Deputatul tulcean Horia Teodorescu: „Între firme şi mandat, renunţ la deputăţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul tulcean Horia Teodorescu (PSD) se clasează pe un „onorant“ loc 7 în topul parlamentarilor fruntaşi la capitolul afacerilor derulate cu statul, chiar înaintea celebrului Dan Voiculescu.

În judeţul Tulcea Teodorescu a fost asociat cu numele firmei  de construcţii Condor Babadag, firmă pe care a înfiinţat-o în 1990. De lungul timpului puţine localităţi nu au avut lucrări efectuate de firma omului de afaceri care s-a ţinut departe de politica mare, mulţumindu-se cu o scurtă trecere  prin funcţia de consilier judeţean. De când a devenit deputat firmele sale Condor şi Gazoteh au câştigat, până la finele anului trecut,  nouă contracte în valoare de 31. 068.966 lei, aproximativ 7,4 milioane de euro. Toate prin licitaţii publice, spune deputatul, care susţine că nu mai are de aface cu firmele respective de la data la care a devenit parlamentar.
„Am pus manager, am rămas doar acţionar, legea îmi permite. Au fost licitaţii corecte şi cinstite, pe SEAP,  nu au luat tot ca să zici că e făcătură, mai ales că sunt în opoziţie, ce influenţă pot avea eu?“ spune Teodorescu.  

A câştigat de la celelalte „coloraturi“!

Culmea este că firmele deputatului PSD-ist au câştigat în ultimii ani contracte doar în localităţi conduse de liberali şi PDL-işti. Contractele de lucrări pentru alimentare cu apă şi extindere reţele apă-canal au adus milioane de euro de la Primăriile portocalii din judeţul Tulcea, Luncaviţa, Beidaud şi peste jumătate de milion din lucrări în comuna „liberală“ Cerna.
„Eu sunt PDL şi am avut trei lucrări în mandatele mele cu firma Condor. Eu am stat cu ochii pe lucrări să iasă bine, nu mă interesa de partidul luiTeodorescu“ spune Ilie Ştefan , primarul comunei Luncaviţa. Conform statisticilor însă, Teodorescu a câştigat mult mai multe contracte pe vremea în care PSD şi ulterior PRM a condus judeţul Tulcea.

Afacerile cu Anglia, ucise de criză

Dincolo de firma de construcţii Condor deputatul mai deţinea controlul şi la firma MIMP, firmă ce se ocupă cu tâmplăria din lemn şi mobilier. Majoritatea produselor din lemn masiv se exportau în Anglia cu un profit destul de frumos. Ce-i drept căte ceva mai ajungea şi prin sediile instituţiilor publice din Tulcea sub formă de rame de geamuri, dar valorile sunt mult sub cele aduse de construcţii.
„Afacerea a cam îngheţat odată cu criza, nu mai cumpără nici englezii“ spune deputatul. Într-un orăşel ce numără oficial 10.000 de locuitori cum este Babadagul, acolo unde este rezident deputatul, Teodorescu este cunoscut practic de toată lumea.
„Îl ştie toată lumea, am lucrat la el la mobilă dar s-au redus posturile, pentru Babadag e bine că avem de muncă, dar e mare diferenţa între săracii de aici şi cei câţiva bogaţi“ spune Marcel, un băbăian de 47 de ani, fost subaltern indirect al deputatului.

Ţine mai mult la afaceri decât la politică


Una peste alta deputatul spune că dacă s-ar pune problema să aleagă între renunţarea definitivă la afaceri şi politică sau funcţia de parlamentar ar opta pentru afaceri.
„Am angajaţi care au familii, per total cam cinci-şase sute de suflete depind de firmele mele, au venituri. Dacă ar zice , hai închide firmele ca să rămâi deputat, aş renunţa la deputăţie, nu pot lăsă atâţia oameni în aer, să-mi bat joc de ei, sunt oameni cu care lucrez de 15 ani“ mărturiseşte deputatul Teodorescu. Acesta mai susţine că nu a primit nici o încredinţare directă de contract şi că firmele sale au pierdut mult mai multe, zeci de licitaţii, de când este parlamentar.
„Din cauza politicii am avut mai mult dezavantaje, mai ales că sunt în opoziţie, cred că ar fi trebuit să câştige firma mai multe contracte,vreau să apun că s-a clasat pe primul loc la mai multe licitaţii dar probabil datorită culorii mele politice s-au făcut intervenţii, dar asta-i situaţia“ mai spune Horia Teodorescu.
Aflaţi mai mult din Adevărul de Seară Tulcea!




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite