FOTO Sondaj: locuiesc de o viaţă în zona unei arii protejate, dar nu ştiu aproape  nimic despre ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deniz Tepe FOTO Daniel Petrescu / deniztepe.ro
Deniz Tepe FOTO Daniel Petrescu / deniztepe.ro

Este vorba despre situl Deniz Tepe: asociaţia MaiMultVerde a demarat în 1 august 2012 un proiect finanţat din fonduri europene pentru elaborarea unui plan de management pentru această zonă a judeţului Tulcea.

Pentru a afla cât de informaţi sunt tulcenii, a fost realizat un studiu privind percepţiile locuitorilor din comunele Nalbant, Mihail Kogălniceanu şi Mihai Bravu, aflate în judeţul Tulcea, asupra sitului natura 200 Deniz Tepe şi ariei naturale protejate de interes naţional Dealul Deniz Tepe.

Conform acestui sondaj, numai     65,6% dintre respondenţi ştiu că Deniz Tepe este o arie protejată prin lege (cei mai numeroşi sunt locuitorii din Nalbant, Trestenic şi Nicolae Bălcescu), dar numai 17,6 % dintre respondenţi au menţionat că le sunt cunoscute limitele ariei protejate.

Aproape jumătate (44%) dintre respondenţii care ştiu că Deniz Tepe este o arie protejată au menţionat vârsta dealului („este bătrân”) drept principal motiv al statutului de protecţie, iar 26% animalele rare, cel mai cunoscut fiind popândăul (Spermophilus citellus).

Sondajul de opinie a fost realizat prin interviuri faţă în faţă pe un eşantion reprezentativ de 450 persoane din comunele Nalbant, Mihail Kogălniceanu şi Mihai Bravu.

Grupul ţintă a fost reprezentat de populaţia cu vârstă de peste 10 ani, având domiciliul sau reşedinţa în cele cinci sate de pe teritoriul ariei protejate. Rezultatele raportate sunt  folosite ca stare de referinţă pentru activitatea de conştientizare în rândul populaţiei locale, un alt sondaj urmând să fie realizat la final, pentru a evalua rezultatele activităţilor de conştientizare şi informare desfăşurate în cadrul proiectului.

Despre situl Deniz Tepe

Situl Natura 2000 Deniz Tepe este o arie naturală protejată cu o suprafaţă de 1.900 hectare, din sudul Podişului Dobrogei, în interiorul Depresiunii Nalbant, spun cei care ocupă de acest proiect.

Dealul Deniz Tepe este uşor de recunoscut în peisajul dobrogean, având forma unui elefant culcat, cu o altitudine maximă de 258 metri, izolat în mijlocul unor zone joase de câmpie.

Custozii sitului sunt Societatea Ornitologică Română şi Fundaţia Eco-Pontica.

Administrativ, situl se află pe teritoriul comunelor Mihail Kogălniceanu, Mihai Bravu şi Nalbant din judeţul Tulcea.

Situl este important pentru populaţiile cuibăritoare ale unor specii caracteristice zonelor de stepă precum: pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus), ciocârlie de stol (Calandrella brachydactyla), ciocârlie de bărăgan (Melanocorypha calandra), fâsa de câmp (Anthus campestris) şi şorecar de câmp (Buteo rufinus).

De asemenea, este o importantă zonă de hrănire pentru o parte din perechile cuibăritoare de şerpar (Circaetus gallicus) şi acvilă mică (Hieraaetus pennatus) din situl vecin Pădurea Babadag.

Şoimul dunărean (Falco cherrug) se poate observa cu regularitate staţionând sau hănindu-se în zonă. Situl este important în perioada de migraţie pentru speciile de răpitoare diurne şi berze.

Abundenţa de păsări din această zonă face ca Deniz Tepe să fie vizitat de mulţi amatori de birdwatching din România, dar şi din străinătate. Alte specii importante care pot fi găsite în zona Deniz sunt popândăul (Spermophilus citellus), balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata) şi clopoţelul dobrogean (Campanula romanica).

Mai citiţi şi:

Reguli stricte pentru rezervaţia naturală Deniz Tepe

Situri Natura 2000 în 88% din judeţul Tulcea
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite