonice prin metoda „Accidentul“
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite